5 ultramaratoane care ar trebui să fie pe lista oricărui campion

Academia Barbatilor

Se spune, pe bună dreptate, că ultramaratoanele au ceva special: sunt extrem de provocatoare, sunt greu de terminat, dar în același timp aduc o mulțime de satisfacții participanților. Poate că deja te antrenezi pentru o cursă pe distanțe lungi, dar dacă vrei să-ți setezi noi ținte, și mai provocatoare, aruncă un ochi peste lista cu aceste 5 dintre cele mai dificile ultramaratoane din lume și gândește-te ca într-o zi să te înscrii măcar la startul unei ediții:

Marathon des Sables

Marathon de Sables a avut prima ediție în anul 1986 și e considerat ceva mai ușor ca alte ultramaratoane din această listă. Se desfășoară timp de 6 zile, pe o distanță de 251 km (aproape cât 6 maratoane obișnuite), la o temperatură de peste 40 de grade Celsius, în deșertul Sahara.

Pe lângă faptul că alergi în condiții de arșiță, trebuie să o faci cărând în spate rucsacul cu tot kitul de supraviețuire timp de o săptămână în deșert. Excepția o face apa, care e oferită din abundență de organizatori. Aceștia amenajează și corturi de-a lungul traseului, în care te poți adăposti pe timp de noapte.

The Jungle Ultra

The Jungle Ultra nu e o cursă deloc ușoară, dar cu siguranță e memorabilă. Acoperă o distanță de 230 km și se desfășoară în climatul umed al pădurilor tropicale, în care temperatura este extrem de ridicată – undeva la peste 35 grade. Dar cel mai mare dușman al alergătorilor rămâne umiditatea.

Pe lângă vremea capricioasă și condițiile climaterice, un mare obstacol în calea alergătorilor îl reprezintă schimbările de relief. Sunt cărări ce se întind pe o diferență de nivel de 1800 m, plus 70 de râuri ce trebuie traversate pentru a trece linia de sosire, pe tot parcursul cursei urmând a avea în spate propriul rucsac.

În ciuda greutăților, experiența în junglă, peisajele superbe și speciile sălbatice de păsări și animale te vor face să iubești această cursă. Trebuie să parcurgi 5 etape, pe parcursul traseului existând puncte în care te poți opri pe timp de noapte. The Jungle Ultra se desfășoară în Parcul Național Manu, din Peru.

Barkley Marathon

Foto: Business Insider

The Barkley Marathon este una dintre cele mai puțin organizate și mai impredictibile curse, descrisă cândva în cadrul unui documentar drept „Cursa care-și mănâncă tinerii”. Prima ediție a avut loc acum 30 de ani și numai 20 de alergători au reușit să-i treacă linia de sosire. Site-ul oficial al ultramaratonului nu e updatat, așa că nu există o dată anume care să se limiteze numărul de participanți.

Distanța exactă a maratonului nu e determinată, dar presupune sute de kilometri de-a lungul unui traseu ce se desfășoară pe diferențe de nivel de până la 5500 metri. Cea mai dificilă etapă a ultramaratonului parcurge parcul Tennessee Frozen Head State. De asemenea, alergătorii trebuie să parcurcă cinci bucle de câte 32 km fiecare, în numai 60 de ore. Pentru a se adăuga un plus de duritate întrecerii, este interzis ca participanții să aibă la ei instrumente electronice de navigație. Acesta e unul dintre cele mai riscante maratoane și doar alergătorii cu mare experiență se înscriu la startul lui.

The Wicklow Round

ultramaratoane
Foto: outsider.ie

Wicklow Round e un ultramaraton care are loc în frumosul comitat Wicklow, din Irlanda. Nu e un maraton formal, ci mai degrabă o cursă solitară, care se poate desfășura în orice perioadă a anului. Acoperă 114 km, pe un traseu care traversează munți și văi, iar pe parcursul cursei există nu mai puțin de 26 de creste muntoase și cățărări ce totalizează 6000 m.

Cel mai înalt dintre aceste vârfuri este Lugnaquilla, al 11-lea ca mărime din Irlanda. Recordul maratonului este de 17 ore și 53 de minute, foarte greu de atins de către cei care doresc să o facă. Dacă însă ești un călător entuziast, și în același timp un sportiv îndrăgostit de munte, ia-ți echipamentul și înscrie-te pentru această frumoasă cursă.

Ultra Trail du Mont Blanc

Ultra Trail de Mont Blanc deține titlul neoficial de „Cursă a tuturor superlativelor” și este unul dintre cele mai populare ultramaratoane. Cursa care se desfășoară în Europa, pe teritoriul Franței, Elveției și Italiei, oferă alergătorilor un traseu cu o diferență de nivel de 2500 m, mai greu de parcurs ca o cățărare pe Everest. Pe lângă aceasta, există porțiuni de traseu în care condițiile meteo sunt extrem de dure: zăpadă, noroaie și ploaie. Timpul alocat  parcurgerii acestui ultramaraton este de numai 46 de ore, la care se adaugă pauzele de masă.

Maratonul nu este deschis oricui, existând criterii stricte de înscriere. Alergătorii trebuie să fi câștigat cel puțin 15 puncte din maratoanele precedente pentru a putea aplica pentru Ultra Trail. Aceste puncte se pot acumula în doar trei alte maratoane, în baza dificultății acestora și a clasării. Trecerea liniei de finiș a lui Ultra Trail du Mont Blanc nu e ușor de realizat nici măcar pentru alergătorii de top.

Citește și: 10 accesorii care nu trebuie să-ți lipsească atunci când alergi