5 piese de teatru la care să te duci în București

Academia Barbatilor

De cât timp n-ai mai fost la teatru? Dacă ești un iubitor al scenei, probabil că articolul de față nu-ți va spune mare lucru, fiindcă piesele despre care vorbim le-ai „fumat” de mult. Dar dacă n-ai mai trecut de ceva vreme pragul unui teatru, pentru a aplauda actorii talentați într-o punere în scenă de zile mari, poate că sugestiile ce urmează îți vor da un imbold pentru o pastilă de cultură pe care s-o savurezi cu plăcere. Iată 5 piese foarte bune care se joacă în teatrele bucureștene și pe care ți le recomandăm cu căldură:

Efectul razelor Gamma asupra crăițelor lunatice

Unde: Teatrul Metropolis.

Regia: Mariana Cămărășan. Cu: Oana Pellea, Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian.

piese de teatru bucureștiBetty, o femeie puternică, dar ușor depresivă, și-a crescut cele două fiice, făcând abstracție de visele tinereții, care s-au dus pe ala Sâmbetei. Fata cea mare are un temperament vulcanic, în vreme ce fata cea mică este extrem de timidă. Dar foarte talentată la științele naturii, motiv pentru care face un experiment prin care supune crăițele la acțiunea razelor Gamma și câștigă un proiect școlar. Doar că mama ei nu-și poate ține în frâu invidia asupra succesului fiicei, ca frustrare pentru propriile nereușite din tinerețe. Un spectacol care îți amintește când și cum și cât ai dreptul la fericire.

Oscar și tanti Roz

Unde: Teatrul Bulandra

Regia: Chris Simion-Mercurian. Cu: Oana Pellea, Marius Manole, Antoaneta Cojocaru, Cristina Casian

Oscar e un copil de 10 ani, care suferă de o boală gravă și trăiește într-un spital. El aude o discuție dintre doctori și părinții lui și află că este bolnav de leucemie și că sfârșitul lui e aproape, motiv pentru care refuză să mai vorbească cu cineva în afară de Tanti Roz, o bătrână infirmieră voluntară, care-i câștigă încrederea și care îi sugerează ideea de a trăi fiecare zi de parcă aceasta ar avea 10 ani. O poveste emoționantă, jucată perfect de cuplul Marius Manole – Oana Pellea, cei doi reușind să țină spectatorii țintuiți în scaune și cu sufletul la gură pe parcursul celor 110 minute ale piesei.

Dineu cu proști

Unde: Teatrul Național

Regia: Ion Caramitru. Cu: Horațiu Mălăele, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea

Dacă ai văzut filmul de succes, cu același nume (varianta franceză, originală, sau cea americană), în mod cert îți vei dori să vezi și piesa pusă în scenă de Ion Caramitru și interpretată magistral, atât de regizorul ei cât și de ceilalți actori, în frunte cu Horațiu Mălăele. Pierre, directorul unei edituri, participă în mod constant la un dineu care se poate încadra într-un soi de petrecere burgheză la care fiecare invitat vine însoțit de un „prost”, care urmează să fie bătaia de joc a participanților la dineu.

Bani din cer

Unde: Teatrul de Comedie

Regia: Horațiu Mălăele. Cu: Mihai Bendeac, Mihaela Teleoacă, Delia Nartea, Dragoș Huluba

bani din cer piese de teatru bucureștiHenry este un contabil, genul de funcționar modest și falit din toate punctele de vedere, care face la propriu cunoștință cu expresia „să-ți pice banii din cer”. El vine acasă cu o geantă plină de bani, fericit nevoie mare, iar banii apăruți inopinat îl vor face pe Henry să-și schimbe radical viața, atât pe cea a lui cât și pe cea a familiei. O comedie savuroasă, în care Mihai Bendeac face o rol excelent, demonstrând că este urmașul perfect al lui George Mihăiță, cel care a interpretat inițial rolul lui Henry în prima punere în scenă a piesei lui Ray Cooney, din anul 2001.

Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc!

Unde: Teatrul Elisabeta

Regia: Puiu Șerban. Cu: Bogdan Stanoevici, Marius Gîlea, Tania Popa, Alexandra Velniciuc

Adaptare după piesa „Don’t dress for dinner”, a dramaturgului francez Marc Camoletti, Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc e o comedie la care râzi în hohote. Robert, personaj principal al piesei, își aranjează o întâlnire cu amanta lui, crezând că soția îi va fi plecată pe perioada weekend-ului. În acest scop, el angajează o bucătăreasă care să prepare tot felul de bunătăți și, pentru a avea un alibi, își invită și prietenul cel mai bun. Doar că soția lui se decide să rămână acasă, stricându-i planurile. Ba mai mult, se dovedește că și ea are, la rândul ei, un amant. Pe cine? Ghici!

Citește și un interviu cu Adrian Nour: „Cred că urmează să fac spectacole. M-am jucat de-a regizorul la Necuvinte și mi-a plăcut.“