5 reguli de stil pe care le poți încălca

Academia Barbatilor

Regulile nu sunt nici rele și nici inutile până în momentul în care te trag înapoi. Regulile devin o problemă atunci când te împiedică să ajungi la adevăratul potenţial stilistic. Pentru un stil eficient, unic și personal, este nevoie de o abatere de la drumul pavat cu tot felul de reguli, nefiind nevoie ca acestea să fie tratate ca ordine ci mai degrabă ca sfaturi.

Regula numărul 1 – Potriveşte-ți accesoriile, în special pe cele din metal și piele

Învață când să faci excepții –  Dacă ești căsătorit înseamnă că deja ai observat următoarea problemă : accesoriile sunt în mare majoritate argintii iar inelele sunt în mod frecvent din aur. Poate nu îți place aurul sau poate doar consideri că argintul este mai potrivit . Poate preferi aurul în detrimentul celorlalte variante dar, spre exemplu, ai primit un ceas argintiu cu o mare valoare sentimentală de la bunicul tău. În oricare dintre aceste variante te încadrezi, nu te stresa : piesele cu valoare sentimentală pot fi excepția. Dar asigură-te că restul accesoriilor se potrivesc:

Dacă accesoriile sunt o combinație între argintiu și auriu iar ceasul pe care îl porți este mereu același, fie adaptezi ceasul la celelalte elemente, fie alegi unul cu finisaje negre sau maro (Bineînțeles, acum urmează potrivirea și cu elementele din piele, dar cu negru metalic sau maro închis nu dai greș niciodată) .

Un amănunt neglijat frecvent este faptul că există nuanțe de auriu și argintiu, nu doar cele două culori în sine. Alama și bronzul întră în categoria aurului iar oțelul și platina fac parte din familia argintului. (Există și o dezbatere dacă aurul alb întră în categoria argintiului sau rămâne în tabăra aurului).

Poartă accesorii care ți se potrivesc – Culoarea, și mai ales tonurile pielii, au un mare rol în ceea ce privește elementele pe care le poți aborda. Dacă pielea are un subton roșu sau galben, atunci vorbim despre culori calde ce merg mână-n mână cu aurul. Dacă subtonul este albastru, atunci argintul este câștigătorul.

Regula numărul 2 – Cămăși albe și albastre uni

Învață să folosești culorile și modelele. Începe să experimentezi cu curaj diferinte nuanțe sau modele, învață să le combini și cu siguranță vei arăta mai bine decât cei care poartă doar cămăși albe și albastre.

Urmărind cei mai bine îmbrăcăți oameni din lumea modei se remarcă un lucru: faptul că aceștia nu se limitează la cele două culori destinate începătorilor ci îmbină elemente și culori într-un stil sigur și personal. Roz, auriu, lavandă sau verde sunt doar câteva din culorile pentru un start sigur iar în ceea ce privește modelul, dungile sunt și ele un pilon important. Dungile, în special cele înguste, sunt doar ușor mai puțin formale decât o cămășă clasică uni. Fiind la capitolul dungi, o regulă de bază este că dungile de pe cămașă trebuie să fie diferite din punct de vedere al lățimii față de cele de pe cravată și costum.

Cămășile cadrilate migrează ușor către zona casual dar totuși sunt perfect acceptate și în cadrul formal. Un amănunt de luat în considerare în ceea ce privește cămășile cadrilate: cu cât sunt mai mici detaliile, cu atât este mai formală ținuta.

Modelele înflorate sunt recomandate în afara cadrului formal – în cazul în care ținuta este prea monotonă pentru birou, o cămașă colorată în dungi sau carouri este o alegere mult mai potrivită.

Regula numărul 3 – Poartă doar haine în care te simți confortabil

Ieși din zona de confort. Există numeroase domenii unde greșelile sunt încurajate pentru că de cele mai multe ori duc la succese de neimaginat. Stilul vestimentar nu face excepție. La fel cum este nevoie de exercițiu și repetiție în crearea unei semnături, așa și stilul se modifică și se îmbunătățește.

Zona de confort conține haine care îți vin bine. Undeva în afara acestei zone există haine făcute să arate excelent pe tine. Doar că tu nu știi asta. Deci riscă și… experimentează.

Stilul favorizează curajoșii – Schimbarea este întotdeauna greu de acceptat dar pentru a face mai ușoară tranziția este indicat că noul stil să fie purtat fie la o întâlnire cu prietenii, fie la cumpărături sau chiar și în casă, deci într-un mediu relaxat fără riscuri.

Regula numărul 4 – Creează o garderobă în care toate elementele să se potrivească între ele

Nu toate piesele vestimentare sau accesoriile trebuie să aibă legătură între ele – Există tentația uriașă de a avea o garderobă formată din elemente care se potrivesc perfect unele cu celelalte, având avantajul de a crea o varietate de ținute, cu doar câteva piese vestimentare sau accesorii. Totuși, o astfel de garderobă limitează gama de culori – pot exista trei sau patru culori care se îmbină perfect cu stilul personal. Ce se întâmplă în cazul în care tonurile sunt preponderent albastre iar verdele nu are loc în niciun fel de combinație? O garderobă cu elemente interșanjabile se recomandă până când există câte o ținută pentru fiecare ocazie posibilă, după care lucrurile trec la următorul nivel – cravate cu modele care se potrivesc doar cu o singură cămașă sau culori aprinse și îndrăznețe.

Regula numărul 5 –  Folosește parfumul care te definește

Cu cât mai multe parfumuri încercate, cu atât mai bine –  Un avantaj al iubitorilor de parfumuri sunt mostrele. De asemenea, există și posibilitatea colaborării cu prietenii prin schimbarea și testarea mai multor arome.

Stiluri de neîncercat – Ca exemple sunt parfumurile pentru persoane mai în vârstă sau mai tinere și chiar aromele sexului opus- există cazuri în care parfumurile feminine au un miros masculin pe pielea anumitor bărbați datorită PH-ului diferit al pielii.

Forumuri destinate parfumurilor – Sfatul altor bărbați în această privință este foarte util  iar cu cât problema este adresată mai specific cu atât și răspunsul va fi mai de ajutor. Este vital de știut și înțeles terminologia masculină în ceea ce privește aromele pentru că un parfum „cu note animalice” este mai specific decât „un parfum care să mă facă irezistibil”.