5 lecții de viață de la Stephen Hawking, care să te ajute în carieră

Academia Barbatilor

Dincolo de faptul că a fost cel mai influent om de știință contemporan, Stephen Hawking a fost profesor de matematică la Universitatea din Cambridge, autor al bestseller-ului internațional A Brief History of Time și o mașină de citate care deborda de simțul umorului. Am selectat cinci dintre acestea, care să-ți schimbe un pic punctul de vedere în legătură cu teoriile pe care le ai despre job.

„Oricât de grea ți se va părea viața, există întotdeauna ceva ce știi să faci și la care ești bun”

stephen hawkingSă recunoaștem: viața de adult e dificilă, în special atunci când ai o carieră cu care ești nefericit. Ceea ce spune Hawking, într-un anume fel, este să renunți la ea. Oricât de aridă ți se poate părea piața muncii într-un moment sau altul, vei găsi întotdeauna o profesie sau o zonă care ți se va potrivi și care te va face fericit. Deschide-ți mintea, fii sincer cu tine însuți și nu te lăsa doborât de eventualele căutări pentru un loc de muncă.

„Lumea nu va avea niciodată timp pentru tine dacă te plângi sau ești în permanență supărat”

Îl știi pe colegul de muncă veșnic nemulțumit, care se plânge de orice și de oricine? Dar pe șoferul agresiv care-ți taie fața și urlă la tine, arătându-ți degetele rușinii? Nu ți-ai dori să fii ca aceste persoane, mai ales la locul de muncă. Această atitudine negativă este de-a dreptul otrăvitoare și nu-ți va aduce niciun beneficiu atunci când vei cere compasiune sau vorbe bune de la colegi. Gândește-te la Hawking: el a fost diagnosticat cu boala ALS când avea 21 de ani. În acest caz, ar fi avut toate motivele să fie supărat și nervos în permanență. Și totuși, atitudinea lui a fost alta.

„Nimic nu e mai bun decât să citești și să capeți cunoștințe din ce în ce mai multe”

stephen hawkingDacă unul dintre cei mai mari savanți din istorie spune că trebuie să citești, atunci ar trebui să-l asculți. La urma-urmei, majoritatea celor mai de succes oameni ai lumii au fost sau sunt niște cititori înrăiți. Bill Gates, de pildă, citește 50 de cărți pe an. Poate că nu vei reuși să citești chiar atâtea, dar poți încerca să-ți îmbunătățești în alt mod performanțele la serviciu. De la tabere de informatică la cursuri online – întotdeauna există ceva ce merită (și trebuie) făcut ca să capeți din ce în ce mai multe cunoștințe, pe care să le adaugi în c.v.

„Inteligența este abilitatea de a te adapta la schimbare”

Cunoașterea înseamnă putere, dar aceasta se pierde imediat dacă nu ești capabil să te adaptezi la schimbările ce au loc în industria în care lucrezi. Acest fapt este foarte probabil, odată cu noile progrese tehnologice, cu cercetările ce se concretizează în domeniul roboticii și al inteligenței artificiale. Așa cum sugerează Hawking, o persoană inteligentă poate vedea din timp schimbările care urmează să apară și se poate pregăti pentru adaptare.

„Munca îți dă un sens, iar viața e goală fără muncă”

stephen hawkingPoate părea un manifest din vremurile demult apuse, însă Hawking nu arunca niciodată cu vorbele. Viața lui e un exemplu de muncă, desfășurată în condiții speciale, una care a fost plină de sens și înțelesuri, în ciuda unor obstacole imense. Jobul tău nu ar trebui să-ți acapareze viața, dar cu siguranță ar trebui să aibă o semnificație importantă. Să oferi ceva celorlalți e unul dintre cele mai nobile scopuri pe care cineva trebuie să le aibă cât timp trăiește.

Citește și 7 lecții de viață de la Richard Branson