5 lucruri pe care să le faci în Tbilisi, capitala Georgiei

Avatar

Eduard Țone

, Travel

Georgia e țară despre care lumea nu știe foarte multe lucruri. Mulți habar n-au, de fapt, unde se află, plasând-o „undeva prin Asia”. De fapt, Georgia împarte fâșia de pământ dintre Marea Neagră și Marea Caspică, împreună cu Azerbaidjan și Armenia. Pe scurt, Georgia e vizavi de România, considerând că ne desparte doar Marea Neagră. Acest lucru ar face din această țară, cel puțin ipotetic, o destinație pe care românii ar trebui să o treacă rapid pe lista dorințelor turistice. De ce? Pentru cel puțin cinci motive: cultură, gastronomie, vinuri, plajă și schi.

Am fost în Georgia o săptămână, la sfârșit de februarie, și am descoperit multe lucruri (și locuri) frumoase. Cel mai important dintre acestea, capitala Tbilisi, poate deveni curând o importantă destinație de city break. Cu condiția ca una dintre companiile aeriene ce activează în România să o treacă pe lista zborurilor directe din București. Altfel, în Georgia se poate ajunge cu WizzAir, din Budapesta sau din Sofia (direct în Kutaisi) sau cu Turkish Airlines (prin Istanbul, în Tbilisi). Și pentru că Tbilisi ne-a plăcut teribil de mult, În cele ce urmează îți facem doar cinci sugestii pentru o vizită în frumoasa capitală a Georgiei.

Urcă pe un deal și bucură-te de panorama orașului

Panorama orașului, cu Podul Păcii în prim plan

Tbilisi are norocul de a fi un oraș plasat într-un cadrul natural superb, fiind traversat de râul Mtkvari și înconjurat de dealuri. Pe care, de altfel, s-au și construit case și alte lucruri. Grație istoriei încărcate, în Tbilisi poți admira urmele civilizațiilor asiatice, orientale și occidentale. În ultimele secole, orașul s-a schimbat de multe ori, a fost distrus și reconstruit, iar acum e o îmbinare arhitectonică eclectică, în care clădirile vechi fac pace alături de cele moderniste. Extrem de spectaculos este să privești capitala de pe unul dintre dealurile ei, în special dinspre ruinele Palatului Narikala, la care poți ajunge pe jos, prin Orașul Vechi sau luând telefericul din Parcul Rike. Sus, nu te vei putea opri din făcut poze, dar vei avea onoarea să o „cunoști” și pe Mama Georgia, o impresionantă statuie a unei luptătoare georgiene, care are sabia într-o mână și un pocal cu vin în cealaltă, simbolizând mânia transmisă dușmanilor și ospitalitatea oferită prietenilor. Și încă ceva: Tbilisi e un oraș care arată excepțional și pe timp de seară, fiind puternic (și frumos) luminat. Una dintre atracții în acest sens este Podul Păcii, o creație arhitectonică modernă, din oțel și sticlă, inaugurată în anul 2010 și poreclită Podul Always, din cauza formei care trădează asemănarea cu un obiect mult prea intim.

Învață să toastezi

Un tamada sculptat în Centrul Vechi din Tbilisi

În Georgia se bea mult. E un lucru logic, din moment ce aici se face vin de peste 8000 de ani și, mai mult, vinurile georgiene sunt excelente. Așa că, la orice masă, vinul e nelipsit (dacă ajungi, caută-l pe cel roșu, din soiul Saperavi) și, lucru obișnuit, curge în valuri. Alături de chacha, un fel de tescovină pentru cunoscători. Pe parcursul maratoanelor bahice se desfășoară însă un ritual care poate părea enervant pentru unii dar care, de fapt, e foarte simpatic. Toastul. Sau supra, cum numesc ei această socializare directă, făcută cu paharul în mână. La fiecare masă există un maestru de toasturi, tamada pe numele lui. De regulă, acesta este gazda dar dacă masa se desfășoară pe teren neutru (la restaurant, de pildă), unul dintre meseni își asumă acest rol, care poate fi, desigur, împrumutat. Tamada are obligația de a da drumul la toasturi. Așa că, în funcție de inspirația care-i „curge” ca urmare a efectului vinului, tamada toastează pe o temă anume, pornind de la un mic laitmotiv: pentru pace, pentru părinți, rude, copii, prietenie, dragoste, loialitate, femei, călătorii, sacrificii, câini și pisici… orice poate face subiectul unui toast. Care se repetă la intervale relativ scurte. Georgienii spun că poți avea la o masă de la 33 la 333 de toasturi. Sigur, nu le contorizează nimeni dar la un moment dat e posibil să fii atât de beat încât să ai impresia că ai toastat prea puțin și… să le iei de la-nceput.

