5 orașe perfecte pentru nomazii digitali

Academia Barbatilor

În ziua de azi, unii oameni aleg să nu se mai trezească de dimineață ca să meargă la un serviciu cu program 9-17, pe care să-l urmeze ani în șir, urmând ca la un moment dat să se întrebe ce s-a-ntâmplat cu viața lor. Își iau bagajul și pleacă în lume. Pentru că au meserii ce le permit să lucreze, practic, de oriunde, câtă vreme au acces la un internet decent. Aceștia sunt nomazii digitali. Și din ce în ce mai mulți români aleg să fie nomazi digitali.

Doar că, prima întrebare în cazul în care ți-ai dori să faci asta este: unde să te duci? Care sunt cele mai bune țări, orașe, zone pentru nomazii digitali? Am selectat cinci orașe, cunoscute în a polariza nomazi digitali din întreaga lume, pentru excelentele condiții oferite ca raport calitate a vieții / costul acesteia.

1. Vilnius, Lituania

nomazi digitali

Foto: Pixabay

Vilnius, capitala Lituaniei, este punctul fierbinte de întâlnire al nomazilor digitali din întreaga lume. Marele avantaj al acestui oraș este viteza rapidă a internetului public, mai mare ca oriunde altundeva. Cu alte cuvinte, poți încărca sau descărca fișiere la viteze de vis, lucru care constituie un plus pentru orice internaut care își câștigă banii din asta.

În plus, Vilnius e un oraș frumos, civilizat, cu o viață de noapte încântătoare, cu foarte multe cafenele, baruri și restaurante. Și cu multe fete frumoase.

2. În București, nomazii digitali se întâlnesc în spațiul de co-living Omega House

Omega House este un concept unic în România care găzduiește sub același acoperiș un spațiu de co-living cu 8 camere private și 2 camere comune, o cafenea, un hub de co-working și un spațiu de evenimente. Am fost la Omega. De mai multe ori chiar. La prima vizită, ne-a impresionat designul camerelor – fiecare are un concept diferit – și prietenia cu care ești întâmpinat.

camera co-living omega house

Una din camerele private Omega House

Omega House a fost deschis cu scopul de a crește o comunitate de digital nomads, freelanceri și tineri antreprenori și de a oferi membrilor oportunități de dezvoltare. Fondatorul este Ciprian Jdera, un tânăr de 34 de ani, care își dorește să creeze un spațiu modern și prietenos, în care oameni de pe întreg globul să își găsească un spațiu de locuit, unde să poată lucra și interacționa cu persoane care au interese și pasiuni comune.

co-working hub omega house

Spațiul de co-working Omega House

Cu scopul de a pune România pe harta co-living-ului internațional, Omega House pregătește pentru vara aceasta un retreat pentru digital nomads din toată lumea.

Citește și: Ce alegi când călătorești: hostel, hotel sau Airbnb?

3. Chiang Mai, Thailanda

nomazi digitali chiang mai

Foto: Chiang Mai City Life

Orașul Chiang Mai, aflat în nordul Thailandei, este una dintre destinațiile cele mai iubite de către nomazii digitali. Aflat într-o zonă liniștită, pe care munții o fac cu atât mai frumoasă, Chiang Mai oferă variate oportunități de distracție, dar și posibilitatea de a explora diverse culturi și preparate gastronomice.

De asemenea, în Chiang Mai se pot practica numeroase sporturi în aer liber, de la călărie la ciclism, se pot face o sumedenie de activități interesante, de la camping la ture cu elefanții. Nu este zona ideală pentru petrecăreți, pentru că majoritatea localurilor – restaurante, cafenele, baruri – închid la miezul nopții, prin urmare noaptea… se cam doarme în Chiang Mai.

Dacă alegi să te stabilești în Chiang Mai vreme de câteva luni, sau chiar mai mult, vei aprecia imediat climatul interesant și versatil: poți avea parte de zile călduroase și de nopți de-a dreptul reci, vreme cețoasă sau ploi. Dar oamenii își iau rucsacii în spate și pornesc să exploreze zona în ritm propriu. Este foarte cald la jumătatea lui februarie și continuă să fie însorită până în iunie. Din iunie începe sezonul ploios, care nu se oprește până în octombrie când… vine iarna. Care rămâne pe poziții până la jumătatea lui februarie.

Doar că nu avem de-a face cu o iarnă clasică în Chiang Mai. Ba, dimpotrivă: iarna e cea mai bună perioadă pentru a locui aici. Deși poate fi destul de răcoare în luna ianuarie, și majoritatea caselor nu sunt echipate cu sisteme de încălzire, ceea ce îi poate deranja pe cei neobișnuiți să locuiască în case mai răcoroase, iarna e mai bine de stat decât vara, care este fierbinte dar, în același timp, cețoasă. Sezonul ceței atinge  punctul culminant în martie, când majoritatea nomazilor digitali preferă să plece din oraș.

Costul vieții ca nomad digital în Chiang Mai e decent. Orașul are multe restaurante și cafenele, în care poți să-ți faci veacul, cu laptopul în față, agățat de un wifi. Viteza internetului în Chiang Mai e excelentă, iar mai toate localurile dispun de acces la o rețea, la o viteză de peste 20 MB/sec.

De asemenea, Chiang Mai este raiul pentru gurmanzi. Nu contează ce mâncare preferată ai, pentru că aici ai acces la orice tip de preparate, de la paste la tăiței sau la diverse stiluri de curry. Găsești fripturi suculente, la fel de bine cum găsești mâncare pentru vegetarieni sau vegani.

