5 ponturi de îngrijire a tenului pe perioada iernii

Academia Barbatilor

Au apus vremurile în care pe rafturile magazinelor găseai doar 2-3 produse cosmetice de îngrijire pentru bărbați. În zilele noastre, bărbații au la dispoziție aproape la fel de multe variante ca femeile, cu care să-și îngrijească tenul și pielea. Iar vizitele la medicul dermatolog, pentru sfaturi și tratamente, sunt din ce în ce mai dese.

E important să-ți îngrijești tenul, chiar dacă ești bărbat. Iar în lunile de iarnă, când gerul, vântul, viscolul, ninsorile își fac de cap, ar trebui să te facă mult mai vigilent în această privință. Pielea masculină are nevoi diferite de cea feminină, iar această „unicitate” e cu dublu tăiș. Adică aduce cu cine vești bune și vești rele.

Vestea bună e că pielea bărbaților are mai mult colagen decât cea a femeilor, prin urmare e mai groasă și mai puțin predispusă la riduri. Colagenul este substanța care conferă structură pielii, oferindu-i suplețe și netezime. Vestea proastă e că pielea masculină produce mult mai mult sebum, fiind mai uleioasă decât cea a femeilor. Iar acest fapt creează unele provocări, în special pe parcursul lunilor de iarnă, când pielea își schimbă textura, devenind mai degrabă uscată. De aceea, iată ce recomandă dermatologii bărbaților în privința îngrijirii tenului în sezonul rece:

1 Adoptă o rutină zilnică de îngrijire a tenului

cum să-ți îngrijești tenul iarna
Foto: Diego Vito Cervo

Majoritatea bărbaților adoptă o tehnică unică: se spală pe față dimineața și asta-i tot. Dacă, însă, ți-ai cumpărat o loțiune tonică, deja ești cu un pas înaintea celorlalți. Apoi ar fi de dorit să adaugi și alte produse.

Bărbații vor ceva să funcționeze rapid, așa că nu ne grăbim să punem pe masă 100 de produse de îngrijire. Ca minimă recomandare, însă, ar trebui să-ți cumperi o cremă de curățare, una care hidratează și o loțiune de soare.

2 Folosește o cremă hidratantă de noapte

Bărbații evită, în general, să utilizeze cremele de hidratare, fiindcă acestea sunt grase sau pentru că deja au folosit dimineața aftershave-ul. Nu e suficient, însă. Dacă tenul feței e roșu sau iritat, din pricina vântului puternic și tăios, pielea îți transmite în mod subtil că are nevoie de hidratare.

Pe timp de iarnă, pielea are tendința de a se usca și de a fi mai sensibilă, așa că apare necesitatea hidratării ei pe parcursul nopții. Produsele hidratante vin sub tot felul de forme – serumuri, loțiuni ușoare, creme. Utilizarea lor depinde de nivelul de hidratare pe care-l dorești. Un alt element important este folosirea în fiecare dimineață a unei loțiuni de protecție împotriva razelor soarelui.

3 Folosește o loțiune tonică pentru ten sensibil

Când vremea e rece și uscată, epiderma are nevoie de uleiurile esențiale, pe care le pierde, distrugându-se în acest fel bariera de protecție a pielii. Din nefericire, unele loțiuni conțin detergenți care pot avea fix același efect, cauzând o și mai mare uscare și deteriorare a tenului. Dacă te strânge fața după ce o speli cu o asemenea loțiune, e un semn că produsul cosmetic nu e potrivit pentru lunile de iarnă, fiind un pic prea aspru.

Produsele cosmetice bogate în detergenți pot avea un efect devastator în privința uscării tenului, așa că încearcă să cauți loțiuni tonice ușoare și de calitate. Ingredientele „detergenților”, precum lauret-sulfatul de sodiu, ajută unele loțiuni tonice să se transforme într-o foarte bună spumă, dar în același timp pot distruge hidratarea tenului în lunile reci. Cumpără o loțiune tonică ne-spumantă sau una care nu conține lauret-sulfat de sodiu.

4 Tratează acneea cu mare atenție

Mulți bărbați tineri, care suferă de acnee, utilizează la greu produse cosmetice în speranța că-și vor curăța tenul cât mai rapid. Problema e că iarna nu e cea mai bună perioadă în care să faci asta, impregnându-ți fața cu tot felul de substanțe și ingrediente de care nu ai nevoie. În cazul în care suferi de acnee, trebuie să fii extrem de precaut cu produsele utilizate în timpul perioadei reci.

Exfolianții și retinoizii au tendința de a produce uscăciunea tenului, lucru făcut și mai pregnant de temperaturile scăzute. După ce aplici un produs, lasă-l să se usuce, apoi adaugă un hidratant care nu blochează porii și ajută la îndepărtarea punctelor negre. În cazul în care pielea continuă să fie iritată, renunță o perioadă la produsele anti-acnee și folosește doar hidratantul, pe timp de noapte, până la normalizarea situației.

5 Acordă atenție și zonelor neglijate

maini iarna
Foto: Pinterest

Vorbim continuu despre față, dar aceasta nu e singura zonă de care ar trebui să ai grijă. Iarna își pune amprenta și asupra ochilor, corpului și mâinilor, toate acestea având, la rândul lor, nevoie de hidratare suplimentară. Între numeroasele spălături pe mâini pe care le faci și pentru a evita să te pricopsești cu o răceală de sezon, o protecție suplimentară a mâinilor nu strică.

Mâinile sunt în mod special vulnerabile, având tendința de a se usca, din cauza faptului că sunt foarte expuse. Folosește o cremă de mâini, după ce te speli, pentru a adăuga un strat de protecție în timpul iernii. Și dacă nu te-ai obișnuit deja cu o loțiune de corp, poate că e momentul să o faci. Folosește-o după duș, fiindcă are darul de a hidrata pielea, de a evita apariția mâncărimilor, uscăciunii și inflamațiilor în perioadele reci.

În fine, dar nu în cele din urmă, dacă observi semne de îmbătrânire în colțul ochilor – mai exact, riduri – ia în considerare să folosești o cremă pentru ochi, pe timp de noapte: pielea din jurul ochilor este una dintre cele mai subțiri și mai sensibile din întreg organismul, așa că merită o îngrijire specială.

Citește și: Ce trebuie să știm despre alergarea pe timp de iarnă