5 whisky-uri de top, care să nu-ți lipsească din bar

Academia Barbatilor

Trăim epoca de aur a băuturilor spirtoase. Niciodată nu au existat pe piață mai multe branduri și tipuri de alcooluri care să-și dorească să ajungă în paharele consumatorilor de pretutindeni. De aceea, alegerile sunt întotdeauna dificile, fiind foarte posibil să ocolim branduri de care nu am auzit, dar care sunt foarte bune. În acest articol am selectat 5 whisky-uri de top, promovate și de experți internaționali, care să nu-ți lipsească din bar. Și care, atenție, nu provin din Scoția sau din SUA.

Taiwan: Kavalan Solist Ex-Bourbon

kavalan whiskey-uri de topWhisky-ul provenit din Taiwan e excelent. Iar majoritatea whisky-urilor Kavalan se ridică la înălțimea așteptărilor. Kavalan e un whisky pe care cunoscătorii îl compară cu genul de fructe, și nu trebuie să faci parte din tagma lor pentru a fi sedus pe loc de aromele lui. Single Malt-urile taiwaneze sunt maturate în butoaie de sherry, motiv pentru care devin atrăgătoare pentru iubitorii de vin, care-și doresc un whisky bun. Kavalan a primi o mulțime de premii de-a lungul vremii, primele sticle fiind realizate după clădirea Taipei 101, una dintre cele mai înalte din lume.

Japonia: Hibiki Japanese Harmony

hibibiWhisky-urile japoneze Hibiki încorporează sufletul producătorilor din Țara Soarelui Răsare, fiind armonioase amestecuri de malt-uri și grain-uri, produse în cadrul a trei distilerii, fiecare dintre acestea având micro-climate și surse de apă diferite. Prin urmare au gusturi diferite, iar în momentul în care se amestecă, vor produce o adevărată orchestră de arome. Este un whisky mai greu de găsit, dar care în mod cert produce satisfacții printre consumatori, inclusiv din punct de vedere estetic, sticla având 24 de fațete, care reprezintă cele 24 de anotimpuri din Japonia.

India: Amrut Peated Indian Single Malt

amrut whiskey-uri de topNu doar că single malt-ul e la putere în întreaga lume, dar utilizarea turbei s-a răspândit rapid, depășind frontierele Scoției. În mod istoric, India e o țară cunoscută pentru whisky-urile de slabă calitate, unele dintre ele nefiind nici măcar whisky-uri (deși erau prezentate ca atare), având arome neutre sau de trestie de zahăr. Amrut, însă, e o distilerie recunoscută pentru produsele de top, ce pot sta cu mândrie pe podiumurile internaționale.

Acest single malt e distilat cu grijă și maturat în butoaie de stejar. Pentru a i se aprecia adevărata valoare, se consumă fără gheață.

Irlanda: Teeling Single Grain

teeling whiskey-uri de topCompania irlandeză Teeling produce multe whisky-uri excelente, însă acesta se remarcă prin versatilitate, fiind foarte bun de integrat în cocktailuri sau de savurat de sine stătător. Este un single grain maturat în butoaie de vin cabernet sauvignon de California, rezultatul având un buchet dulceag, în care predomină fructe și condimente. Are note bogate de miere, vanilie, scorțișoară, ciocolată, zahăr brun și gust de praline, nucșoară, fructe de pădure.

Japonia: Nikka From the Barrel

whiskey-uri de top nikkaNikka From the Barrel e un whisky japonez care domină piața de o lungă perioadă de timp, îmbuteliat într-o sticlă interesantă, care adăpostește un amestec de mai mult de 100 de serii de malt-uri și grain-uri, amestecate împreună pentru mai multe de șase luni. O băutură intensă, complexă și doldora de arome, un cupaj cu concentrație alcoolică ridicată (51,4%), recunoscut pentru originalitate, stil și caracter.

De asemenea, Nikka From the Barrel este una dintre alegerile favorite ale barmanilor, care-l consideră extrem de versatil pentru „creațiile” lor.

Citește și cum să bei whisky ca un gentleman