5 nebunii legate de sex care se petreceau în vremurile antice

Academia Barbatilor

Astăzi ne punem o mulțime de întrebări despre cum era lumea cu mulți, mulți ani înainte și cum se desfășura viața de zi cu zi a oamenilor. Iar în acest ocean de întrebări, inevitabil apar și cele legate de sex. Obiceiurile sexuale, viața sexuală și tot ce ține de această zonă care a fascinat dintotdeauna. Mărturiile de tot felul dezvăluie lucruri interesante, adesea intrigante. Mai jos povestim despre doar cinci dintre acestea.

Contracepția

În vremurile antice, nașterea era dureroasă. Brutală. Periculoasă de-a dreptul. Femeile mureau la naștere pe capete și nu e de mirare că ar fi făcut orice numai să nu ajungă în această situație. În plus, și-ar fi dorit să facă sex relaxat, fără ca aceasta să însemne un risc major de moarte după 9 luni. Ce mijloace de contracepție aveau însă la dispoziție?

De la egiptenii antici s-a descoperit o rețetă, conservată de prin anul 1800 î.Hr, care era folosită pentru a preveni sarcina. Excrementele de crocodil erau tăiate bucăți, amestecate cu miere și sare și apoi „presărate pe pântece”. Se creea astfel un spermicid de efect care însă, în mod cert, ar fi tăiat cheful oricui.

Grecii și romanii aveau, totuși, o metodă mai plăcută. Atât de plăcută încât sursa contraceptivului lor ajunsese pe cale de dispariție. Silfium era o specie de chimen uriaș, folosit în diverse rețete dar și ca leac pentru o mulțime de boli. Avea un efect atât de bun și era atât de delicios încât ajunsese să valoreze greutatea lui în argint. De asemenea, era imposibil de cultivat și creștea doar în sălbăticie. Ultima recoltă de silfium a fost menționată pe timpul domniei împăratului Nero. Și pentru că era o legumă atât de bună la orice, era folosită, evident, și pe post de contraceptiv.

Spectacole grotești

Spectacolele din amfiteatrele romane erau deseori exemple de cruzime pură. Nisipurile musteau de sângele gladiatorilor, sclavii mureau pe capete în luptele dintre ei, mulțimile exultau dar asta nu era totul. Realitatea bătea orice film făcut peste mii de ani. Romanilor le plăceau să vadă cum condamnații sunt umiliți. Iar una dintre metode era ca acești să fie violați de către animale.

Poetul Martial a făcut o cronică a unor spectacole din Colloseum, în care descria luptele de gladiatori și sacrificiile animalelor. Dar el a descris și o scenă diferită și șocantă. Conform unei legende grecești, Pasiphae se îndrăgostește de un taur. Ea se culcă cu animalul iar din iubirea lor se naște Minotaurul. Martial ne spune că „Pasiphae s-a împerecheat cu taurul Dictaean iar noi credem asta, fiindcă am văzut”. Există și o referire la Carpophorus, un individ specializat în a antrena animalele să violeze femei. Acesta a fost implicat în jocurile de deschidere ale Colloseumului și sunt toate motivele să credem că taurul lui a performat în acea zi.

Femeile spartane

Sparta era, în multe feluri, regiunea cea mai ciudată a Greciei Antice. În vreme ce femeile din Atena erau atât de controlate încât aproape ajunseseră să vorbească propriul lor dialect, cele din Sparta aveau parte de o libertate aproape deșănțată. Când Gorgo, regina Spartei, a fost întrebată „de ce voi, femeile spartane, sunteți singurele femei care se apleacă peste bărbații lor?”, aceasta a răspuns: „Pentru că noi suntem singurele femei care suntem mamele bărbaților”.

Și totuși, noaptea nunții era o afacere bizară pentru tânăra femeie spartană. Ea era rasă în cap și era îmbrăcată în mantie bărbătească, fiind nevoită să poarte și sandale bărbătești. Costumată ca atare trebuia să-l aștepte pe bărbat în întunecimea camerei. Acesta venea, o descoperea și o poseda ca variațiune pentru obiceiurile lui homosexuale pe care le practica deseori alături de colegii de arme.

Primul sex oral din istorie

Isis și Osiris

Familiile regale egiptene încercau să-și păstreze sângele albastru în grupuri mici și relativ închise, lucru care avea, evident, consecințe genetice dezastruoase. În multe dintre acestea, frații erau căsătoriți cu surorile, pentru ca progeniturile să rămână „în familie”. O idee proastă, dar de înțeles dacă luăm în calcul faptul că vechii faraoni erau văzuți drept zei trimiși pe Pământ. Prin urmare făceau exact ceea ce (se presupunea că) făceau zeii în Rai. Cel mai celebru exemplu de mariaj egiptean de tip frate-soră din mitologia egipteană este cel dintre Osiris și Isis.

Când zeul Osiris a fost ucis și ciopârțit de către fratele lui, Set, sora și soția sa, Isis, s-a gândit să-i adune toate părțile corpului. Unica pe care nu a reușit să o recupereze a fost penisul, mâncat de un crocodil. Și cum s-a presupus că Nilul a cerut penisul unui zeu și l-a primit, acesta a devenit extrem de fertil și a adus viață peste tot în jurul său. Este prima menționare documentară a unui… sex oral. Isis a plămădit apoi din lut un nou penis pentru fratele-soțul său și a suflat viață în el.

Pederaștii atenieni

Platon povestește că celebrul filosof Socrates era mare amator de petreceri cu băieți tineri și goi, în brațele cărora adormea adesea, îmbrățișat. În Atena din secolul 5 î.Hr. era absolut normal ca bărbații în toată firea să fie atrași de adolescenți. Există multe dovezi, scrise și pictate, care demonstrează că această practică era comună, în special în rândurile celor din clasele superioare.

Bărbații în vârstă (Erastes) curtau băieții (Eramenos) cu daruri și alte lucruri. Odată ce se stabilea relația, aceasta urma să fie benefică de ambele părți. Cel în vârstă, primea sex. Cel tânăr, era introdus în societatea ateniană, având un protector puternic. De regulă, acest tip de relație e descrisă drept o poveste simplă, de amor. Problema era că băieții implicați erau de vârste fragede. Dacă unui Eramenos îi creștea barba, acesta se făcea de rușine pentru că rămăsese în același stadiu de protejat pe bază de sex.