5 obiceiuri pentru o locuință cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător

Academia Barbatilor

Faptul că mediul înconjurător suferă de pe urma oamenilor nu mai este un secret. În acest caz, orice obicei pozitiv din partea noastră poate încetini degradarea pământului care ți-a dat viață. Indiferent dacă stai la apartament sau la curte, dezvoltă aceste 5 obiceiuri pentru o locuință cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Dacă locuiești la casă, ai grijă ca și grădina ta să respecte standardele de respectare a mediului înconjurător. Specialiștii de la El Jardin de Daniel te vor ajuta cu amenajarea dar și cu păstrarea grădinii în cea mai bună formă.

Reciclează

reciclare

Sursă foto: 123rf.com

E destul să ții sub observație o săptămână întreagă cantitatea de plastic și hârtie cu care rămâi în urma ambalajelor ca să înțelegi cât de alarmantă este situația. Apoi întreabă-te ce se întâmplă cu acea cantitate – promitem că e mare – de plastic și hârtie.

Și nu doar plasticul și hârtia ar trebui să fie reciclate. La uleiul alimentar te-ai gândit? Ei bine, împreună cu plasticul, dacă nu este reciclat, acesta parcurge același drum, cu destinația apele și oceanele noastre. Și, dacă apa înseamnă viață, apa infectată cu plastic și ulei alimentar ce înseamnă pentru tine?

Cum faci asta? Vei aduna săptămânal plasticul, conservele, hârtia și uleiul alimentar și le vei duce pe fiecare la reciclat. Pentru plastic și hârtie ai cu siguranță în orașul tău locuri special amenajate, iar pentru ulei caută cel mai apropiat ONG care și-a asumat această sarcină.

Nu risipi apa

Și, dacă cantitatea de apă este nu doar tot mai mică, ci și de o calitate tot mai proastă, ar trebui să pui mai mult preț pe ea. Dacă nu îți poți imagina cum arată un oraș fără apă, caută câteva articole recente despre Cape Town, al doilea cel mai mare oraș din Africa de Sud. Acesta a rămas recent fără apă, deși este înconjurat de ea.

Cum faci asta? În primul rând, trebuie pur și simplu să folosești apa într-un mod mai conștient. În al doilea rând, ajută-te de robinete tot mai inteligente, care dezvoltă jeturi de apă tot mai puternice, reducând, în același timp, cantitatea de apă folosită.

Fă compost din resturile fructelor și legumelor

grădinărit

Sursă foto: 123rf.com

Deși hârtia poate fi reciclată mai ușor decât plasticul, mașinăriile folosite la reciclarea lor consumă, la rândul lor, destulă energie pe care am putea s-o redirecționăm în scopuri mai inteligente.

De ce spunem asta? Pentru că, oricât de tare te-ar uimi, același lucru se aplică și resturilor de alimente sau frunzelor pe care cei mai mulți dintre noi obișnuiesc să le arunce, pur și simplu, la gunoi.

De astăzi poți ajuta și tu la regenerarea materialelor organice și fertilizarea solului. Cum faci asta? Dacă ești începător și, mai ales pentru dacă locuiești la apartament, este destul să începi cu un vas din lemn în care să depozitezi aparentele resturi alimentare.

Dă viață propriilor verdețuri: busuioc, mentă etc.

plantat copaci

Sursă foto: 123rf.com

În continuarea punctului anterior, în caz că te întrebai ce să faci cu compostul, află că îl poți folosi liniștit la mica ta grădină de pe balcon. Învață să-ți cultivi propriile verdețuri, ca să nu te mai întrebi în ce condiții au fost crescute cele din supermarket. Începe cu busuioc și mentă și îmbogățește-ți cinele cu propriile mirodenii.

Cumpără mobilă conștient

De ceva timp, a cumpăra puțin și conștient începe să devină, totodată, prea puțin. Cu siguranță este un progres față de ultimii ani și se văd îmbunătățiri clare în acest sens, însă s-ar putea ca asta să nu țină piept degradării tot mai alarmante a mediului înconjurător.

În alte ordine de idei, data viitoare când îți cauți mobilă, interesează-te și despre ce fac firmele care prelucrează lemnul cu peticele de pământ goale care rămâne în urma lor. Cât de organic este procesul? Se ating de pădurile virgine? Plantează cineva vreun copac în loc?