5 insule Saronice de vizitat în Grecia

Academia Barbatilor

Atunci când programezi o vacanță „insulară” în Grecia e greu să alegi una dintre cele 227 de insule locuite (din peste 6000) pe care le propune această țară. Ai putea merge în fiecare an într-una diferită și tot ai avea niște probleme cu numărătoarea. Feriboturile circulă bine între insulele grecești, câteva dintre ele au aeroport, iar ideea de a sări din insulă în insulă este și ea de luat în calcul.

Aflat la nord de Peloponez, arhipelagul insulelor Saronice reprezintă o opțiune interesantă pentru o vacanță grecească. La doar o oră-o oră și jumătate de Atena cu feribotul, insulele Saronice sunt perfecte pentru un circuit estival de efect. Mai ales că, fiind adăpostite în Golful Saronic, sunt deservite de feriboturi pe întregul parcurs al anului. Iată 5 insule Saronice de vizitat în Grecia:

Poros

insule saronice

Portul Poros, care se înalță pe o faleză deasupra mării, e demarcat de cafenele, taverne, baruri și magazine de suveniruri. Insula e plină de vegetație, având câteva golfulețe frumoase, în care îți dorești imediat să-ți întinzi prosopul de plajă: Askeli, în partea de nord-est, e înconjurat de pini și propune practicarea de sporturi acvatice. Vagionia, ceva mai mic și mai intim, se află în nord și are o plajă cu pietricele. Insula Poros este, de fapt, constituită din două părți, formate în urma erupțiilor vulcanice din regiunea Methana în anul 273 î.Hr.

Printre punctele de interes ale insulei se numără Baza Navală (prima bază navală modernă din Grecia, construită în anul 1827, în timpul Războiului de Independență al Greciei) și Turnul cu ceas, aflat pe un promontoriu stâncos, care scrutează portul și golful aferent acestuia – un excelent loc pentru a fi vizitat într-o plimbare, de aici având posibilitatea de a vedea minunate apusuri de soare.

La 3 km est de portul Poros, ascunsă într-o pădure de pini, se află Mânăstirea Zoodochos Pigi, ridicată în anul 1720 de către arhiepiscopul Atenei, care a fost în mod miraculos vindecat de o boală după ce a băut din izvorul aflat în apropiere. Trei călugări locuiesc în această mânăstire ce are o istorie interesantă și care merită vizitată.

Agistri

insule saronice

Deîndată ce ajungi în orașul-port Skala, din Agistri, vezi domul albastru al bisericii Agios Anargyros, copie fidelă a celei mult mai celebre de pe insula Santorini. Vei descoperi și o plajă cu umbreluțe, precum și multe taverne și baruri.

Relaxarea pe plajele cu nisip, înotul în apele albastre, kayaking și călărit – iată doar câteva dintre activitățile pe care le poți desfășura pe insula Agistri, unde posibilitățile de cazare sunt oferite mai degrabă de hotelurile mici, de familie. Un loc special în care poți sta câteva zile este Rosy’s Little Village, o pensiune cu 17 camere, toate cu balcon, răspândite pe o proprietate aflată într-o pădure de pini.

Hydra

insule saronice

Hydra este una dintre cele mai populare insule, poate și pentru faptul că aici nu se circulă cu mașina. Viața de zi cu zi presupune activități desfășurate prin intermediul măgarilor, care sunt desemnați a transporta lucrurile grele. Poți înota în apele cristaline, aruncându-te de pe stânci sau poți lua o barcă motorizată pentru a vedea peșterile marine. Orașul Hydra a fost reconstruit, având o arhitectură similară cu cea venețiană, din secolul 19. Imediat ce ajungi în port, vei remarca o clădire impozantă, care adăpostește Muzeul Arhivelor Istorice, un mansion construit în 1918 de către armatorul grec Gika Koulouras.

Celebrul muzician și poet Leonard Cohen și-a găsit deseori inspirația aici, alegând să-și ridice o casă în frumosul decor al insulei Hydra. În Hydra găsești hoteluri-boutique (precum Orloff, o construcție cu șase camere și două apartamente, ce datează încă din 1796), iar spiritul artistic al insulei e marcat de numeroasele expoziții care se organizează pe timp de vară.

Aegina

insule saronice

Aegina e o insulă care chiar are de toate: taverne cu fructe de mare, mici plaje cu pietricele, situri arheologice, un stil de viață relaxat. Mitologia greacă ne spune că numele Aegina derivă din cel al fiicei unei nimfe, Asopos. Zeus s-a îndrăgostit de această nimfă și a luat-o cu el pe această insulă. Aegina are și o importanță istorică, între 1827-1829, orașul Aegina fiind desemnat, temporar, capitala noului stat al Greciei.

Din Atena în Aegina faci o oră și-un sfert cu feribotul, lucru care face ca această insulă să fie o destinație populară pentru o excursie de-o zi sau pentru un weekend. Posibilitățile de cazare variază, de la pensiunile mici, de familie, la hoteluri de tip boutique. Hotel Vagia, de pildă, e o opțiune foarte bună, fiind plasat într-un sătuc de pescari, la cinci minute de plaja Vagia.

Turiștii care vin în Aegina sunt deseori atrași de siturile arheologice. De pildă, cel în care se află templul Aphea Athena, care datează din anul 500 î.Hr., o construcție în stil doric aflată lângă localitatea Ayia Marina și care reprezintă unul dintre cele trei monumente grecești ce formează așa-zisul „triunghi sfânt” al antichității (celelalte două sunt Parthenonul atenian și Templul lui Poseidon, din Sounion).

Dacă ajungi în Aegina, nu uita să vizitezi și Mânăstirea Sfântului Nectarie, admirându-i arhitectura magnifică. Satul de pescari Souvala, din nordul insulei, adăpostește izvoare de ape termale cunoscute a vindeca reumatismul și o serie de afecțiuni dermatologice.

Spetses

insule saronice

Spetses are o lungă istorie navală în spate, lucru care se poate observa în arhitectura insulei, multe dintre casele foștilor navigatori fiind transformate în hoteluri-boutique, precum Poseidon Grand Hotel, care se află chiar în port și care oferă 13 camere în cele două clădiri ale sale.

Pe lângă cele câteva frumoase plaje de nisip (unele înconjurate de păduri de pini) pe care le oferă vizitatorilor, Spetses e o insulă ce adăpostește câteva situri istorice care merită vizitate, precum Casa Bubulinei (o eroină greacă din perioada Războiului de Independență din 1821). A fost construită la sfârșitul secolului 17 și în prezent e un muzeu cu tavan de lemn, sculptat în stil florentin, cu mobilă din secolele 18 și 19, și cu o colecție de arme vechi, de porțelanuri fine și de cărți valoroase.

Catedrala din Spetses (Ayios Nikolaos) e importantă pentru insulari deoarece steagul independenței a fost ridicat aici pentru întâia oară, pe 3 aprilie 1821. Și, ca fapt divers, corpul lui Paul Bonaparte (nepotul lui Napoleon) a fost păstrat într-un butoi cu rom vreme de 3 ani pe insula Spetses. El a luptat de partea grecilor în Războiul de Independență iar localnicii au vrut cu tot dinadinsul să-i conserve imaginea. Și au și reușit… până la un punct.

Citește și: 7 locuri secrete de vizitat în Grecia