5 lucruri pe care să le faci când îți pierzi locul de muncă

Academia Barbatilor

Dacă e să ne luăm după spusele specialiștilor, șomajul e unul dintre cele mai destabilizatoare lucruri care i se pot întâmpla cuiva pe parcursul vieții. Rămas fără job, te trezești dintr-o dată pe câmpul de luptă al provocărilor, care mai de care mai neplăcute. Cum îți vei plăti facturile? Ce-ai putea să vinzi? Să amanetezi? Familia va suferi? Ce pui pe masă copiilor? Sunt îngrijorări care-ți pot lua mințile, lăsând în urmă un ocean de disperare și sleindu-te de puteri.

Și totuși, nu-i chiar așa. Important e să nu faci greșeli și să rămâi în scaunul șoferului, pentru că cea mai mare amenințare este doar aceea de a sta și a te privi în oglindă. Desigur, nu trebuie să minimizezi importanța faptului că nu ai o slujbă, dar poți face câțiva pași concreți pentru a te menține într-o zonă pozitivă și a evita disperarea totală și depresia.

homeless
Foto: tommaso79

Pozitivismul ar putea părea în acest punct un lux pe care nu ți-l poți permite, dar dacă nu faci altceva decât să te adâncești în gânduri pesimiste și să alimentezi cele mai rele temeri, nu va apărea nimic bun la orizont. Asta te va pune într-o lumină și mai proastă iar potențialul tău real va avea mult de suferit. S-ar putea să te trezești în postura în care să accepți un job pe care nu ți-l dorești. E în regulă pe termen scurt, dar în curând e posibil să rămâi și fără acesta. Hai să vedem ce să faci când îți pierzi locul de muncă:

1 Imediat, fă o micșorare de buget

Trebuie să confrunți situația și să tai de pe listă absolut orice nu-ți face trebuință cu adevărat și ce nu e esențial pentru traiul de zi cu zi. Abonamentul la Netflix? Taie. Ieșirile la bar cu băieții? Taie-le. Sau amână-le, până la o dată care va fi comunicată ulterior. Mesele care nu sunt pregătite acasă? Nu există așa ceva.

E greu de anticipat cât de lungă va fi perioada în care nu vei avea salariu, așa că trebuie să acorzi atenție fiecărui lucru pe care-l cumperi și fiecărui serviciu la care apelezi. Refă bugetul lunar general – nu e un lucru plăcut, dar e necesar. În cazul în care începi să te îngropi în datorii, cere sfatul unui specialist financiar pentru a vedea daca e oportun sau nu ca la un moment dat să-ți declari falimentul personal. Adică insolvența persoanelor fizice, o lege care a intrat în vigoare în România la 1 ianuarie 2018.

E un pas foarte neplăcut, dar la final vei economisi mai mulți bani decât ai crede și, în general, îți vei da seama de câte lucruri ne putem lipsi în viață fără nicio problemă.

2 Învață lucruri noi și monetizează ceea ce știi deja

Dacă nu mai ești angajat nu înseamnă că nu trebuie să mai lucrezi. Moara nu se oprește niciodată iar somnul rațiunii naște monștri. Indiferent de momentele vieții, cu toții suntem (sau ar trebui să fim) într-o permanentă mișcare și într-un continuu progres. Pentru că întotdeauna este loc de mai mult.

Nu toată lumea știe asta, însă. Ești un programator? Învață un nou limbaj. Lucrezi în marketing? Rămâi la curent cu tot ceea ce e nou în industria în care activezi. Indiferent de cât de multe cunoștințe ai, există șansa de a avea și mai multe. Acum trăim într-o lume în care informațiile se regăsesc în cea mai mare parte online. Deci sunt foarte la-ndemână. Ai tutoriale pe YouTube, cursuri pe Udemy, în plus, oricând te poți duce la o bibliotecă pentru a studia. Totul e despre studiu și acumulare de cunoștințe. Inclusiv în privința activităților fizice.

Dacă ai un hobby, vezi cum ai putea să îl transformi în ceva mai mult și să-l monetizezi. Îți place să șofezi? De ce să nu te-apuci de Uber? Îți place să desenezi? Înscrie-te pe Fiverr și oferă-ți serviciile celor mai puțin talentați ca tine. Șomajul poate deveni un mizilic atunci când e vorba de dezvoltarea personală, pe care nu trebuie să o iei în derâdere.

3 Fă networking

networking

Gândește-te că de fiecare dată când ieși la masă cu cineva sau faci cunoștințe noi în diverse împrejurări, acestea sunt momente de care trebuie să profiți. Pentru că fiecare cunoștință nouă este o sămânță plantată pentru viitor. Iar în situația ta, în loc să ieși la băute cu băieții, mai bine ieși la masă cu un amic care te va prezenta cuiva care lucrează în branșa ta.

Iar odată ajuns acolo, nu pierde vremea. Sigur, poți sta la taifas mai mult decât e necesar, însă poți face impresie cu un link pe LinkedIn sau la o cafea de 10 lei. Adică nu e nevoie să plătești mese care costă exorbitant. Și consideră că aceste întâlniri nu sunt pierdere de timp, chiar dacă nu se concretizează pe moment. Ele pot avea un potențial substanțial și peste un timp. Cu alte cuvinte, reprezintă o investiție în viitor. Ca bonus, apare faptul că devii mai social, iar acest lucru ar trebui să ți se pară simpatic, având în vedere situația în care te afli.

4 Ai mai multă grijă de tine însuți

Dacă înainte nu făceai sport suficient sau nu te alimentai sănătos, poate că acum e momentul să schimbi ceva. Cu cât suntem mai sănătoși și ne menținem mai în formă, cu atât avem o calitate a vieții mai bună, ne îmbunătățim agerimea mentală și productivitatea. Sunt beneficii care vin în cascadă, care ne sporesc încrederea de sine și ne fac mai încrezători atunci când mergem la interviurile pentru un job.

Preparatele sănătoase, făcute acasă, nu costă mult, în vreme ce activitatea fizică e o bună modalitate de a reduce stresul acumulat. Nu contează că ieși doar să te plimbi în jurul blocului sau în parc sau că urci un munte în fugă. Mișcă-te! Și fă și alte mici lucruri adiacente atunci când te miști: fă curat în casă, sună-ți mama, gătește pentru partenera ta, meditează. E ușor să renunți la tot și să te afunzi în depresie, dar aceste mici activități cotidiene te ajută să rămâi la suprafață și să respiri.

5 Voluntariază

Dacă tot suntem la lucrurile care te fac să te simți bine, voluntariatul poate fi unul prin care să cunoști oameni noi (adică să faci networking) și să-ți pui în valoare calitățile în fața unor străini care au propriile lor rețele de cunoștințe. Ca să nu spunem că, în acest fel, vei ajuta oameni care au nevoie cu adevărat de ajutor.

Acest lucru ar trebui să te facă să te simți bine și să-ți dea o perspectivă. Vei fi surprins să vezi câte orizonturi ți se deschid, chiar dacă munca pe care o faci nu e recompensată financiar. Servicii financiare, legale, servicii de design, marketing în social media, servicii de șofat etc. Ieși pe piață și arată lumii ce te face special. Oricine e impresionat de cineva care e dispus să-și ofere serviciile pe timpul lui. Și, vei vedea, aceasta e o situație de tip win-win.

Citește și: Te-ai angajat recent? 4 moduri în care să faci impresie în prima săptămână la job