5 obiceiuri urâte la care să renunți imediat

Academia Barbatilor

Care sunt obiceiurile tale de zi cu zi? Ai unele bune? De pildă… ești punctual? Te speli pe mâni înainte de masă și după ce folosești toaleta? Spui „mulțumesc” și „te rog”? Perfect! Dar nu cumva ai și unele proaste? Îți rozi unghiile sau ții mîinile în buzunare? Hai să vedem care sunt cele 5 obiceiuri urâte la care ar trebui să renunți imediat. De ce? Pentru că îți strică imaginea și îți distrug reputația.

1 Nu te prezinți oamenilor

obiceiuri urâteDe fiecare dată când ești la un eveniment social sau la unul ce ține de business, prima impresie contează extraordinar de mult. Nu te baza ca alții să-ți facă prezentările ci prezintă-te singur, cu îndrăzneală.

La urma-urmei, alegerea e a ta. Alegi să faci o impresie deosebită prezentându-te singur, cu un zâmbet larg și cuvinte bine alese sau aștepti toată seara să te bage cineva în seamă sau să te introducă cineva în mijlocul conversațiilor. Uneori poți aștepta mult și bine.

Desigur, aici intervin câțiva factori. Mai întâi, trebuie să ai încredere în tine că poți iniția o conversație. Privește persoana respectivă în ochi, zâmbește, spune-ți numele tare și clar și dă mâna cu respectivul fără ca acesta să simtă că i-ai strâns-o cu ușa. (atenție: obiceiul strânsului mâinii variază de la cultură la cultură).

Când persoana cu care tocmai faci cunoștință își menționează numele, repetă-l cu respect de câteva ori, în timp ce vorbești. Acest lucru ajută să ți-l întipărești în memorie și creează și o relativă apropiere. Dă din cap aprobator când respectivul ți se adresează, asigurându-l că ești atent la ceea ce spune.

Caută să vorbești despre lucruri pe care le aveți în comun și, eventual, prezintă-l prietenilor tăi sau altor persoane pe care le cunoști și care se află în aceeași încăpere. Aceste lucruri au rolul de a sparge gheața, înlăturând barierele. Vei fi ținut minte pentru ele și lumea îți va fi recunoscătoare.

2 Vorbești în dodii

obiceiuri urâte

Foto: TED.com

Admitem că tuturor ni se întâmplă să mai vorbim în dodii sau să folosim cuvinte aiurea. E destul de neplăcut să asculți o persoană care până spune ceva coerent trebuie să treacă printr-o serie de „ăăăăă”-uri și stereotipuri enervante. Auzim aceste clișee din ce în ce mai des în limba română și nu ne plac deloc.

Plus că ele au darul de a strica o conversație. Arată că nu ești deloc pregătit să ai un dialog și că, de fapt, nu știi ce să zici. Mai ales atunci când ești nevoit, de exemplu, să faci o prezentare. Prin urmare, încearcă să scapi de aceste ticuri verbale și să le eviți: „ăăă”, „deci”, „gen”, „știi ce zic?”, „înțelegi?”, „practic”, „de fapt”, „beton”, „super”, „ce frumooos” ș.a.m.d.

Chiar dacă ești sigur de ceea ce urmează să spui după acest gen de cuvinte, evită folosirea lor. Mai bine pregătește cu câteva secunde înainte în minte ceea ce vei spune, nu te grăbi și rostește propozițiile mai rar dar mai clar. Iar dacă trebuie să ții o prezentare, n-ar fi rău să faci o repetiție a speech-ului înainte, eventual înregistrată, pentru a detecta cuvintele folosite aiurea și a te auto-corecta.

3 Îți rozi unghiile

obiceiuri urâtePoate că nu e un obicei la fel de urât ca acela al suptului degetului (care rămâne uneori ca reziduu din copilărie când, probabil, nu ți-au cumpărat ai tăi suzete de calitate) dar nici nu e unul prea plăcut. Unghiile sunt parte a degetelor tale. Iar acestea sunt primele care intră în contact cu germenii și virușii.

E posibil ca acesta să fie un obicei de care să nu poți scăpa. Și totuși, există câteva „trucuri”. În primul rând, trebuie să-ți păstrezi o manichiură perfectă. Taie-ți unghiile regulat (dar nu din carne). Caută în farmacii substanțe incolore și amare, făcute special pentru cei care-și rod unghiile. Aplică substanța iar în momentul în care vei băga degetul în gură vei avea un gust atât de neplăcut încât a doua oară probabil te vei abține.

Din punct de vedere „psihic”, încearcă să-ți canalizezi mintea pe posibilele răspunsuri înainte de a-ți roade unghiile și ține-ți mâinile ocupate. Vei ajunge ca în loc de degete să rozi un creion, dar măcar e un pas înainte.

4 Ai o proastă igienă orală

obiceiuri urâte spalat dintiMulți bărbați nici măcar nu se gândesc la acest lucru. Dar ar trebui. Pentru că în fiecare zi, o sumedenie de oameni îți văd dantura iar unora dintre ei le vorbești direct în față. Ți se pare frumos să emani un miros neplăcut sau să-i arăți respectivului mici exemple din micul tău dejun?

Există câteva reguli de igienă orală pe care e musai să le respecți:

  • Nu lăsa să treacă mai mult de 12 ore după o masă, până când te speli pe dinți. În special dacă a fost vorba de o masă bogată în zahăr. Zahărul formează tartrul.
  • Spală bine periuța de dinți după ce ai folosit-o, scutur-o și pune-o într-un loc în care se poate usca rapid, pentru a nu se forma bacteriile.
  • Folosește tehnica de spălat pe dinți pe care ai învățat-o de la orice dentist. Perie circular, nu înainte-înapoi, fiindcă-ți distrugi gingiile. Și perie cel puțin două minute. Poți folosi un cronometru, pentru că, de regulă, ai tendința să nu perii mai mult de 30 de secunde.
  • Folosește ață dentară. Și privește în oglindă, atent să nu-ți rămână resturi între dinți.
  • Vizitează un dentist odată la șase luni, pentru a-ți verifica dantura de apariția eventualelor carii.
  • Schimbă-ți periuța de dinți odată la trei luni. Sau investește într-o periuță electrică de calitate.

5 Stai cu mâinile în buzunare

obiceiuri urâteS-ar putea ca acest obicei să nu însemne mare lucru pentru tine. O facem cu toții, doar suntem bărbați! Și vrem să ne simțim bine și confortabil. Nu-i nicio problemă, atât timp cât mâinile în buzunare nu transmit un mesaj greșit.

Ideea e să fii atent la momentul în care stai cu mâinile în buzunare. Și la compania în care te afli. Fiindcă ultimul lucru pe care ți l-ai dori este să fii nepoliticos. Iar în unele culturi, statul cu mâinile în buzunare indică fix acest lucru.

Experții în limbajul trupului avertizează asupra acestui gest, atunci când interacționezi cu oamenii. Ei sunt de părere că statul cu mâinile în buzunare transmite mesajul cum că ai avea ceva de ascuns. Sau că minți. De aceea, încearcă să eviți acest gest, pe cât posibil. Bărbații care-și țin mâinile la vedere au o postură mai dominantă, sunt mai deschiși, mai plini de încredere și exprimă emoții mai puternice.

Dacă ai tendința să-ți îndeși continuu mâinile în buzunare, încearcă să le dai ceva de făcut. Dacă te adresezi unei mulțimi, de pildă, ține un pix în mână sau pur și simplu apropie-ți degetele de la ambele mâini, atingându-le de câteva ori.

Citește și cum să-ți ceri scuze ca un domn