5 locuri cool pe care să le vizitezi în România

Academia Barbatilor

Odată cu sosirea primăverii în mod sigur începi să-ți faci bagajele pentru vacanță, fie că e vorba de una mai scurtă (pe care s-o „legi” de 1 mai) fie că e cea care se prefigurează la orizonul verii. Locuri cât mai exotice sau destinații europene – sunt atâtea din care să alegi încât nu e decât o problemă de buget și de… gust.

Dacă totuși n-ai chef să pleci peste mări și țări, ce-ar fi să te „apleci” un pic și asupra frumuseților românești? Avem o mulțime și chiar dacă înjurăm pe bună dreptate infrastructura, merită să ne urcăm în mașină sau în tren și să plecăm în explorarea locurilor care ne vorbesc despre istoria și identitatea națională. Mai jos îți facem doar 5 sugestii:

Salina Turda

salina turdaSalina Turda e unul dintre acele locuri spectaculoase, făcute cu bani serioși, despre care poți să spui, la plecare, ceva de genul „uite un loc special!”. Arhitectura ei pare desprinsă din filmele science-fiction iar publicația Business Insider a declarat-o cel mai frumos loc din lume aflat sub pământ.

Salina are o istorie care ține de Evul Mediu, dar sarea a început să fie exploatată în mod serios aici începând cu secolul 18, cei responsabili cu mineritul fiind austriecii. În anii 1930 mina și-a încetat funcționarea, devenind depozit, adăpost anti-aerian și în final salină, dar forma actuală a fost amenajată în perioada 2008 – 2010.

Salina adăpostește un amfiteatru modern, în care se țin concerte, un teren de minigolf, altul de sport, o pistă de bowling, un debarcader de unde poți închiria bărcuțe cu care să te plimbi pe lacul din interior, o roată, locuri de joacă, magazine etc. Adâncimea salinei este de 120 m.

Cetatea Poenari

cetatea poenariDacă te îndrepți spre Transfăgărășan, dinspre sud sau dacă cobori pe el dinspre nord, nu uita să te oprești, în apropierea satului Căpățâneni, la Cetatea Poenari, unul dintre locurile devenite celebre în special datorită lui Vlad Țepeș, domnitorul care a contribuit decisiv la refacerea ei. Începută de voievodul Negru Vodă, care a ridicat un turn în secolul 13, cetatea a fost desăvârșită de Țepeș, după 1456.

Cetatea are o mulțime de istorii și legende interesante, legate în special de Vlad Țepeș, iar pentru a ajunge la ea trebuie să urci nu mai puțin de 1480 de trepte, printr-o pădure populată de urși. Odată ajuns sus, însă, la o altitudine de 850 m, după ce treci de cei doi „turci” înfipți în simbolicele țepe, te vei bucura de un peisaj fabulos asupra Transfăgărășanului și Cheilor Argeșului.

Cimitirul vesel din Săpânța

cimitir sapantaLa Săpânța, în Maramureș, există un cimitir unic în lume, în care toate crucile sunt inscripționate cu o poveste în versuri, despre viața celui care se află în mormânt. Ideea a aparținut unui artizan local (totodată poet și pictor), Stan Ioan Pătraș, care i-a avut ca sursă de inspirație pe daci, cei care priveau moartea drept un eveniment vesel. Prima cruce a fost făcută în 1931 iar primul epitaf, în 1935.

Pătraș a făcut cruci vreme de 50 de ani iar după moartea lui (1977), tradiția a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu. Crucile sunt realizate manual, sunt vopsite în culori vii (predomină albastrul de Săpânța) și sunt inscripționate cu poezii naive, care descriu pe scurt viața dar și motivele morții celui în cauză.

Cimitirul vesel din Săpânța este unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din România, el fiind inclus pe locul doi într-un clasament al monumentelor funerare din întreaga lume, după Valea Regilor, din Egipt.

Templul din peșteră de la Șinca Veche

sinca vechePe drumul dintre Brașov și Sibiu se află satul Șinca Veche iar la câțiva kilometri de el, ascuns între dealuri, descoperi Templul de la Șinca Veche, căruia i se mai spune Templul Dorințelor, un loc frumos, în care unii spun că se petrec fenomene paranormale.

În lăcașul rupestru, săpat întru totul în stâncă, există două altare, semn al originii precreștine. Se consideră că templul are o vechime de peste 7000 de ani (alții spun că vechimea lui este între 250 și 1500 de ani) , fiind atribuit, în mod straniu, unei civilizații extraterestre, atât datorită faptului că a fost construit din gresie (care nu era ușor de manipulat în acea perioadă) cât și a lucrurilor care s-au petrecut aici.

Localnicii susțin că la Templul de la Șinca Veche se împlinesc dorințele oamenilor, vacile care pasc în zonă dau mai mult lapte iar o simplă plimbare aici te încarcă de energii bizare care-ți conferă o stare fizică și psihică aparte.

La mânăstire se ajunge urcând o cărare îngustă iar în apropierea acesteia vei remarca un amfiteatru circular, cu un diametru de 20 de m, în interiorul cărora există câteva trase care-l fac să arate similar cu un așezământ antic, posibil chiar dacic.

Capul lui Decebal de la Cazane

decebal„Cazanele” sunt acolo în care Dunărea intră în România iar locul este superb. Cu alte cuvinte, merită să-ți petreci o vacanță pe-aici, cu atât mai mult dacă ești pescar sau dacă-ți plac preparatele de pește. Găsești multe pensiuni chiar pe malul Dunării, poți vizita Porțile de Fier, Mânăstirea Mraconia, te poți plimba cu barca pe Dunăre sau poți da o fugă până la Belgrad, care nu e departe.

Una dintre atracțiile majore ale locului este statuia lui Decebal, săpată în stâncă și aflată între Eșelnița și Dubova. Este, de fapt, o imensă sculptură a capului conducătorului dac, realizată în decursul a 10 ani (1994 – 2004) de o echipă formată din 12 sculptori, și ajunsă pe locul 1 în topul celor mai mare statui sculptate în stâncă din Europa, grație celor 40 de metri înălțime (și 25 lățime).

Finanțarea lucrării a aparținut miliardarului Iosif Constantin Drăgan, costurile sculpturii ridicându-se la peste un milion de dolari. Statuia e inscripționată cu cuvintele Decebal Rex – Dragan Fecit (Regele Decebal – Făcut de Drăgan).