Testează delicioasa gastronomie a Georgiei

Kachapuri

Bucătăria georgiană este, parol!, delicioasă. Nu te gândi că e vorba de vreun fine dining, de preparate cu fițe și cu praf de stele Michelin. E o bucătărie relativ simplă, cu mâncăruri tradiționale care se așează pe mijlocul mesei, de unde toată lumea se servește. Primul dintre acesta, pe care îl vei întâlni la fiecare masă, este khachapuri, o plăcintă de brănză, preparată în diverse variante (în funcție de regiunile țării). Nu arată instagramic dar e atât de bună încât o mănânci iar și iar, la infinit, mai ales că se asortează perfect la vinul roșu local. Khinkali e un alt preparat tradițional – un fel de gălușcă umplută cu carne picantă (în variante – cu ciuperci sau brânză). Alte mâncăruri sunt pkhali,  niște gogoloaie din spanac sau sfecla mărunțită, amestecată cu nuci,  labio – o semi-supă cu fasole și ierburi, mtsvadi – un kebab învelit în lipie etc. Nu prea există preparat georgian despre care să spui la final că nu ți-a plăcut. Pâinea e mereu proaspătă iar legumele au gustul acela pe care mulți dintre noi l-am uitat, fiindcă normele UE au impus doar consumul legumelor de carton. Așadar testează delicioasa gastronomie georgiană într-unul dintre multele restaurante din Tbilisi, în care prețurile nu sunt deloc mari și în care în mod cert te vei simți excelent.

Vizitează o biserică ortodoxă. Sau 100

Biserica Metekhi

Georgienii, creștini-ortodocși în cea mai mare parte, au multe biserici. Multe și frumoase. De aceea, dacă simți nevoia să te liniștești și să simți mâna Domnului pe umăr, calcă-le pragul, aprinde o lumânare, admiră-le arhitectura. Biserica Apostolică a Georgiei (echivalentul BOR-ului românesc) este una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume. A fost fondată în secolul 1 d.Hr., de către Sf. Andrei, după 3 secole urmând și adoptarea oficială a creștinismului, odată cu convertirea regelui Mirian de către Sfânta Nino. Așa se face că bisericile ortodoxe din Tbilisi sunt cu adevărat vechi. Uriașa catedrală Sameba, care include nu mai puțin de 12 biserici, este cea mai mare din Georgia și unul dintre simbolurile Capitalei. Dar recomandăm să vizitezi și biserica Metekhi, care are legături cu mulți dintre conducătorii georgieni și care oferă o splendidă panoramă asupra orașului, fiind construită pe o stâncă deasupra râului Mtkvari. O altă sugestie este Catedrala Sioni, construită în secolul 6, care a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori.

Plimbă-te prin orașul vechi

Frumoasele case din Centrul Vechi

Vechile cartiere ale capitalei Tbilisi oferă vizitatorului posibilitatea de a se sui într-o mașină a timpului și a se transporta undeva în istorie, urmând a coborî la stația oricărui secol dorește. Odată ce ai ajuns în Tbilisi nu e nimic mai frumos decât să te pierzi pe străduțele întortocheate ale Orașului Vechi și să admiri balcoanele de lemn ale caselor vopsite în pasteluri plăcute ochiului, curțile interioare, bisericile ortodoxe, restaurantele și cafenelele și, nu în ultimul rând, oamenii.