6 lecții pentru o carieră de succes, de la Hugh Hefner

Academia Barbatilor

Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy, decedat în 2017 la vârsta de 91 de ani, a trăit o viață pe care mulți au invidiat-o. Dar, dacă stăm bine să ne gândim, și privim în urmă la ceea ce a însemnat personalitatea lui Hef, acesta nu a fost doar un hedonist egocentric, înconjurat nonstop de femei. Hefner a fost un adevărat vizionar, care a pus pe picioare un imperiu media, făcând dintr-un logo cu urechi de iepure unul dintre primele 10 simboluri recognoscibile în întreaga lume, din toate timpurile.

Chiar dacă ești sau nu un fan a ceea ce a însemnat Playboy (dincolo de pictorialele cu femei frumoase și celebre, această revistă a debordat de articole excelente și interviuri fabuloase, cu mari personalități ale lumii), există multe lucruri de calitate pe care omul din spatele urechilor de iepuraș le-a „livrat” drept exemple pentru o carieră de succes. Iată șase dintre acestea:

Fă ceea ce iubești să faci

Foto: Pinterest

„Viața e prea scurtă pentru a trăi visul altcuiva”. Este una dintre replicile celebre ale lui Hefner, una plină de adevăr și esență.

Ai putea spune că visul lui Hef a fost să se înconjoare de femei frumoase, cu care să facă sex aproape continuu. Greșit. Visul lui a fost să inventeze o revistă de succes. În copilărie și adolescență își petrecea timpul scriind și desenând. La vârsta de 9 ani și-a făcut propriul ziar, pe care voia să-l vândă în vecini. Și-a început cariera cu un job la Esquire, o revistă pe care o îndrăgea.

În perioada tinereții a avut o mulțime de slujbe ciudate. Dar nu a pierdut niciodată din vedere ceea ce voia să facă în realitate. Așa că, atunci când te gândești la propria-ți carieră, întreabă-te unde vrei cu adevărat să ajungi. Fixează-ți un scop și, aidoma lui Hef, trăiește și muncește cu ideea clară de a-l atinge.

Cunoaște regulile (ca să le poți încălca)

La Esquire, Hefner a învățat cum se publică și cum se distribuie o revistă, realizând în același timp că vremurile se schimbă. El s-a gândit că o revistă pentru bărbați poate fi inteligentă și stilată, precum Esquire, dar ar trebui să fie mai îndrăzneață. Ar trebui să prezinte poze cu nuduri feminine și să-și fidelizeze o audiență de masă.

„Pentru prima oară în viața mea m-am simțit liber”, a declarat Hefner într-un interviu pentru Saturday Evening Post. „Era ca o misune – să public o revistă care să strâmbe din nas la toate restricțiile care mă ținuseră încorsetat”.

Dar înainte de a ajunge acolo a trebuit să învețe în ce constau aceste restricții – atât din punct de vedere social cât și din cel editorial.

Aceasta e o valoroasă lecție de viață pentru oricine. Dacă vrei să ieși în evidență la job sau în momentul în care aplici pentru un job, acordă un pic de timp pentru a înțelege care sunt convențiile și așteptările (aici intră inclusiv modul în care-ți redactezi c.v.-ul), apoi caută moduri creative prin care să împingi aceste limite.

Nu te teme să-ți acorzi șanse

Foto: Pinterest

Aceasta este, poate, cea mai valoroasă lecție pe care o poți învăța de la Hugh Hefner. Pentru că, la un moment dat, Hefner a părăsit postul călduț pe care-l avea la Esquire pentru a crea Playboy – un risc în sine. Și a făcut-o plecând de la o simplă fotografie nud cu Marilyn Monroe, pe care a folosit-o pentru primul număr. Se știa despre existența acelei fotografii, dar nicio revistă nu îndrăznise să o publice vreodată, de teamă că ar putea fi dată în judecată.

