6 cocktailuri istorice și poveștile lor

Academia Barbatilor

Tuturor ne place ca atunci când mergem într-un bar să comandăm un cocktail bun iar nume precum mojito, martini sau margarita ne-au intrat deja în „sângele” meniului băuturilor de lifestyle. Nu multă lume cunoaște însă istoria acestor cocktailuri, una la fel de savuroasă precum băuturile în sine. Hai să trecem pe scurt în revistă cum au luat ființă șase cocktailuri celebre.

Martini

martiniExistă câteva legende despre cum a reușit să devină faimos acest iconic cocktail american dar cea mai interesantă teorie este cea care are legătură cu coasta de vest a anilor 1860. Conform poveștii, un miner a cerut o băutură specială la finalul unei zile de muncă în care a dat de aur, în Martinez, California. Barmanul a amestecat rapid și ad-hoc câteva ingrediente: vermut dulce, gin Old Tom, câteva bitter-uri și lichior maraschino. Așa s-a născut Martini. Iar de la minerii „auriferi” până la Goldfinger, din seria James Bond, Martini a devenit băutura favorită a multor bărbați în ultimii 150 de ani.

Mojito

mojitoUnul dintre cocktailurile preferate ale lui Hemingway. Rădăcinile mojito-ului sunt însă mai degrabă „umile”. Această băutură răcoritoare s-a născut din necesitatea de a masca gustul romului de balast. Povestea spune că fermierii cubanezi adăugau lămâie, suc de trestie de zahăr și multă mentă în romul lor ieftin, pentru a-l face mai gustos. Așa a apărut mojito. Iar cocktailul cubanez a devenit celebru în perioada prohibiției din Statele Unite, când americanii își făceau vacanțele în Cuba și deveniseră dependenți de gustul lui seducător. Rețeta a fost rapid importată în America, unde a fost completată cu apă minerală și multă gheață.

Long Island Iced Tea

long islandLong Island a dat americanilor primul teren privat de golf din țară, arena Nassau Coliseum, din New York, prima bancă la care se puteau scoate bani direct de la volanul mașinii, Amityville Horror house, pe Ron Jeremy (celebrul actor porno) și, în fine dar, poate, în primul rând, brandul de ice tea cu același nume. Cocktailul se pare că a fost creația unui barman pe nume Robert „Rosebud” Butts, de la Oak Beach Inn din Hampton Bays, New York. În 1976, Rosebud a venit cu ideea de a combina tequila, vodcă, rom light, triplu sec și gin, peste care a adăugat sirop, suc de lămâie și cola. A rezultat un cocktail puternic, care amintește de ice tea.

Mint Julep

mint julepÎn 1938 s-a produs asocierea dintre Mint Julep și cursa Kentucky Derby. După care, în fiecare an, peste 120.000 de Mint Julep-uri se consumă pe parcursul legendarei curse de cai. Dar relația americanilor cu băutura oficială de la Churchill Downs are rădăcini mult mai vechi. Mulți afirmă că originile lui Mint Julep datează din secolul 19, mai exact din Virginia, Maryland și Kentucky, acolo unde era vândut pentru proprietățile „medicinale”. În acea vreme, în componența băuturii intrau whiskey-ul de secară sau brandy-ul, spre deosebire de bourbonul care se folosește în zilele noastre.

Margarita

margaritaUna dintre poveștile care, se pare, este cea mai apropiată de realitate spune că un patron de restaurant din Tijuana, pe nume Carlos „Danny” Herrera, a creat margarita la sfârșitul anilor 1930, ca dedicație specială pentru o actriță în devenire – Marjorie King. În aparență, Marjorie era alergică la toate tăriile, ma puțin la tequila, despre care spunea însă că are un gust prea dur. Herrera a combinat însă tequila cu suc de limetă, Cointreau și triplu sec, punându-le pe toate într-un pahar pe care l-a ornat cu sare. I-a oferit astfel frumoasei tinere o băutură care acesteia i-a plăcut foarte tare și care a devenit apoi unul dintre cele mai iubite cocktailuri din lume.

Moscow Mule

moscow muleÎn ciuda numelui (care se traduce prin „Catârul moscovit”), acest cocktail este o invenție americană. A fost creat în anii 40-50, în care vodca făcea furori, fiind un exemplu de lovitură de marketing. Distribuitorul de spirtoase John Martin, totodată patron al brandului de vodcă Smirnoff, traversa o perioadă dificilă. Martin s-a asociat cu prietenul său Jack Morgan, proprietar al restaurantului Cock ‘n’ Bull, de pe bulevardul Sunset din Los Angeles, în ideea de a inventa un cocktail care să ajute vânzările de Smirnoff în America. În același timp, se întâmpla că Morgan tocmai vânduse propriul brand de bere cu ghimbir. Cei doi afaceriști au creat un cocktail care combina vodca Smirnoff cu bere cu ghimbir, sirop de zahăr, suc de limetă și mentă, punând mixul într-o cană de cupru. Băutura a fost un super succes iar vânzările de Smirnoff au explodat.