5 hobby-uri cu care să faci bani în perioada studiilor

Academia Barbatilor

Ai intrat la facultate și ai în față câțiva ani de studii. Dar în același timp, ai nevoie de bani, fiindcă banii părinților ori se duc pe facultatea ta, ori sunt sublimi dar lipsesc cu desăvârșire, din diverse motive. Pe de altă parte, ai un talent care ar putea fi exploatat în această perioadă, pentru a face rost de banii necesari supraviețuirii în facultate. Cum faci bani pe perioada studiilor?

Nu e nicio problemă dacă ești la o facultate tehnică dar dezvolți o mică afacere într-o zonă artistică. Sau invers. Poate tocmai aceste activități desfășurate între sesiuni, care au inițial menirea să-ți aducă un plus de finanțe, se vor dezvolta mai târziu în activitatea principală, care va fi sursa veniturilor tale și a familiei tale. Un fel de „plan B”, în caz că lucrurile cu facultatea nu stau așa cum ai visat.

Așadar… ai un hobby? Exploatează-l! Poți face câțiva firfirei lunar sau, cine știe?, poți da marea lovitură încă din facultate. Uite 5 hobby-uri din care „poate să iasă ceva”:

1 Cântă live sau găsește-ți un loc în industria muzicală

Cum faci baniA trecut vremea în care studenții ieșeau cu o masă și vindeau cd-uri pe stradă. Ai ratat-o, iar ca să-ți facem în ciudă, te anunțăm că unii au făcut bani frumoși din asta. Dar aici e vorba despre altceva: despre faptul că ai voce. Sau știi să cânți la un instrument.

Nu spunem că e musai să te prezinți la preselecțiile de la Vocea României sau de la X-Factor (deși nici acestea nu ar trebui luate în derâdere, fiind vectori consistenți de imagine, dacă ajungi la un anumit stadiu în cadrul lor). Însă îți poți face o trupă sau, de ce nu?, poți cânta de unul singur.

Apar din ce în ce mai multe cluburi și localuri care adoră să ofere clienților muzică live, seara. Dacă reușești să convingi patronii respectivi că ai talent și că poți oferi un show interesant, vei semna un contract, apoi, cine știe cine vine în localul cu pricina, te remarcă și… de-aici îți iei zborul.

Însă poți lucra în industria muzicală și dacă nu ai talent. Sunt o mulțime de concerte și întotdeauna trupele și muzicienii au nevoie de oameni în spatele scenei, care să aranjeze tot felul de lucruri. A intra în echipa unor muzicieni poate fi amuzant și poate avea o grămadă de avantaje: de la faptul că vezi concerte gratis la cel că îți poți face multe relații. Iar dacă nu ești bun pe parte tehnică, de ce n-ai putea, de pildă, să fii cel care se ocupă de prezența trupei respective în mediul online și pe rețelele de socializare?

2 Ține un blog de succes sau scrie cărți

Cum faci baniDacă-ți place să scrii și ai talent în această zonă, ai nimerit bine, fiindcă perioada blogurilor nu a luat sfârșit. E drept, sunt deja extrem de multe, însă întotdeauna se poate scoate capul din mulțime, dacă ai ceva interesant de spus/scris. În plus, oriunde în lume, companiile se află în căutarea unor oameni talentați care să se ocupe de blogurile lor, pentru a le crea conținut de calitate.

Nici măcar nu contează domeniul despre care-ți place să scrii. Poate fi despre vinuri, despre turism, despre ceasuri, design, tunsori sau șoimi. Există o nișă pentru orice și undeva există cineva care e dispus să plătească pentru asta. Fă o simplă căutare pe Google și te vei convinge.

După ce ai găsit domeniul, compune o scrisoare de intenție, în care să te prezinți și, eventual, trimite 2-3 exemple de texte pe care le poți scrie pe zona respectivă.

Mai departe, dacă vrei să duci talentul literar la un nivel mai înalt, apucă-te să scrii cărți. Trimite manuscrisele la edituri și e posibil să primești un răspuns pozitiv. Mai ales că unele edituri din România chiar au colecții dedicate autorilor români. Nu te amăgim spunându-ți că te vei îmbogăți din scris, însă e un bun mijloc pentru a-ți face un renume.

3 Abordează zona artizanală

cum faci baniA fi creativ echivalează cu a-ți seta limitele către infinit. În același timp, dacă ești creativ, trebuie să știi și să crezi că există oameni dispuși să plătească pentru creativitatea ta. Iar asta se aplică pe orice zonă: pictură, decorațiuni, brioșe sau șepci.

Poate că nu vei deveni milionar peste noapte dar în mod cert vei face rost de câțiva bani, fie că aceștia vor însemna banii lunari de bere. Însă o muncă susținută e posibil să-ți aducă mai mult de-atât.

Uită-te pe net și vezi unde și când se organizează târguri artizanale sau alte evenimente pe nișa generată de talentul tău și de lucrurile pe care le poți crea. Sau fă-ți un site și începe să vinzi online, promovându-ți produsele cum se cuvine în această zonă.

4 Vinde-ți fotografiile

fotograf cum faci baniOdată cu avântul fotografiei digitale și a device-urilor aferente, din ce în ce mai la-ndemână, mai ieftine și mai bune din punct de vedere tehnic, lumea s-a umplut de fotografi. Se fac milioane de fotografii zilnic. Și totuși, multe dintre acestea sunt foarte proaste. Dacă ai un talent fotografic aparte, ia în calcul să-ți vinzi creațiile, pe site-urile de specialitate.

Desigur, acolo vei găsi foarte multe fotografii, aparținând altora ca tine sau profesioniștilor în domeniu. Însă acest lucru nu ar trebui să te descurajeze. Nu se știe niciodată cine are nevoie de o fotografie exact ca a celei făcute de tine, fiind dispus să plătească pentru ea. De fapt, aceste persoane sau aceste companii sunt surprinzător de multe.

Caută cât mai multe site-uri care vând fotografii de stock și aplică, trimițând pentru includerea în baza de date numeroase fotografii de calitate. O altă nișă din acest domeniu este cea a fotografiei de jurnalism. Doar că, din păcate, pe aceasta ar trebui s-o exploatezi aproape exclusiv în străinătate, fiindcă în România presa scrisă (și nu numai) e cam dusă pe apa Sâmbetei.

5 Fă-te broker

Dacă ai o înclinație către cifre și afaceri, poate că merită să acorzi un pic de atenție ideii de bursă. E un domeniu foarte interesant, care are însă un anume grad de risc. Începe de jos, cu sume mici, iar pe măsură ce înveți cum stau lucrurile, poți merge din ce în ce mai departe.

Sunt multe site-uri care te învață cum stau lucrurile pe această zonă, care poate fi un hobby educațional sau de-a dreptul productiv. Lumea finanțelor și a afacerilor e vastă, iar dacă „joci” cu atenție și cu inteligență, s-ar putea să ai succes în ea.

Citește și despre 5 lucruri care să te facă mai fericit la job