5 întrebări pe care să ți le pui înainte de a-ți cumpăra un ceas pentru costum

Academia Barbatilor

Mulți bărbați nu au un ceas anume pe care să-l poarte atunci când abordează o ținută formală – costum sau smoching. De aceea, uneori e posibil chiar să vezi indivizi îmbrăcați elegant din sub a căror manșetă iese un ceas de plastic, pe care respectivul îl folosește când aleargă. Dacă trebuie să porți un costum și să participi la un eveniment important, ceasul trebuie să complementeze ținuta. Să fie întrucâtva subțire, nesofisticat (în termeni de orologie) și elegant.

Acest ceas nu trebuie neapărat făcut din metale prețioase (deși multe dintre ceasurile pentru costum sunt) și nu e musai să fie scump (deși majoritatea costă suficient de mult). Unicele elemente ale unui ceas pentru costum sunt o curea de piele subțire și un cadran simplu, care indică doar ora. Așadar, când urmează să îmbraci data viitoare un costum elegant, pune-ți următoarele întrebări în legătură cu ceasul, apoi ia cea mai bună decizie:

Cu ce urmează să-l porți?

ceas pentru costum

Dacă ai mai multe ceasuri pentru costum, ai putea să alegi și ceva un pic mai complicat, însă dacă ai un singur model și vrei ca el să se asorteze la o ținută de tip white tie sau black tie, acesta trebuie să fie simplu. Eleganță și simplicitate. În acest context, multe ceasuri pentru costum nu au nici măcar secundar (cine are nevoie de precizie, când e la o recepție de seară? Poate doar James Bond). Gândește-te la evenimentul la care urmează să participi, asociază-l cu ținuta, apoi alege ceasul.

Cât de mare ar trebui să fie ceasul?

ceas pentru costum

Dacă ești un tip mai corpolent și ai o încheietură a mâinii mai groasă, atunci poți purta fără probleme un ceas pentru costum cu cadranul de 42 mm. Mai ales că te vei simți penibil dacă vei aborda unul de 34 mm, de pildă. Însă în mod cert nu-ți vei dori un singur lucru: de sub manșetă să-ți răzbată un ceas grosolan. Așa că alege unul relativ subțire – nu foarte subțire, dar, în tot cazul, cu o grosime sub 10 mm, poate chiar sub 8 mm. Nu uita, însă, că aceste ceasuri au mecanisme cu cuarț, cele automatice necesitând o grosime mai mare pentru a face loc mecanismului.

Te interesează metalele prețioase?

ceas pentru costum

Multe ceasuri pentru costum au carcase din metale prețioase, în ideea de a pune eleganța și clasa mai presus de orice. Dar, desigur, acest lucru nu e obligatoriu – există nenumărate opțiuni cu carcase din metal care arată excepțional. O ocazie formală poate fi o „scuză” pentru a scoate în lume un ceas de aur. Dar, dacă-l posezi, ține minte că aurul alb și platina arată ca oțelul de la distanță și, fără să-și trădeze valoarea, sunt la fel de potrivite pentru o ținută elegantă.

Cât de mult vrei să cheltuiești?

ceas pentru costum

Încă o dată: nu e nevoie să spargi banca pentru un ceas de costum. De fapt, ești gata să cheltui o sumă cu patru sau cinci zerouri pentru un asemenea ceas? OK, sigur că ești, dar în același timp poți cheltui sub o mie de euro pe un ceas placat cu aur, care-ți va oferi fără probleme imaginea unui ceas din metal prețios. A doua variantă este să mergi pe calea retro și să alegi un ceas vechi, din metal prețios, negociind la sânge cu proprietarul.

Ce fel de mecanism dorești?

ceas pentru costum

Precum spuneam mai sus, ceasurile automatice exclud ideea subțirimii, fiindcă mecanismul acestora are nevoie de spațiu (există și excepții, totuși). De aceea, ceasurile subțiri au, în marea lor majoritate, mecanism cu cuarț. Dacă ești o persoană care nu acordă atenție acestor lucruri, alege fără probleme un ceas cu cuarț care să arate bine. Dacă, însă, ești un fan al orologiei, nici nu mai trebuie să-ți sugerăm, pentru că, probabil, deja ai ales să porți unul automatic.

Citește și: 6 reguli pentru a-ți asorta ceasul cu hainele