5 remedii simple pentru a scăpa de migrene

Academia Barbatilor

Durerile de cap reprezintă o afecțiune care „lovește” persoane din toate categoriile sociale și de toate vârstele. Uneori încep ca o pulsație enervantă și se transformă pe parcursul zilei în migrene devastatoare, scăzând în mod dramatic calitatea vieții. În aceste cazuri, bărbații apelează la tot felul de pastile și analgezice – cel mai banal mod de a scăpa de durere, paracetamolul și ibuprofenul fiind capete de listă.

În ciuda remediilor rapide oferite de medicamente, folosirea în mod constant a acestora nu rămâne fără consecințe negative. Cei care suferă de dureri constante de cap dezvoltă în timp o toleranță la medicamentele pe care le iau, efectele lor devenind nule. Mulți au parte și de efecte adverse, precum iritații, umflarea buzelor și altele asemenea. Cele cinci ponturi de mai jos nu te vor face să treci pe la farmacie, prevenind în mod natural durerile de cap:

migrene

Foto: Pixabay

1 Trage un pui de somn

Angajații din ziua de azi sunt din ce în ce mai mult supuși presiunilor de tot felul, de la sarcinile de serviciu la presiunea tehnologică. În aceste condiții, orele de somn sunt din ce în ce mai înghesuite în programul zilnic. Uităm, însă, că oamenii nu sunt niște aparate, precum smartphone-urile și nici niște iepurași Duracell care aleargă de colo-colo fără a li se termina energia. Durerea de cap poate să apară din cauza nevoii de odihnă a organismului.

Chiar și un pui de somn, de 20 de minute, poate face diferența. Încearcă să-ți creezi o rutină de somn de 7-8 ore pe noapte, culcându-te și trezindu-te la aceleași ore, pentru a-ți revigora organismul. Uită de cafea dimineața și încearcă să „funcționezi” luându-ți energia din odihnă, și nu din stimulente.

2 Alternează temperaturile

Când vine vorba despre durerile de cap, nu există o singură unitate de mărime cu care să le poți aborda. În primul rând, deoarece contează și tipul de durere. Și nu ai nevoie de o abordare medicală ca să-ți dai seama de aceste categorii. Locul în care te doare spune totul. Te doare în jurul cefei și în frunte? Atunci e o durere cauzată de tensiune. Te doare în tâmple? Atunci e mai degrabă vorba despre o migrenă.

Pentru durerile de cap cauzate de tensiunea arterială, cea mai bună soluție e să aplici căldură. Îmbibă cu apă caldă un prosop mic sau o bucată de material și pune-l pe gât și pe frunte pentru a-ți relaxa mușchii încordați. Pe măsură ce aceștia se vor relaxa, durerea va trece. Pe de altă parte, compresele reci sau pungile cu gheață au un efect de amorțire, reducând durerea din tâmple. Folosește-le pentru câteva minute și vei vedea că începi să te simți mai bine.

3 Fă mișcare

Ai auzit bine: exercițiile fizice reprezintă un „medicament” gratuit care are darul de a-ți opri durerea de cap. Poate suna ciudat, mai ales atunci când te plimbi de colo-colo dându-te cu capul de pereți de durere: de ce ai avea chef în aceste condiții să te apuci de sport? Fă un efort și scoate-ți pantofii de alergat și ieși la o plimbare. Ideea este că trebuie să-ți pui fluidele din organism în mișcare și să scapi de tensiunea musculară.

Nu te speria de ideea de mișcare fizică atunci când te doare capul. Nu e nevoie să participi la un triatlon, ci doar să faci un pic de cardio, poate o alergare ușoară în jurul blocului sau o plimbare mai viguroasă. Iar dacă nu ai neapărat chef să ieși, o sesiune de yoga sau câteva exerciții de stretching își vor face și ele treaba.

4 Bea multă apă

migrene

Foto: 123rf.com

Nu sta prea mult cu paharul de vin lângă tine. Băuturile alcoolice nu-ți vor rezolva durerile de cap. Se știe că deshidratarea exacerbează migrenele, așa că trebuie să-ți păstrezi organismul hidratat. Contează cât bei și ce bei. Dacă pompezi în tine băuturi pe bază de cafeină sau băuturi răcoritoare acidulate, durerile de cap se vor înrăutăți. Cel mai bine funcționează apa plată sau alte băuturi care conțin electroliți (gen Gatorade).

Nu bea apă de la robinet, fiindcă deși, în principiu, cea din România e potabilă, nu se știe cât, cum și cu ce e contaminată. Iar o apă contaminată poate agrava durerile de cap. Bea apă filtrată sau îmbuteliată. Și bea în mod constant. Studiile au relevat faptul că lipsa de vitamine este un factor major pentru durerile de cap constante. Dacă ai o dietă bogată în vitamine șansele de a te pricopsi cu o migrenă scad.

5 Fă-ți un masaj

migrene

Foto: Pixabay

Un masaj ușor al capului, cu accent pe zona frunții, a tâmplelor și a cefei poate face minuni în cazul unei dureri de cap. Un masaj ceva mai profesionist, focusat pe zonele în care acționează migrena îți poate pune creierul într-o stare de relaxare.

Poți face masajul aplicând un pic de cremă mentolată pe tâmple, deoarece menta din balsam are un efect calmant și răcoritor, senzația de cald/rece a acestor creme (de genul alifiilor chinezești) alungând durerile. Dacă nu-ți plac lucrurile mentolate, poți folosi uleiuri aromatizate (cu extract de eucalipt, de pildă) – o alternativă care produce același efect. Iar dacă acele nu te sperie, acupunctura este o altă formă de masaj care te scapă de enervantele migrene.

Citește și cum scapi de durerile de spate prin exercițiu fizic