5 motive pentru care să vizitezi Islanda

Academia Barbatilor

Academia Barbatilor

, Travel

Islanda a devenit una dintre destinațiile hip ale Europei și din ce în ce mai mulți români vor să ajungă în această mică țară nordică. La prima vedere te-ai putea întreba de ce? Fiindcă Islanda e un teritoriu vulcanic, cu o intensă activitate geo-termală, care, practic, nu „produce” mare lucru.

Dar magia Islandei constă în multe elemente. Pe de o parte e vorba despre peisajele fabuloase, care includ câmpuri de lavă, vulcani, ghețari, cascade și gheizere. Pe de alta, cultura locului e cel puțin la fel de energică precum teritoriul. De la o scenă gastronomică din ce în ce mai interesantă la muzee de nișă și festivaluri de artă și de muzică. La care se adaugă un spa fenomenal și, desigur, posibilitatea de a vedea spectacolul Aurorei Boreale. Iată doar 5 motive pentru care să vizitezi Islanda:

1 Te poți strecura în spatele unei cascade secrete

Gljúfrabúi Seljalandsfoss este cea mai cunoscută cascadă din Islanda dar mulți uită (sau nu știu) că în apropierea ei există Gljúfrabúi. Parțial ascunsă după o stâncă, într-o peșteră, Gljúfrabúi îți permite să te strecori în spatele căderii de apă, care se prăvălește de la o înălțime de 40 m. Și chiar dacă te vei uda, experiența face toți „banii”, mai ales când te gândești că toți turiștii se înghesuie să vadă Seljalandsfoss, fără să aibă habar că la doi pași de ea se află această minunăție.

2 Poți face drumeții într-o peșteră de lavă, veche de 5000 de ani

RaufarholshellirRaufarholshellir se află la distanță de o oră față de capitala Reykjavik, fiind una dintre cele mai cunoscute peșteri de lavă ale țării. A fost formată în urma scurgerii de lavă rezultată după erupția unui vulcan, iar specialiștii estimează că are o vechime de 5000 de ani. Și o lungime de 1360 metri, adică suficient de mulți cât să faci o plimbare în interior pentru a te bucura de formațiunile bizare formate de lava răcită în urmă cu mulți ani.

3 Te poți relaxa făcând baie în cea mai veche lagună

old lagoon islandaNu poți pleca din Islanda fără să mergi la Blue Lagoon, oricât de mult te-ar costa asta (și te va costa destul). E un spa de senzație, construit în jurul unor lacuri cu ape termale de culoare turcoaz, din care, în zilele răcoroase (și când nu e răcoare în Islanda?) ies aburi. Dar după ce vizitezi acest spa, mai încearcă o experiență de acest gen și mergi la Gamla Laugin, din Fludir (numele s-ar traduce prin Vechea Lagună). Aceasta este în întregime naturală, spre deosebire de Blue Lagoon, care a fost formată accidental, după ce a fost construită în apropiere o centrală geotermală.

4 Mănânci lucruri bizare dar foarte bune

mancare islandezaProbabil ai auzit că islandezii mănâncă balene, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Pentru că majoritatea cărnii de balenă capturată merge la export. Poți găsi preparate din balenă în restaurante, dar nu atât de des precum ai crede. În schimb, ar trebui să încerci o altă aventură culinară: capul de oaie, numit svið.

Îl poți găsi congelat în aproape orice supermarket. Se mănâncă tot capul, cu excepția creierului. Inclusiv ochii, unele persoane fiind de acord că aceștia reprezintă chiar cea mai bună parte.

De secole încoace, islandezii sunt nevoiți să-și afume, să-și mureze sau să-și usuce mâncarea pentru a o conserva în vederea faptului că sunt nevoiți să facă față unor ierni teribil de grele. De aceea, mâncarea tradițională islandeză constă, în principiu, din fructe de mare, pește și miel.

5 Admiri Luminile Nordului

luminile nordului islandaLuminile Nordului apar din coliziunea dintre razele de soare și particulele gazoase din atmosfera Pământului. Încărcarea cu electricitate a particulelor rezultate duce la acel joc fantastic de lumină și culoare, ce seamănă cu un dans magic ce se desfășoară pe bolta cerului. Care nu se poate vedea decât dacă ești în nord. Iar cea mai bună perioadă pentru a vedea Aurora Boreală este din septembrie până la jumătatea lui aprilie.

Experiența este unică iar Islanda oferă multe locuri în care vizitatorii se pot bucura de acest fenomen, unul dintre cele mai bune fiind Hotelul Ranga, din Hella.

Citește și 7 idei de city break-uri europene pentru această toamnă