5 lucruri pe care poate nu le știai despre bere

Academia Barbatilor

Probabil că berea e cea mai populară băutură alcoolică din lume. Se bea pe tot globul, lumea o iubește, despre calitățile ei se cunosc o mulțime de lucruri și chiar dacă poate avea ca rezultat al consumului în exces o burtă imensă, asta nu ne împiedică să o consumăm în continuare. Iar dacă tot o consumăm, ce-ar fi să aflăm câteva lucruri interesante despre bere:

Spuma dă indicii de calitate

Mulți băutori de bere au o problemă cu spuma care se formează după ce torni lichidul în pahare sau halbe, pe motiv că aceasta îi împiedică să savureze mai repede licoarea. Și totuși, spuma e o parte foarte importantă a berii. „Gulerul”, așa cum i se mai spune, se formează în urma unei reacții complexe a dioxidului de carbon și poate spune multe despre calitatea berii. Multe beri stout, în special Guinness, sunt caracterizate de producerea unei spume de toată frumusețea. Lipsa „gulerului” este un indiciu al faptului că berea e răsuflată sau veche.

Cei care adoră spuma numesc această parte a berii „dantela de Bruxelles”. Este acea spumă perfectă care practic refuză să dispară și care rămâne pe fundul paharului după ce ai băut lichidul. Această spumă poate fi formată numai de către berile de calitate superioară și ceea ce e cu atât mai interesant e faptul că „dantela de Bruxelles” nu se poate forma în paharele murdare – un indiciu care îi spune consumatorului dacă paharul sau halba lui a fost curățată cum se cuvine.

Berea, soră vitregă cu marijuana

Nu mulți cunosc faptul că berea și marijuana sunt întrucâtva înrudite. Hameiul, elementul care dă aroma berii, este membru al familiei Cannabaceaea-lor, din care face parte, după cum îi spune și numele, Cannabis sativa, planta din care se produce marijuana.

Și totuși, chiar dacă fac parte din aceeași familie și au multe similarități genetice, nu poți înlocui marijuana cu hameiul sau invers. Însă acest lucru a fost suficient pentru ca unii să încerce să producă bere de marijuana. Aceasta nu a ajuns să fie comercializată pe scară largă, ceea ce indică faptul că rezultatele nu au fost, totuși, prea grozave.

Cea mai veche bere

Există multe informații legate de istoria berii însă mai greu de găsit sunt rețetele folosite pentru a prepara berea în vremurile străvechi. În 2010, pe o epavă a unei nave ce s-a scufundat la începutul secolului 19 în largul țărmurilor Finlandei, a fost găsită o adevărată comoară: cea mai veche bere băubilă din lume. Berea a fost foarte bine conservată de către curenții marini iar cei care s-au încumetat să o guste au declarat că era foarte bună. Și, în același timp, foarte tare.

Finlandezii au luat foarte în serios descoperirea lor și au început să studieze cele cinci sticle găsite, cercetătorii încercând să descopere rețeta acelei beri, planul fiind ca, după aflarea acesteia, o companie locală să producă berea pe care s-o comercializeze sub numele „Shipwreck” (Epava).

Berea și Michael Jackson

Michael Jackson al berii

Când vine vorba de bere, asocierea cu Michael Jackson nu este cea la care te-ar duce gândul. Pentru că megastarul muzicii pop nu avea nicio legătură cu berea (în afară de faptul că, probabil, din când în când se mai delecta cu ea). A avut în schimb o mare legătură britanicul Michael Jackson (1942 – 2007), un adevărat istoric al berii, o autoritate în domeniu, cel care, la începutul anilor 70, a scos berea la lumină, după ce această băutură intrase într-un con de umbră, fiind considerată licoarea săracilor. Jackson, scriitor și jurnalist de renume, poreclit „vânătorul berii”, considera că berea este un important element cultural, popularizând-o extrem de mult și categorisind-o în funcție de caracteristicile și modalitățile în care era produsă. Fără Jackson, lumea berii ar fi fost astăzi foarte diferită iar iubitorii acestei băuturi i-au acordat respectul cuvenit de-a lungul vremii.

Piramidele și berea

În Egiptul antic, Nilul conținea atât de multe bacterii încât uneori localnicii consumau bere în loc de apă. Lucru care te putea îmbăta, chiar dacă, de fapt, era mai degrabă o supă cu alcool. Aceasta se întâmpla în special în perioada marilor proiecte egiptene, unul dintre acestea fiind Piramidele de la Giza. Muncitorii care lucrau la Piramide erau plătiți parțial în bere. Pe perioada proiectului, aceștia se aflau, de altfel, într-o continuă stare euforică, berea fiindu-le servită de trei ori pe zi, la fiecare masă. Egiptenii considerau această băutură o sursă de revigorare și totodată o recompensă pentru munca lor susținută iar dacă nu ar fi primit-o, probabil s-ar fi revoltat. Se crede chiar că dacă nu ar fi existat berea, piramidele nu s-ar mai fi construit.