5 romuri pe care să le savurezi acasă

Academia Barbatilor

Ne aflăm într-o perioadă în care piața băuturilor alcoolice e invadată și dominată de o licoare aflată la mare modă: romul. De ceva vreme, toată lumea bea rom. Au apărut cunoscători iar branduri din ce în ce mai bune de rom sunt aduse în România și se vând ca pâinea caldă. Am selectat mai jos 5 romuri pe care să le savurezi acasă, de unul singur sau cu prietenii.

Citește despre rom: o scurtă incursiune culturală, în funcție de țara în care se produce

1 Mount Gay Eclipse – 83 lei

mount gay romuriPe Mount Gay l-am testat în Barbados, chiar la distileria unde se produce, care datează din 1703 (atenție, e cea mai veche marcă de rom din lume!) și în care am văzut cea mai veche sticlă de rom din această insulă caraibiană, încă păstrată. Eclipse este un rom auriu, cu arome fine de banane, condimente și pâine prăjită. O băutură pe care localnicii adoră s-o asorteze unei beri de ghimbir. Dar la fel de bine Eclipse merge într-un cocktail Old Cubano, care mai conține suc de limetă, sirop simplu, mentă și un strop de șampanie.


2 Brugal Reserva Anejo – 129 lei

brugal romuriBrugal este numele unui brand de rom din Republica Dominicană, produs de compania Brugal & Co, alături de alte două romuri, Barcelo și Bermudez, care formează astfel „cei trei B” ai romului. După cum spun chiar producătorii, Brugal Anejo este o experiență în sine, rezultată în urma unei rețete transmise din generație în generație, încă de la fondatorul Andres Brugal, acum 125 de ani. Un rom maturat cinci ani în butoaie de stejar american, folosite anterior în producerea bourbonului, cu parfum de lemn de stejar și accente de vanilie, caramel și ciocolată.


3 Gosling’s Black Seal – 99 lei

gosling romuriUn rom care vine din Insulele Bermude, unde se produce încă din anul 1806, cu arome bogate și note de caramel și vanilie, foarte bun pentru cocktailuri, cel mai mult folosindu-se la prepararea lui Dark ‘n’ Stormy, în care se mai pune, în principal, bere de ghimbir. „Foca neagră” este, de asemenea, un rom multipremiat la concursurile internaționale.


4 Santa Teresa 1796 Solera – 202 lei

santa teresa romuriUn rom rafinat, produs prin metoda solera (folosită frecvent în producerea sherry-ului spaniol) în Venezuela. Romul Santa Teresa e maturat între 5 și 35 de ani, produsul final fiind sec, fin și echilibrat, ceea ce-l face perfect pentru a fi servit ca atare sau într-un cocktail Old Fashioned. Are arome de cacao și caramel, având nuanțe puternice de vanilie și nuci.


5 Don Papa – 229 lei

don papa romuriDon Papa e un rom cu poveste, originile lui fiind inspirate de Dionisio Magbuelas, supranumit „Papa” Isio, un erou al revoluției filipineze, de la care băutura și-a tras spiritul independent și onest, făcând din degustarea lui o adevărată revoluție. Don Papa se produce, așadar, în Filipine, fiind distilat din trestie de zahăr, după care este maturat 7 ani în butoaie de stejar și amestecat până când… revoluția învinge. Don Papa are un buchet complex, cu arome de vanilie, scorțișoară, stafide.