5 modele Lexus care te vor face să-ți dorești unul urgent

Academia Barbatilor

Lexus este divizia de lux a japonezilor de la Toyota, cu sediul în orașul Nagoya. Toyota a creat acest brand în anul 1989, în dorința de a avea un segment exclusivist pentru automobilele de lux destinate piețelor externe. Istoria Lexus a început cu sedanurile LS și ES iar pe parcursul anilor s-a trecut la producția de SUV-uri, coupé -uri, decapotabile și, ocazional, supercar-uri. Printre rivalii celor de la Lexus se numără mărci cu nume grele, precum Mercedes-Benz, Audi și BMW, dar și japonezii de la Infiniti și Acura sau americanii de la Cadillac și Lincoln.

Lexus e un brand mai conservator decât concurenții lui, reacționând ceva mai lent la noile tendințe din industrie și făcâd mai rar upgrade-uri la modelele existente. Pe de altă parte, stilul Lexus este excentric și magnetic, iar recenta înclinație a companiei către uriașele „grile cu ax” e doar un exemplu. Iată 5 modele de Lexus, care te vor face să te îndrăgostești de acest brand:

modele lexus

Terminologia Lexus

Înainte, însă, o mică explicație despre terminologia Lexus, pentru a înțelege mai bine modelele acestei companii.

F – Litera F desemnează o mașină produsă de divizia de înaltă performanță a companiei Lexus, echivalentul AMG-ului de la Mercedes sau a M-ului de la BMW. „F” vine de la Fuji International Speedway, locul în care Lexus testează aceste mașini.

F-Sport – Mașinile „F-Sport” sunt variantele sport ale modelelor Lexus standard. Acestea au performanțe excelente, dar nu chiar atât de ridicate precum cele din categoria F, precum și upgrade-uri stilistice la interior și exterior.

LF – se referă la automobilele concept, precum LF-1. „LF” vine de la „Lexus Future”

Spindle Grille – grila cu ax. Lexus integrează grile față uriașe, caracteristice pentru toate modelele, care polarizează atenția designului. Unele au fost asemuite cu gurile creaturilor fioroase din filmele seriei Predator.

Modelele produse de compania japoneză sunt următoarele: CT, IS, ES, GS, LS, UX, NX, RX, GX, LX, RC și LC. Ne concentrăm asupra a 5 dintre acestea:

Lexus IS

modele lexus

Lexus IS (Intelligent Sport) este printre cele mai ieftine modele Lexus, fiind un sedan compact sport entry-level. A treia generație a lui a debutat în anul 2013, iar pentru anul 2019 Lexus oferă o ediție limitată „F Sport Black Line Special Edition”. IS 300 are un motor de 2 litri și 241 CP, plus o cutie automată în 8 viteze. Modelul IS 350 are un motor V6 de 3,5 litri și o cutie automată cu 6 viteze.

Modelele Lexus IS de până în prezent sunt: IS 300 RWD/AWD, IS 300 F Sport RWD/AWD, IS 300 F Sport Black Line Special Edition RWD/AWD, IS 350 și IS 350 F Sport.

În România, modelul IS 300h pornește de la 42.450 euro

Lexus ES

modele lexus

ES-ul este varianta mai ieftină și mai confortabilă a celor două sedanuri din clasa de lux de volum mijlociu. Cunoscut pentru fiabilitatea lui, acesta este cel mai bine vândut model Lexus non-SUV în Statele Unite. A șaptea generație Lexus ES și-a făcut debutul în anul 2019: ES 350 dezvoltă 311 CP și are un motor V6 de 3,5 litri, cu o cutie automată, în 8 viteze, în vreme ce ES 300h are un sistem hibrid de 2,5 litri și 215 CP.

Modele Lexus din gama ES sunt: ES 350, ES 350 F Sport, ES 350 Luxury, ES 350 Ultra Luxury, ES 300h, ES 300h Luxury și ES 300h Ultra Luxury.Prețul noului sedan ES pornește de la 49.376 euro.

Lexus LC

modele lexus

Lexus LC este coupé-ul navă-amiral al companiei, un automobil care pleacă de la modelul conceptual LF-LC, transformat într-un vehicul de serie. Un produs premium, care atrage din start privirile cu designul său și care se prezintă în două variante: LC 500 (motor V8 de 5 litri, 471 CP și cutie automată în 10 viteze) și hibridul LC 500h (motor V6 de 3,5 litri, de 354 CP și motor electric + CVT). Hibridul e cu numai 0,3 secunde mai lent în privința accelerării de la 0 la 100 km/h – 4,7 secunde. Prețul unui Lexus LC pornește de la 105.833 euro.

Lexus UX

modele lexus

Lexus UX, sau „Urban Explorer” este un crossover premium, care abordează într-o manieră îndrăzneață acest segment, de la grila reprezentativă la silueta sportivă, bazându-se pe conceptul arhitectural japonez „engawa”, în care granițele interior-exterior se contopesc la perfecție. Cu alte cuvinte, un habitaclu închis, care dă senzația de spațiu deschis. Noul model 2019 are un preț de pornire de 35.453 euro și are două versiuni: UX 200, cu motoare de 169 CP și 181 CP, respectiv hibridul UX 250h, care dispune de un motor de 2 litri.

Modelele din acest segment lansate până acum sunt: UX 200, UX 200 F Sport, UX 200 Luxury, UX 250h, UX 250h F Sport, UX 250h Luxury.

Lexus NX

modele lexus

Cel mai noul design Lexus, modelul NX este un SUV cu o grilă fusiformă extrem de îndrăzneață, cu accente cromate fumurii și faruri LED sport. Există două variante – un model cu propulsie benzină, turbo (NX 300, motor 2 litri, 235 CP, cutie automată în 6 trepte, FWd sau AWD) și altul hibrid autonom (NX 300h, motor 2,5 litri, 195 CP). Din punct de vedere al designului, habitaclul lui Lexus NX e fidel principiului „kaizen”, de augmentare continuă, fiind extrem de rafinat. Prețul unui NX pornește de la 43.950 euro.

Citește și: 10 lucruri interesante despre Lexus, compania japoneză care a creat luxul accesibil