5 moduri în care să ajungi în Antarctica, una dintre cele mai dezirabile destinații din lume

Academia Barbatilor

Dacă visezi să ajungi în Antarctica, dar nu ai nici cea mai mică idee cum ai putea face acest lucru, trebuie să știi că există câteva modalități prin care să-ți împlinești acest vis epic, ce are ca scop  vizitarea celui de-al șaptelea continent. Călătoria în Antarctica nu este una ieftină, dar, chiar și-așa, bugetul alocat poate fi mai mic sau mai mare, în funcție de cât ești dispus să scoți din buzunar. Există chiar și opțiunea unei vizite de o zi, pentru cei care vor doar să dea cu nasul de pinguini, neagreând petrecerea mai multor zile pe un vapor. Iată 5 moduri în care poți ajunge în Antarctica:

1 „Ia-mă nene”

antarctica
Spărgător de gheață polar. Foto: tenedos

Înainte ca turismul în Antarctica să ia amploare, existau o mulțime de povești despre oameni care ajungeau în Ushuaia, orașul din Argentina cunoscut drept „cea mai sudică localitate din lume” și locul din care plecau multe nave către Antarctica. Cei care călătoreau cu ruscsacul în spate scotoceau docurile din Ushuaia și ofereau sume de bani pentru a se îmbarca pe tot felul de vapoare – majoritatea fiind spărgătoare de gheață rusești ce se îndreptau către Antarctica în drumul lor pentru a executa diverse aprovizionări în zone îndepărtate sau pentru alte scopuri.

Aceste nave nu sunt destinate turismului și nu oferă niciun pic de confort. S-ar putea să te trezești împărțind o cameră cu mai mulți marinari neprietenoși și, în general, nu e chiar cel mai bun mod de a vizita Antarctica, însă… e cel mai ieftin. Cu toate astea, în momentul în care te îmbarci pe o navă care are treabă în zonă, nu te aștepta ca aceasta să oprească oriunde ți-ai dori tu și nici să ai parte de povești despre locurile prin care trece.

În ultimii ani, acest gen de turism a fost limitat la foarte puține locuri, iar dacă ai impresia că ești singura persoană care are ideea de a se îmbarca pe un spărgător de gheață rusesc, pe principiul „ia-mă nene!”, te înșeli. Poate dura săptămâni la rând până să găsești loc pe o astfel de navă și, fiindcă cererea e mare, ceea ce pe vremuri nu costa aproape nimic, s-a transformat într-o adevărată licitație pentru spațiu.

2 Speranțe pentru un „last minute”

antarctica
Ushuaia. Foto: Flickr/David Stanley

O altă opțiune pentru cei cu buget limitat, dar la fel de riscantă în privința timpului petrecut, este să ajungi în Ushuaia și să bați la ușa fiecărei agenții de turism pe care o găsești pe-acolo. Din când în când (destul de rar, ce-i drept) poți găsi o ofertă last-minute, preluând locul unei persoane care n-a mai ajuns, dintr-un motiv sau altul, sau având norocul să găsești ultimul loc liber. Unii agenți de turism vând acel loc la preț de last minute, dar în același timp, se feresc să facă public acest lucru, deoarece clienții care au cumpărat inițial (dar nu au mai ajuns) nu sunt fericiți să afle că biletul pe care au dat o groază de bani este revândut la jumătate de preț.

3 O croazieră clasică

antarctica
Foto: goinyk

Dacă ne referim la turismul clasic în Antarctica, atunci ai două opțiuni din care poți alege. Prima este să te îmbarci pe un vas de croazieră, laolaltă cu alte sute de oameni. Vei vedea că aceste croaziere își fac reclamă că oferă „experiențe în Antarctica”, dar rareori se îndreaptă către sudul… sudului, din cauza mărimii vasului și a imposibilității de a executa manevre printre ghețuri.

În plus, dacă vasul nu poate andoca, din pricina mărimii, nu toată lumea va putea pune piciorul pe teritoriul mult visat, deoarece există reguli stricte în privința numărului de persoane care pot coborî zilnic de pe un vas pe continentul Antarctica. Aceste croaziere sunt, însă, mai puțin scumpe decât cea de-a doua opțiune, croaziera de expediție.

4 O croazieră de expediție

antarctica
Foto: reisegraf

Dacă ai visat atât de mult la Antarctica și ai economisit bani pentru asta, atunci cea mai bună opțiune este să te îmbarci într-o croazieră de expediție. Aceste nave de dimensiuni reduse primesc la bord maxim 150 de persoane, oferind o călătorie ceva mai „intimă”, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult timp pentru a ajunge să pășești pe continent și să iei parte și la activități interesante, gen plimbarea cu caiacul printre ghețuri.

National Geographic Expeditions, în parteneriat cu Lindblad Expeditions, oferă unele dintre cele mai bune tururi în Antarctica. Vei fi acomodat pe un vas mic, împreună cu alți călători deschiși la minte, și vei fi însoțit de o echipă de biologi, geologi și diverși alți specialiști în ecologie și mediu, care-ți vor oferi informații și prezentări despre locurile prin care treci. În plus, fiecare expediție are la bord un fotograf de la National Geographic și un instructor foto, care te vor ajuta să produci cele mai bune fotografii. Prețul unei asemenea expediții pornește de la 15.000 $, ajungând, în funcție de opțiuni, la 48.000 $.

5 O experiență privată

antarctica
Cazare oferită de White Desert Antarctica. Foto: lifestyleasia.com

Unul dintre beneficiile călătoriei cu un jet privat în Antarctica este scutirea de timp prețios, deoarece o croazieră cu un vas durează cel puțin patru zile, în vreme ce, cu avionul ajungi din Chile sau din Africa de Sud în doar câteva ore (și fără a avea parte de rău de mare). În acest moment nu există zboruri comerciale în Antarctica, prin urmare dacă plănuiești să zbori, cursele private reprezintă unica opțiune.

White Desert Antarctica este unul dintre serviciile premium care oferă zboruri pe al șaptelea continent. Călătorii zboară în inima Antarcticii, unde se vor caza în tabăra privată White Desert, după care vor beneficia de tot felul de aventuri, precum vizitarea unei colonii de pinguini imperiali sau a unei stațiuni de cercetare de la Polul Sud.

Aceasta este cea mai scumpă modalitate de a ajunge în Antarctica, iar costurile ei se ridică undeva în jurul sumei de 100.000 $. Compania oferă și zboruri de 24 de ore din Cape Town, într-o excursie pe care o numește „The Greatest Day”. 12 pasageri zboară pe deasupra iceberg-urilor, urmând a ateriza în mijlocul lor, la baza stâncii Wolf Fang, o formațiune geologică ce răzbate dintre ghețuri. O drumeție către un viewpoint este urmată de un picnic cu șampanie în mijlocul unuia dintre cele mai pustii locuri de pe Terra. Această excursie de o zi costă 14.000 $.

Citește și: 5 aventuri pe care să le-ncerci o dată-n viață