5 motive pentru care e bine să dormi dezbrăcat

Academia Barbatilor

Când vine ora de culcare, bărbații au două alternative pentru a se „echipa” de somn: fie se îmbracă în pijama, fie dorm dezbrăcați. A alege pijamaua e banal și comun dar a dormi în costumul lui Adam poate naște întrebări: de ce să faci asta? Și, dincolo de explicația potrivit căreia pur și simplu așa te simți bine, există și câteva motive ceva mai… științifice pentru care să stai dezbrăcat în pat pe timpul nopții e de-a dreptul benefic.

Iată de ce e o idee bună să renunți la pijama, măcar pentru o noapte sau două pe săptămână:

1 Îți aerisești organismul. Și îți îmbunătățești memoria

Temperatura corpului scade ușor când te întinzi și crește ușor când te ridici. Probleme apar atunci când faci exerciții fizice sau dacă faci un duș fierbinte prea aproape de ora de culcare. Aceste lucruri vor împiedica organismul să se răcorească așa cum trebuie. Care e soluția? Să porți mai puține haine.

E bine să-ți păstrezi corpul aerisit. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care să le faci pentru a nu te mai trezi de câteva ori pe noapte, întrerupând episoadele profunde (și benefice) de somn. Acestea se numesc REM sau DELTA și au un rol foarte important în privința memoriei. Totul nu ține neapărat de haine ci în special de temperatura corpului. Dar dacă porți mai puține haine în timpul somnului vei adormi mai rapid și vei avea un somn mai profund.

2 Ai control asupra propriei greutăți

Atingerea unui nivel de somn profund nu ajută doar la o bună menținere a memoriei. Dacă somnul e adânc, vei secreta un hormon numit leptină – denumit și hormonul sațietății – care participă la menținerea unui nivel normal al apetitului și, automat, al greutății.

Ce se întâmplă dacă adormi greu, nu te odihnești și ratezi perioadele cu somn profund? Organismul va începe să producă mai degrabă un hormon numit grelină, care creează senzația de foame și stimulează apetitul. O singură noapte pierdută sau prost dormită e suficientă pentru a duce nivelul grelinei foarte sus. Un alt studiu a demonstrat faptul că metabolismul bărbaților care au dormit într-un mediu răcoros timp de o lună s-a îmbunătățit.

3 Economisești bani

Când vorbim despre scăderea temperaturii în timpul somnului prin dormitul dezbrăcat, controlezi temperatura corpului, nu pe cea din cameră. Și, la modul practic, dacă renunți la pijama e mai ieftin decât dacă pornești aerul condiționat, nu-i așa? Sigur, poate părea o idee de Hagi Tudose, dar una peste alta… e adevărată.

4 Ai parte de mai mult sex

dormi dezbrăcat sexUn sondaj realizat acum câțiva ani pe un eșantion de o mie de persoane a arătat că cei care dorm dezbrăcați sunt mai fericiți și au o relație mai bună decât cei care dorm în pijamale. Pentru că dormitul dezbrăcat sporește incontestabil șansele de a face sex pe timpul nopții. Mai puține haine presupune eliberarea de oxitocină (denumit și hormonul iubirii) și, automat, mai multă… acțiune.

5 Ai sperma mai sănătoasă

dormi dezbrăcatVrei să-ți menții voinicii în formă? Un alt studiu, din 2015, a demonstrat că dacă dormi cu chiloți sau cu boxeri (în special din cei strâmți) temperatura testicolelor crește, acest lucru având un efect negativ asupra producției de spermă. Același studiu spune că bărbații care dorm dezbrăcați suferă cu peste 25% mai puțin de „defragmentarea AND-ului” din spermă față de cei care dorm în chiloți mulați.

Citește și despre impotența psihică, cea mai frecventă formă de impotență