5 semne că ai un stomac nesănătos și cum să redai sănătatea acestuia

Academia Barbatilor

Sindromul colonului iritabil, durerile de stomac, diareea cronică, boala Crohn, refluxul gastroesofagian, balonările, apendicita și multe altele. Te regăsești printre persoanele care suferă de așa ceva, având probleme abdominale? Probabil că tânjești zilnic la tot felul de mâncăruri ce ar putea fi considerate nesănătoase, iar în stomacul tău se dau adevărate bătălii.

Starea stomacului este o garanție pentru starea generală a sănătății. Nimeni nu poate trăi într-un disconfort permanent. Dacă ești nesigur în privința semnelor care indică faptul că ai o problemă stomacală, atunci acum e momentul să te documentezi mai bine. Iată cinci semne care ar putea să-ți dezvăluie faptul că se întâmplă ceva în neregulă cu stomacul tău:

1 Ai deranjamente stomacale

semne că ai un stomac nesănătos

Starea stomacului se află în legătură directă cu sănătatea acestuia. Dacă suferi de afecțiuni precum balonare, diaree, arsuri, constipație, atunci e cazul să te prezinți la doctor, pentru că fiecare dintre acestea reprezintă semne ale faptului că organismul tău are probleme cu procesarea mâncării și eliminarea „deșeurilor”.

2 Ești în permanență obosit

semne că ai un stomac nesănătos
Foto: Drobot Dean

Insomniile și proasta calitate a somnului pot reprezenta semne ale unui stomac ce nu funcționează ok. Organismul produce serotonină, hormonul care influențează în mod direct somnul și starea generală, iar cel care e responsabil de producerea acestui hormon este chiar stomacul. De aceea, un bărbat nesănătos nu va avea un nivel suficient de ridicat de serotonină, de aici apărând probleme cu somnul și oboseala. Aceste probleme ajung, astfel, primele pe lista de „simptome”.

3 Apar semne de întrebare în alimentație

O alimentație compusă din multe mâncăruri procesate și din zaharuri adăugate poate afecta în mod consistent bacteriile bune din interiorul stomacului. Rezultatul e dat de dezechilibrul format prin dorința de a mânca dulciuri, „abandonul” în acest sens înrăutățind situația. Ascultă la ceea ce-ți transmite organismul, atunci când vine vorba de mâncare.

În al doilea rând, intoleranța la unele mâncăruri poate însemna că organismul are dificultăți în a digera unele alimente, de aici apărând probleme stomacale.

4 Ai fluctuații de greutate

semne că ai un stomac nesănătos
Foto: Jupiterimages

Fluctuațiile de greutate, apărute fără a exista o schimbare în dietă, reprezintă, la rândul lor, un semn că există o problemă la stomac. Dacă nu ți-ai schimbat alimentația cotidiană și nu faci sport, atunci nu există niciun motiv pentru care să-ți schimbi greutatea. Un stomac dezechilibrat poate duce la incapacitatea organismului de a reține suficienți nutrienți, de a înmagazina grăsimile și de a regla nivelul de zahăr din sânge.

5 Ți se irită pielea

Un stomac nesănătos poate cauza iritații dermatologice. Inflamațiile din abdomen, în special cele din stomac, pot cauza scurgeri de proteine în organism. În momentul în care se produc aceste scurgeri, ele pot duce la iritații ale pielii și la apariția unor afecțiuni precum eczemele.

Cum să-ți recapeți sănătatea stomacului

Primul pas ce trebuie făcut pentru recuperarea sănătății stomacului este să reduci nivelul de stres, fiindcă acesta este factorul esențial ce cauzează dezechilibre.

Apoi, trebuie să dormi mai mult, să mănânci mai încet (mestecând cu conștiinciozitate mâncarea, fără a înghiți dumicați uriași – în acest fel se ajută digestia și se absorb nutrienții), să menții un grad ridicat de hidratare (bând multă apă, care ajută inclusiv la sănătatea mucoasei intestinale).

O sugestie bună este să iei un prebiotic sau un probiotic, suplimente ce pot fi incluse în alimentație și care ajută în bună măsură la refacerea bacteriilor bune din interiorul stomacului.

Schimbarea tipului de alimentație este o altă idee fericită, câtă vreme implică reducerea mâncărurilor procesate și a alimentelor bogate în zahăr. Încearcă să mănânci mai multe alimente bogate în fibre și mai multe legume verzi, care-și pun amprenta în mod pozitiv asupra sănătății stomacului.

A conștientiza faptul că ai probleme cu stomacul și a lua decizia de a-i reda sănătatea, nu se întâmplă peste noapte. Cum spuneam mai sus, e important să-ți asculți organismul și să fii atent la semnalele acestuia, luând măsuri dacă simți că ceva nu funcționează în ordine. Nu uita că sănătatea stomacului e în directă legătură cu sănătatea mintală, așa că aplică sintagma (ușor modificată): minte sănătoasă în… stomac sănătos.

Citește și: Cum să slăbești dacă ești leneș