5 lucruri pe care trebuie să le știi despre faza lunii de miere într-o relație

Academia Barbatilor

În cele ce urmează nu vom vorbi despre luna de miere de după nuntă. Ci despre cele 6 luni despre care o relație se poate considera în faza „lunii de miere”, una esențială pentru orice cuplu. Este faza care precede cu mult intrarea în discuțiile despre o eventuală căsătorie.

Cât durează faza lunii de miere? De unde știi că s-a terminat? Și ce presupune faptul că s-a terminat? Dacă ești la prima ta relație serioasă de durată și ești curios să afli ce au de spus experții despre perioada lunii de miere, citește rândurile de mai jos. Totul e bazat pe statistici și studii.

1 De ce se numește „faza lunii de miere”?

faza lunii de miere
Foto: Pixabay

Înainte de a ajunge să reprezinte cea mai timpurie perioadă a oricărei relații romantice, termenul se aplica în exclusivitate începuturilor mariajului, în zorii secolului al 16-lea. Era o referire la ideea că, de regulă, prima lună de după căsătorie e cea mai dulce. Apoi, precum fazele schimbătoare ale lunii, natura relației va migra într-un teritoriu ceva mai puțin plăcut. Dar în ciuda tuturor schimbărilor maritale și relaționale care au survenit în ultimii 200-300 de ani, acum avem aceeași percepție culturală asupra iubirii romantice: punctul cel mai plăcut, cel mai agreat și cel mai excitant al ei este la început.

Asta nu presupune faptul că orice relație începe să se înrăutățească din ce în ce mai tare pe măsura trecerii timpului. Cu toate astea, ceva se schimbă de fiecare dată atunci când partenerii încep să afle din ce în ce mai multe lucruri unul despre celălalt.

2 Cum arată faza lunii de miere?

faza lunii de miere
Foto: Pixabay

Dintr-un anumit punct de vedere, poți înțelege cu adevărat faza lunii de miere doar dacă ai experimentat-o deja. Intensitatea și plenitutinea iubirii – lucruri despre care deseori oamenii scriu poeme și compun cântece – sunt asociate cu această perioadă.

Faza lunii de miere este zahărul pur al noii iubiri. Epoca de aur a oricărei relații, când nu faci absolut nimic greșit în ochii celuilalt. Nu te poți sătura de partenera ta și nici ea de tine. Nu există cusururi. Pur și simplu știți că sunteți suflete pereche iar fiecare zi petrecută cu acea persoană pare a fi ca și cum ai juca propriul tău rol într-un serial romantic. E euforic și dă dependență.

Deși ideea de drog emoțional pe bază de zahăr este o metaforă bună, la fel de bine se știe că dacă ingerezi cantități mari de zahăr, creierul nostru va reacționa la chimicale. În cazul fazei de lună de miere reacționează la hormonii naturali pe care-i produci.

Perioada lunii de miere este alimentată major de endorfine, hormonii și chimicalele care ne invadează creierul atunci când ne bucurăm de o apropiere umană. Cum poate dura acest lucru? Aici totul depinde de cuplul respectiv și de cursul pe care-l capătă relația lor. Unii specialiști spun că această perioadă poate dura de la câteva luni la doi ani, în vreme ce alții restrâng acest interval, afirmând că, de regulă, durează circa șase luni sau un an, mai ales dacă ești la prima experiență de acest gen. Lucrurile se pot schimba, însă, dacă apare un copil prea curând sau dacă trebuie să ai de-a face cu un copil dintr-o relație anterioară a partenerului, dacă există o boală gravă în familie sau orice altă problemă.

3 Cum poți ști că faza lunii de miere s-a terminat?

faza lunii de miere
Foto: 123rf.com

Pe măsură ce relația progresează și lucrurile inedite nu mai au același efect „wow” vei vedea că se schimbă ceva în privința propriilor sentimente. Apariția partenerei în cadrul ușii nu va mai aduce la fel de mulți fluturi la tine în stomac. Vei învăța mai multe despre ce îi place și ce nu-i place și te vei încadra în tiparele și ritmurile acestor preferințe. La un moment dat vei privi în jur ți-ți vei da seama că „nu mai e ca la început”.