În concluzie, Chiang Mai e un loc foarte bun de încercat în calitate de nomad digital. Cu toate astea, ca peste tot, are și câteva neajunsuri. Cele mai importante dintre aceste sunt reprezentate de sezonul cețos și de problemele legate de transport. Dacă trebuie să te deplasezi des prin oraș, nu-ți va fi întotdeauna foarte ușor, cel puțin până te obișnuiești să mergi cu tuk tuk-urile.

4. Bangkok, Thailanda

nomazi digitali

Foto: Pixabay

Ne reîntoarcem în Thailanda, pentru a plonja din nou în cultura acestei țări asiatice, cu un plus față de Chiang Mai în privința vieții de noapte. Spre deosebire de „fratele” din nord, Bangkok e mult mai „petrecăreț”, iar localurile sale sunt extrem de active, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. În Bangkok trăiesc foarte mulți expați, iar adaptarea la traiul din Capitală se face foarte ușor, fie cu ajutorul acestora, fie cu cel al localnicilor.

Bangkok e un oraș foarte „viu”, cu numeroase posibilități de petrecere a timpului liber. Doar dacă ne gândim la străzile veșnic aglomerate și vom realiza că în Bangkok nu te poți plictisi niciodată. Poți explora frumoasele obiective religioase – temple și altare – sau îți poți programa ieșiri de o zi la plajele din apropierea orașului, după cum, la fel de bine, poți face excursii cu barca pe canalele ce-l străbat.

Nu trebuie să fii îngrijorat nici de accesul la internet, fiindcă Bangkokul e împânzit peste tot de wifi-uri, la viteze excelente, de până la 40 MB/sec. Dacă ești un nomad digital trebuie, desigur, să iei și condițiile meteo în considerare: capitala Thailandei propune mai tot timpul o vreme umedă și fierbinte. Verile, în special, pot fi greu de suportat, mai ales că, uneori, devin peste măsură de toride. Sezonul cald începe din martie și se termină în iunie, fiind urmat de cel ploios, care durează din iulie în octombrie. Iarna – cel mai propice sezon – vine în noiembrie și se termină în februarie.

Nu trebuie să mai amintim de faptul că în Bangkok se mănâncă excelent, posibilitățile fiind, practic, infinite, de la restaurantele de top la delicioasa mâncare stradală, extrem de ieftină. Și în privința sistemului medical lucrurile stau bine în Bangkok, acestea fiind accesibile oricui are nevoie de ele. Medicii sunt pricepuți, spitalele sunt bine echipate cu aparatură modernă, iar serviciile sunt la prețuri decente. Oameni din întreaga lume vin la Bangkok să se trateze de diverse afecțiuni tocmai datorită faptului că thailandezii nu le golesc buzunarele.

Din punct de vedere al neajunsurilor, Bangkokul pune o barieră atunci când vine vorba de temperaturile ridicate ale verii, poluare și condiții de trafic, la care se adaugă faptul că localnicii nu prea știu limba engleză, sau o vorbesc stâlcit.

5. Qingdao, China

nomazi digitali

Foto: Pixabay

Qingdao e un foarte frumos oraș din China, situat între Marea Galbenă și Golful Jiaozhou. Un oraș la malul mării, de o importanță istorică deosebită, care, printre altele, este locul de „naștere” a berii Tsingtao, cunoscută în întreaga lume. Locul vorbește și despre influențele culturilor germane și japoneze, care au influențat zona, fiind căutat și de către exploratorii de pretutindeni.

În Qingdao, internetul wifi este la liber mai peste tot și chiar dacă viteza acestuia nu e neapărat strălucită, ea poate fi compensată de serviciile mobile 4G. Vremea e călduță iarna și răcoroasă vara, iar prețul pentru care poți închiria un apartament în apropierea mării este de circa 450 dolari pe lună. Mâncarea este bună, în special dacă ești un mare amator de pește și fructe de mare.

6. Medellin, Colombia

nomazi digitali

Foto: Pixabay

Poate rămâi surprins de prezența acestui oraș în lista noastră, în special din cauza reputației proaste din trecut. Dar Medellin, cândva unul dintre cele mai periculoase orașe din lume, s-a schimbat radical în ultimii zece ani, transformându-se într-o metropolă sigură, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

În plus, Medellin are multe locuri de vizitat și explorat. Atracția principală a orașului o reprezintă telefericul, care te duce sus, în Parcul Arvi, dar și traseul pietonal care trece pe lângă Envigado și frumoșii munți din împrejurimi. Sunt multe cafenele și baruri la El Poblado și Laureles, unde poți petrece multe ore, lucrând. Rețeaua de wifi a orașului este decentă, însă viteza nu e punctul ei forte.

Valea în care se află orașul Medellin se bucură de un climat temperat pe tot parcursul anului, motiv pentru care urbea e cunoscută și sub numele de „Orașul primăverii eterne”. Faptul că se află, totuși, la o înălțime de 1500 m deasupra nivelului mării, generează ploi frecvente între lunile aprilie și noiembrie.

În Medellin găsești o mulțime de fructe tropicale, unele chiar foarte rare. Opțiunile gastronomice sunt și ele numeroase, cu accent pe orez și pe carne prăjită, atât în restaurante cât și la tarabele stradale. Gustul mâncării e mai degrabă dulceag, așa că îți ia un pic de timp până te obișnuiești cu el. La capitolul neajunsuri se numără poluarea, traficul și faptul că nu prea găsești opțiuni de mâncare sănătoasă.

Citește și: Călătorești cu rucsacul în spate? Iată ce trebuie să știi