5 motive pentru care să porți roz

Academia Barbatilor

Sunt bărbați care poartă roz și bărbați care se feresc de roz ca dracul de tămâie, din diverse motive preconcepute. Rozul este însă o culoare care și-a făcut o spectaculoasă întoarcere în vestimentația masculină, anunțându-și șederea pe termen nelimitat. Iar dacă ai o problemă cu această culoare, vom încerca să ți-o demontăm, oferindu-ți mai jos 5 motive pentru care să porți roz:

Nu mai ești copilul care trebuie să poarte „haine de băieți”

Ai crescut auzind deseori sintagma că băieții nu poartă roz, această „culoare de fete”. Ce-i drept, fetițele sunt îndrăgostite de roz iar un tricou rozaliu te-ar fi catapultat pe loc în lumea păpușilor Barbie, băieții considerându-te trădător. E-n regulă, înțelegem asta.

Dar ai crescut! Și e momentul să afli că inițial rozul și albastrul nu erau culori specifice sexelor respective. Pe vremuri, erau folosite drept culori unisex pentru haine și accesorii. Până în anii 60, când producătorii de îmbrăcăminte au devenit lacomi și au dorit cu tot dinadinsul să ia ei deciziile în locul părinților.

În special atunci când sexul copilului a început să devină cunoscut înainte ca acesta să se nască. Producătorii de haine pentru copii au început să introducă ideea că, știind sexul copilului, părinții vor dori să cumpere în avans hăinuțe. Roz – dacă e fetiță, albastre – dacă e băiețel. Așa s-a născut acest obicei.

Dar, cum spuneam, ai crescut și nu mai ești un băiețel. Ai depășit faza pijamalelor în dungi albastre și a altor haine caracteristice vârstelor mici. Poți purta orice poartă un bărbat, în absolut orice culoare. Și nu există nicio regulă care să interzică rozul – tricouri, cravate, cămăși, chiar și pantaloni.

pulover roz

Rozul atrage atenția femeilor

Știm că femeile adoră rozul. Se pare că l-au adorat dintotdeauna, chiar și în vremea când era considerat printre culorile masculine. Dar știai că acest lucru e explicabil științific?

Cercetătorii au relevat faptul că „rozificarea” hainelor și jucăriilor pentru fete poate fi cauzată de preferințe ereditare, moștenite. Care datează de secole. Teoria din spatele diferențelor de preferințe vizavi de culori derivă din vechea diviziune a muncii. Pe vremuri, bărbații erau vânători iar femeile adunau. De pildă, adunau fructe roșii, dintre frunzele verzi – de aici s-a născut preferința lor pentru roz.

Ce înseamnă acest lucru pentru bărbați? Societatea a evoluat dar nu și biologia (oricum, nu foarte mult). Femeilor le plac bărbații care poartă roz – unele spun chiar că-s adorabili! – pentru că pur și simplu sunt atrase de această culoare. Deci lasă la o parte teoria conform căreia „rozul e de fete”. Rozul îți aduce fete! Îți convine? Suntem siguri că da.

Rozul te scoate din mulțime și te face mai puternic

Culoarea roz a fost folosită mereu pentru a exprima puterea. Panglici roz au fost date celor care au participat la cursa de supraviețuire din New York, în 1991, sponsorizată de către Fundația Susan G. Komen. Un an mai târziu, același tip de panglici au devenit simbolul oficial al lunii de Prevenție a Cancerului la Sân. Multe alte evenimente care au urmat, în anii 90 și 2000, au avut rozul drept culoare de bază.

Un studiu comandat în 2012 de către Cotton USA a relevat faptul că bărbații care poartă roz câștigă în medie mai mult cu 1200 $ anual, față de bărbații care nu poartă această culoare. Acești bărbați fac o impresie mai bună colegelor lor și au rezultate mai bune în muncă, fiind considerați mai de încredere. Marketing managerul Cotton USA a spus că „Rozul e o culoare pe care o adoptă din ce în ce mai mulți bărbați și e încurajator faptul că acestora nu le e teamă să experimenteze purtarea culorilor deschise și vii”.

Pe vremuri, rozul era o culoare populară printre bărbați

Istoria ne spune că rozul nu a fost mereu o culoare feminină. Valerie Steele, directoarea Muzeului de la Fashion Institute Technology, relevă faptul că în secolul 18 bărbații purtau costume din mătase roz, cu broderii florale. Aceste piese de îmbrăcăminte erau foarte populare în acea epocă, fiind considerate extrem de masculine. De asemenea, rozul era asociată drept o culoare războinică, fiind considerată „diminutivul roșului”.

La începutul anilor 1900 au apărut și primele cămăși roz pentru costum, realizate de designerii Brooks Brothers, care au avut un succes nebun. Inițial, acestea au avut ca target elevele dar au prins mult mai bine la băieții de colegiu.

Rozul se asortează cu multe culori

Rozul e o culoare versatilă. Orice culoare a pielii se potrivește cu orice nuanță de roz. Bărbații care au un ten mai închis arată mai bine când se asortează cu nunate mai deschise, precum roz floral sau roz lavandă, în vreme ce bărbații cu pielea mai albă își pot pune nuanțe mai închise, precum roz persan.

Caută pe Google nuanțele de roz, descoperă-le și încearcă-le în diverse combinații pentru a vedea cu care contrastezi cel mai bine. Ca o sugestie, rozul puternic va avea tendința să atragă privirile și să lase în umbră orice altă piesă de îmbrăcăminte sau accesoriu așa că recomandabil este să-l folosești mai degrabă la accesoriile mici, precum pocket square-ul sau papionul.

Rozul merge perfect cu culori precum kaki, maro sau cu nuanțe închise de albastru și bleumarin. De aceea e o culoare potrivită atât pentru ținutele casual cât și pentru cele formale. Gândește-te ca la un costum negru sau gri închis să deschizi imaginea abordând o cămașă roz.

Primăvara și vara sunt anotimpurile perfecte pentru a purta roz. Soarele pune culoarea în evidență iar tu te vei simți plin de încredere îmbrăcat în roz. Încearcă să asortezi un tricou polo roz cu o pereche de jeanși sau o cămașă Oxford roz cu o pereche de chinos albi. Aceste combinații permit culorii să iasă în evidență și să-ți confere un vibe luminos și cald.