Hefner și-a asumat acest risc, fiindcă avea nevoie de un debut în forță. Iar șansa a fost de partea lui: nu numai că nu l-a dat nimeni în judecată, ci tirajul primului număr s-a vândut complet: 54.175 exemplare.

Foarte probabil, publicarea fotografiilor nud cu vedete nu te vor ajuta în carieră. Dar asumarea unor șanse care apar, da. Renunțarea la un loc de muncă poate părea riscant, dar dacă ești nefericit, și simți că poți face altceva cu succes, asumă-ți riscul.

Nu te teme să ceri ajutor

O fotografie cu Marilyn Monroe dezbrăcată a ajutat la lansarea revistei Playboy, dar aceasta nu ar fi văzut lumina tiparului fără ajutorul venit de la o altă femeie: mama lui Hef. Hefner a împrumutat 1.000 de dolari de la mama lui pentru a tipări primul număr din Playboy, în decembrie 1953.

Dacă nu ar fi rugat-o pe mama lui să-l împrumute, probabil că Hefner nu ar fi făcut rost de acea sumă și, cine știe?, astăzi nu ai mai fi citit acest articol. De aceea, nu te teme, și nu te rușina, să ceri ajutorul atunci când ai nevoie de el. Rude, prieteni, cunoștințe – iar aici nu e vorba doar despre împrumutat bani. Un sfat, o sugestie, o idee, o relație – multe drumuri se pot deschide dacă ai îndrăzneala să ceri ajutor.

Nu pierde din vedere lucrurile în care crezi

Foto: biography.com

Când serviciile poștale americane au refuzat să distribuie revista Playboy abonaților, Hefner a dat compania în judecată și a câștigat, câștigând astfel dreptul la exprimarea liberă.

De asemenea, el a provocat legile americane ale „sodomiei”, scriind: „Dacă această căutare a fericirii are vreun sens, așa cum este menționată în Constituție, atunci intruziunea Guvernului în dormitorul cuiva și în obiceiurile sexuale ale cuiva, este perfect neconstituțional, ca orice alt lucru similar”. Mai târziu, Hefner a fost un adevărat suporter al căsătoriilor între persoane de același sex și pentru drepturile transgenderilor.

În documentarul din 2010, intitulat Hugh Hefner: Playboy, Activist and Rebel, se menționează că Hugh a jucat un rol important în mișcarea pentru drepturile civile. Pe lângă faptul că a publicat interviuri fabuloase cu personalități precum Muhammad Ali și Martin Luther King Jr., Hefner a promovat artiști ca Dizzie Gillespie și Dick Gregory în aparițiile lui televizate.

Asta nu înseamnă că ar trebui să faci politică la serviciu. De fapt, acesta e unul dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le faci la muncă. Dar este foarte important să te aliniezi la propriile tale crezuri și credințe. Te va ajuta să rămâi motivat și tu însuți te vei simți mult mai împlinit.

Rămâi în actualitate

„Întotdeauna am gândit, cu sinceritate, un lucru: cultura pop e mult mai importantă decât realizează multă lume”, a declarat cândva Hefner. Aceasta a fost ideea centrală, pe care s-a bazat succesul revistei sale. La urma-urmei, Playboy a dorit să împingă limitele, pentru a se plasa în vârful culturii epocii sale.

De-a lungul anilor, Hefner a publicat numeroși autori extraordinari, scriitori de prestigiu de care a auzit toată lumea. Lista acestora include nume precum Haruki Murakami, Roald Dahl, Margaret Atwood, Joseph Heller, Jack Kerouac și mulți alții. Și grație acestora, Playboy a reușit să fie genul de revistă care să se diferențieze de restul.

În mod similar, a rămâne în actualitate în privința propriei cariere este o componentă de bază a dezvoltării profesionale, în special în vremurile noastre, când progresele tehnologice sunt atât de rapide. Întotdeauna există cel puțin un element care să-ți îmbunătățească performanțele și modul de lucru. Găsește-l și implementează-l!

Citește și: 7 lecții de viață de la Bill Gates, care să te ajute în afaceri