5 rezoluții de stil vestimentar masculin pentru anul 2020

Academia Barbatilor

Probabil că la începutul anului ți-ai făcut tot felul de liste cu privire la ce ai de gând să faci în 2020, cum ai de gând să fii, câte kilograme să dai jos și câte țări să vizitezi. Poate că acum ar fi momentul să te gândești un pic și la ce ar trebui de făcut anul acesta în privința propriului stil vestimentar. Iar unul dintre lucrurile pe care ar fi bine să le ai în minte în acest sens se referă la noțiunea de calitate. Dar iată 5 rezoluții de stil vestimentar masculin pe care ți le propunem pentru 2020:

Evită cumpărăturile compulsive

shopping online
Foto: Rido

Oricine se uită pe site-urile mari de shopping are deja înscrisă adresa de e-mail și primește newsletter-uri care anunță în permanență reduceri peste reduceri, „crazy days” și alte asemenea capcane de marketing menite să te facă să scoți cardul din buzunar. Tot timpul există câte un prilej ca să existe reduceri. Iar dacă nu există, se inventează unul. Toate acestea reprezintă ocazii tentante de a cheltui, având în minte ideea că faci o afacere. Anul acesta, fă un efort și ieși din cercul vicios: cumpără numai ce ai nevoie, atunci când ai nevoie și dacă ai nevoie.

Ți se potrivește? Îți trebuie? Cumperi doar pentru că aparține unui brand anume? O regulă de bază spune să privești acel articol vestimentar atunci când nu e la reduceri și să te gândești dacă l-ai cumpăra. Dacă răspunsul e „da”, atunci poate că ar trebui s-o faci. Un alt pont este să lași măcar câteva ore să treacă de la primul impuls de cumpărare, apoi să redeschizi pagina cu produsul respectiv și să te întrebi dacă încă îl mai dorești. Nu mai e pe stoc? Poate… cu atât mai bine.

Împrietenește-te cu un croitor

croitor
Foto: AboutLife

E momentul să-ți faci un prieten important. Asta nu înseamnă să spionezi croitorii din zona ta pentru a vedea unde se duc la masă și apoi să îi acaparezi cerându-le autografe. Trebuie doar să îmbrățișezi ideea de a avea câteva haine făcute pe comandă, care să-ți vină perfect și care să reprezinte vârfurile garderobei tale. Pentru asta, da, ai nevoie de un croitor!

Un croitor nu doar că îți primenește garderoba ci îți redă și încrederea în tine, în caz că ai pierdut-o. Și nu uita că meseriașii din această branșă nu fac doar costume. O pereche de pantaloni, o cămașă sau pur și simplu un șort pot fi obiectele pe care ți le poate croi după ce-ți ia măsurile. Calitatea materialului o poți alege chiar tu, hainele vor dura mai mult și calitatea lor va „țipa” de la distanță.

Ia în calcul alte materiale

canali
Foto: Canali

Apropo de materiale, gândește-te că ar fi cazul că folosești materiale potrivite fiecărui anotimp. Cu alte cuvinte, iarna poartă materiale mai groase și mai grele, precum lâna, denimul, pielea și reiatul, pentru a te proteja de frig. Vara, în schimb, treci pe in, mătase, madras și bambus, adică materiale respirabile, care reglează temperatura corpului atunci când cresc gradele în termometru. Pare banal, dar vei fi surprins să vezi câți bărbați nu țin cont de această regulă a sezonalității atunci când se îmbracă dimineața.

Pentru stratul de bază, rămâi la bumbacuri de calitate și lână merinos, ambele având avantajul că asigură circulația aerului și se simt bine pe piele. Apoi, pentru stratul de deasupra poți apela la diverse tipuri de materiale, de diverse greutăți, care-și etalează textura și captează interesul vizual. Încearcă să ieși din zona de confort a bumbacului permanent.

Iar atunci și acolo unde e posibil, ia în calcul mediul înconjurător. Aruncă un ochi la materialele organice și reciclabile, evită să le speli foarte des (în special denimul și lâna, care sunt rezistente la murdărie și se pătează mai greu), adoptă o rutină de îngrijire a garderobei (folosind lucruri precum șanurile de pantofi, cremele, periile de haine etc) și evită materialele sintetice și ieftine.

Joacă-te cu culorile

fular galben
Foto: Pinterest

Nu te speria: navy, gri, alb și oliv rămân în spațiul tău de siguranță și în acest an, dar ia în considerare să adaugi un pic de culoare. Uită-te la cum se îmbracă italienii și vei vedea de ce ai toate motivele să te inspiri de la ei.

Nu e nevoie să te împotmolești în nuanțe care bat la ochi și să devii dintr-o dată un saltimbanc al stilului. Dar folosește cu precădere accentele de culoare, în unele articole de îmbrăcăminte: șosete, fulare, batiste de buzunar, în imprimeuri subtile și în modele. Din nou, asta nu presupune să abordezi o cravată de culoare portocaliu-țipător sau să-ți pui ciorapi roșu-aprins, însă poți apela la nuanțe mai deschise și mai bogate decât cele neutre, menționate anterior. De pildă, bleu, verde sau cobalt.  

Investește în obiecte vestimentare care te țin o viață

belstaff
Foto: Belstaff

Fă din anul 2020 unul în care să cumperi mai puțin, dar să cumperi mai bine. Uită de tot felul de haine de proastă calitate și prioritizează achiziționarea de piese versatile, cele mai bune variante în bugetul avut. Începe să investești într-o garderobă care să cuprindă obiecte vestimentare ce pot fi asortate între ele, pentru diverse ocazii.

Când spunem să „investești”, asta nu înseamnă să cumperi cele mai scumpe haine de pe piață. Prioritizează în funcție de materiale și de stilul veșnic la modă. Economisește mai mult pentru a achiziționa acele haine care știi că vor dura ani buni, indiferent că e vorba de pantofi, de o geacă de piele de tip biker, de o pereche de blugi dintr-un super-denim, de o geantă de călătorii din piele, un costum de evenimente etc.

Cât despre lucrurile de bază din garderobă, cele de toate zilele, îndreaptă-ți atenția către brandurile care și-au consacrat măiestria. Ca exemple: Sunspel pentru tricouri, Incotex pentru chinos, John Smedley pentru pulovere sau altele care oferă produse de calitate fără să-ți facă găuri în buzunare: Uniqlo, Arket sau Everlane.

Citește și: Ce trebuie să știi înainte să mergi la o croitorie pentru bărbați