5 piese esențiale pentru ținutele stratificate

academia barbatilor

Trecerea de la sezonul cald la cel rece impune noi reguli vestimentare bazate, în special, pe ținute stratificate. Am comprimat câteva direcții de urmat în acest sens într-un ghid de layering anterior. Acum, însă, venim în completare cu câteva sugestii de piese esențiale în ținutele stratificate. Iată ce nu trebuie să îți lipsească din garderobă ca să te poți bucura de confort și stil în anotimpul rece.

Jacheta cămașă, un strat de mijloc apreciat în ținute stratificate smart casual

O piesă hibrid între jachetă și cămașă, acest tip de articol vestimentar vine ca strat termic între celelalte piese și creează un echilibru între stiluri. De exemplu, poate da un aer nonșalant unei ținute serioase, cu cămașă, pantaloni din twill și palton. Sau poate accentua rafinamentul unei ținute cu chinos, maletă și bomber jacket. Cele mai apreciate versiuni sunt cele realizate dintr-o țesătură ceva mai plină decât cea a unei cămăși Oxford, care păstrează stilul formal al cămășii dar asigură și confort termic. De exemplu, o jachetă cămașă din țesătură de lână este destul de călduroasă ca să poată fi purtată fără nici un alt strat pe deasupra, dar și suficient de subțire ca să poată fi integrată în ținute stratificate, pe sub un palton sau altă jachetă mai groasă. Partea bună este că o poți integra în diferite ținute – peste un tricou la baza gâtului în zilele răcoroase, peste un tricou subțire și cămașă, peste un pulover pe gât din cașmir subțire.

ținute stratificate, jacheta cămașă
Sursa foto: Pinterest

Blazerul nestructurat, o alegere rafinată în ținute stratificate

Un lucru mai dezastruos decât un blazer care nu vine perfect pe corp este un blazer în măsura corectă dar îndesat și șifonat pe sub alte starturi vestimentare. Pentru ținute stratificate rafinate poți folosi, totuși, un blazer, însă un model nestructurat. Lipsa căptușelii și croiala relaxată lasă loc suficient pentru alte piese de pus pe dedesubt – un tricou, o cămașă, o maletă – sau pe deasupra – o giacă sau o vestă matlasată. În plus, blazerele nestructurate sunt mai puțin pretențioase și au un aer casual. Cele în tonuri de verde sunt cele mai apreciate în acest sezon. Combină-le cu alte piese în nuanțe solide, precum navy, negru, gri cărbune, pentru a obține ținute sofisticate și pentru a evidenția starturile.

ținute stratificate, blazer
Sursa foto: Pinterest

Cardiganul, o piesă cu potențial termoizolant ridicat

Chiar dacă nu ești un fan al stilului grandad chic, cardiganul chiar poate fi integrat în mai multe tipuri de ținute, fără a arăta old school. Iar în ținutele stratificate este o piesă pe care te poți baza. Modelele subțiri, din materiale care mențin căldura, precum lâna Merinos, sunt cele mai indicate în acest sens. Merinos este o fibră activă care reglează temperatura corpului, menținând căldura în zilele reci și răcoarea în zilele calde. Alege, fără ezitare, un cardigan subțire pe care îl poți arunca peste tricou sau peste care poți adăuga un sacou, când se răcește vremea. Modelele în culori neutre pot înlocui sacoul în ținuta de birou sau pot fi purtate pe sub acesta, iar cele mai groase, cu guler șal pot înlocui jacheta într-o ținută cu cămașă cu guler tunică și chinos.

cardigan
Sursa foto: Pinterest

Vesta matlasată, o piesă cu o versatilitate neașteptată

Deși vesta matlasată are un aspect sport intenționat, stiliștii i-ai descoperit versatilitatea și au reușit să o aducă în ținutele stratificate ale toamnei, chiar și alături de costumul pentru birou. Măsura perfectă și grosimea materialului sunt esențiale pentru o abordare corectă. O variantă prea pufoasă și prea strâmtă te va transforma într-un Michelin Man și nu vei putea pune nimic pe dedesubt. Pentru un echilibru perfect între modă și funcționalitate, un model simplu, de grosime medie este ideal pentru a fi purtat atât pe sub o jachetă cât și peste un pulover gros. Jocul de texturi este cel care te va ajuta să creezi o ținută remarcabilă. Rolul estetic al vestei matlasate este să contrasteze cu restul ținutei și să îi adauge acel element de autenticitate. Dacă celelalte piese sunt din bumbac, alege o vestă din lână sau dacă restul ținutei este bazată pe elemente din flanel, adaugă o vestă din fâș. Poți miza și pe accentele de culoare. Chiar dacă tonurile neutre se integrează mai ușor în garderoba ta de toamnă, nu te feri să alegi și culori tari, cu personalitate, precum oranj sau roșu tare.

ținute stratificate, vesta matlasată
Sursa foto: Pinterest

Hanoracul, de la sport la smart, în ținute stratificate

Hanoracul este acea piesă potrivită perioadei de adolescență, însă în ultimii ani acesta a fost upgradat și în ținute mature. Mai mult decât atât, acesta a trecut de granița sport și a ajuns pe un teritoriu smart casual, în ținutele stratificate ale toamnei. Pentru a merge către o zonă sigură cu această piesă este important să alegi tonuri neutre, precum nuanțe de gri de la deschis la mediu și să îl folosești întotdeauna ca strat vestimentar. Uită de modelele cu slogane de-o șchioapă sau imprimeuri accentuate. Mizează pe hanoracul uni, simplu sau cu embleme minuscule. Poartă-l pe sub o jachetă din piele sau pe sub una din lână în ținute off-duty. Sau îndrăznește să îl porți pe sub sacoul de la costumul de haine, într-o ținută business casual.

hanorac
Sursa foto: H&M