Ciorovăielile sau certurile reprezintă un semn clar că perioada lunii de miere a luat sfârșit. Veți face sex mai rar, deoarece cotele dorințelor erotice scad. Te poți îndoi de sentimentele pentru partenera ta doar pentru că își fac apariția semnele infatuării. Pot interveni și alte aspecte: nu mai există dorința de a vă impresiona unul pe celălalt iar flirtul și curtoazia pălesc. Vei trece de la purtarea celor mai bune haine la întâlnirea cu ea către purtarea unui tricou oarecare. Și nu e vorba numai de tine.

4 Ce reprezintă sfârșitul fazei lunii de miere?

faza lunii de miere
Foto: Pixabay

Deși pare că relația capătă o turnură nu tocmai favorabilă, finalul fazei lunii de miere nu e un semn rău. Înseamnă pur și simplu faptul că începeți să înfruntați viața adevărată, vă reîntoarceți la lucrurile de care vă pasă (în afară de grija unuia pentru celălalt) și nu mai doriți să petreceți chiar fiecare minut împreună, ceea ce e ok, fiindcă sunt multe lucruri de făcut în viață.

Da, luna de miere a fost frumoasă, dar nu poate avea susținere eternă. Nu poți simți stoluri de fluturi în stomac ani și ani la rând atunci când îți vezi partenera. Și chiar dacă, presupunând prin absurd că reușești să menții această stare o perioadă îndelungată, nu e tocmai pragmatic să-ți umpli zilele doar cu sex, întâlniri romantice și giugiuleli.

Dacă perioada lunii de miere a decurs bine, veți simți că există o legătură puternică între voi și sunteți gata să vă împletiți existențele mergând mai departe cu cerințele vieții. Vei începe să fii mai puțin concentrat pe relația cu partenera, dar o vei integra în tabloul general al vieții, în relațiile cu prietenii și în cele de job, având țeluri comune.

5 Cum arată o relație după faza lunii de miere?

Odată ce faza lunii de miere se vede deja în oglinda retrovizoare ai intrat în faza de început a… restului perioadei de relație. Cum ar trebui să arate aceasta? După primul an, când se ridică ceața romantismului și a pasiunii, și realitatea prinde contur, începeți să nu mai faceți atât de multe lucruri amuzante împreună.

Pentru că de acum vă luptați cu viața reală. Plătiți facturi, munciți, faceți economii pentru problemele de urgență din viitor, într-un cuvânt, vă confruntați cu lucruri care nu credeați că vor apărea sau despre care nu credeați că sunt atât de importante cu ceva timp în urmă, dar care acum devin urgente și necesită rezolvări.

În plus, dinamica dintre voi începe să șchioapete pe alocuri. Fie că sunt subtile sau că sunt mai pronunțate, lucruri precum ideea de a vă muta împreună le pot accelera. Când nu locuiați împreună, întrebarea de bază era „Când ne vedem iar?”. Acum întrebarea este „Cum pot să am un pic de spațiu?” – sună grav, dar e normală.

E ușor să te simți romantic când trăiți separat și când fiecare moment petrecut împreună pare special. Dar din momentul în care începeți să trăiți în aceeași casă, aceste momente nu mai sunt pe pilot automat. În schimb, timpul petrecut împreună începe să se ducă pe lucruri precum: spălatul rufelor, spălatul vaselor, curățenia, plata facturilor etc.

Când ia sfârșit faza lunii de miere există două posibilități: ori începe o relație care va dura mult, ori e începutul sfârșitului. Dacă cei doi au afinități comune, aceleași scopuri și țeluri, există șansele ca relația să evolueze într-una profundă și valoroasă. Dar dacă unicul lucru care vă ținea împreună era mirosul de brăduț nou într-o mașină, la finalul perioadei, când mirosul se evaporă, relația va lua sfârșit. Așa se face că finalul perioadei de lună de miere este un test: relația nu mai e ca la început – e mai puțin excitantă, mai puțin romantică dar poate începe să devină profundă. Sau nu.

Citește și: Minciuni comune pe care le spun femeile într-o relație