5 locuri în care să călătorești cu bani puțini în 2018

Academia Barbatilor

Iarna e pe trecute iar ideea de vacanță revine în mințile tuturor, înflorind ca o plantă frumoasă și arătoasă, care naște o întrebare de bază: unde să (mai) plecăm în acest an? Destinații sunt numeroase dar bugetul este unul limitat, prin urmare trebuie să ne facem planurile de călătorie în primul rând în funcție de banii pe care vrem (și putem) să-i scoatem din buzunar. Mai jos îți facem cinci sugestii de destinații în care să călătorești cu bani puțini în 2018. Care e favorita ta?

Thailanda

thailanda

Templele din Chiang Mai

Nu-i așa că auzi pe toată lumea în jurul tău că pleacă în Thailanda? Oare de ce? Plaje idilice, gastronomie exotică delicioasă, prețuri excelente (inclusiv la zboruri, pentru că alea ne „omoară”). Ia în calcul o „thailandă” cu rucsacul în spate. Nu doar plajele te vor încânta aici: templele, sanctuarele, piețele locale, elefanții – toate fac parte din cultura thailandeză. Temperatura e ridicată tot timpul anului dar fii atent la perioadele musonice, în care mai bine ocolești Thailanda. Cea mai bună perioadă pentru o vizită în această țară este din decembrie în aprilie. Poți sta în Thailanda cu circa 40 euro / zi, având incluse cazarea și mesele, eventualul transport local și suvenirurile.

Grecia

Mykonos, insula distracției

Păi care-s cei mai buni prieteni ai românilor, atunci când vine vorba de călătorii? Criza economică a Greciei nu mai e ce-a fost iar căderea turistică a Turciei este unul dintre lucrurile de care elenii au știut să profite ca să-și suprasatureze țara de turiști. Cu toate acestea, sunt atât de multe locuri în care să ajungi în Grecia și, mai mult, să-ți și placă, încât dacă vrei o vacanță ieftină, cu mâncare bună și mare limpede, ia-o ușurel către sud, treci de Bulgaria și oprește-te unde vrei tu, din Thassos în Corfu, din Lefkada în Peloponez. Cât despre insulele mai îndepărtate, gen Creta sau Santorini, ai la dispoziție ferryboturile. O săptămână de distracție în Mykonos te va costa, probabil, cu totul, undeva la 7-800 de euro.

Peru

Lima, capitala statului Peru

Știm: biletele de avion pentru America de Sud sunt mai mereu scumpe. Dar după ce te abonezi la newsletter-ele tuturor companiilor aeriene și găsești o promoție care să te satisfacă, reține că Peru e o țară în care poți călători ieftin. Și Peru nu e doar despre Machu Picchu, deși în mod cert va trebui să ajungi și acolo. Dar până la cultura incașilor, explorează capitala Lima, un exemplu perfect a ceea ce înseamnă o destinație de călătorie care atrage ca un magnet prin cultura și gastronomia ei. La care se adaugă prețurile mici. Ai o mulțime de muzee iar viața de noapte e atât de interesantă încât vei dori să rămâi cât mai mult. Bugetul zilnic – undeva la 30 de euro.

Indonezia

Insula Sumatra

Vorbim despre 17.000 de insule, nu doar despre Bali! Imaginează-ți cam ce înseamnă asta din punct de vedere al diversității turistice. Și totuși, dintre atât de multe opțiuni, la doar trei ar trebui să-ți rămână gândul: Sumatra, Komodo și, evident, Bali. Ultima dintre ele e o destinație de văzut măcar o dată-n viață, una în care te delectezi cu temple, priveliști de neuitat, obiceiuri locale, galerii de artă, spa-uri și, în general, o sumedenie de atracții care să te facă să… eat, pray, love ca la carte (sau ca la film, în caz că ești cinefil). Cu toate astea, ia în calcul și o vizită în celelalte două insule indoneziene. În Sumatra, de pildă, poți vedea parcuri naționale, lacuri, temple, peisaje vulcanice și localități încântătoare. Bugetul în Indonezia nu ar trebui să depășească 40 de euro / zi.

Antalya

Antalya

Nu e în intenția noastră să te trimitem la un all-inclusiv din Antalya, în care să te întreci cu turiștii ruși în a mânca cireșe și prăjituri. Dar această localitate din sudul Turciei (și regiunea aferentă), cândva aflată sub influența grecilor și a romanilor, ar trebui privită și ca destinație turistică pentru cei care vor să și exploreze, nu doar să stea cu burta la soare. În Antalya ai multe de văzut, de la orașul vechi la portul vechi, de la minaretul Yivli la Muzeul Antalya, de la Poarta lui Adrian la Fortăreața Romană, de la teatrul grec Aspendos la amfiteatrul roman Termessos, de la peștera Karain la portul Phaselis. Totul, cu un buget de maxim 30 de euro pe zi.

Pentru inspirații de călătorie, citește și 7 destinații de vizitat pentru burlaci.