6 lucruri care conduc la dezastre ecologice ireparabile

Academia Barbatilor

În aceste zile, discursul furibund ținut de adolescenta Greta Thunberg la summitul ONU de la New York a stârnit o adevărată furtună pe rețelele de socializare, acolo unde s-au format imediat două tabere: una pro și alta contra tinerei activiste pentru mediu. Dincolo de prestația Gretei, discutabilă sau nu prin forma punerii în scenă, un lucru e cert: revoluția industrială a schimbat lumea modernă în foarte multe feluri. Din nefericire, nu toate dintre ele sunt pozitive.

Poluarea afectează planeta din ce în ce mai mult, la scară uriașă, și chiar dacă în unele zone efectele nu sunt notabile la prima vedere, trebuie să ținem cont de faptul că Pământul e în mod iremediabil alterat de toate substanțele toxice pe care omul, cu nesăbuință, le-a aruncat în aer, în ape, pe sol. Iată 6 dintre lucrurile care duc la cele mai mari dezastre ecologice de pe Terra:

Deșeurile nucleare poluează apa și solul

dezastre ecologice
Foto: itn.hms.harvard.edu

Unii oameni cred că puterea nucleară este salvarea care ne poartă departe de sursele poluante de energie, precum cărbunii – aceștia umplând atmosfera cu mercur și praf de cocs. Alții sunt de părere că aceasta va duce la un accident care va distruge definitiv planeta, mult mai dezastruos precum cel de la Fukushima. Adevărul este că energia nucleară are marile ei avantaje, iar accidente precum cele de la Cernobîl sau Fukushima sunt extrem de rare. Cei care au temeri în legătură cu siguranța nucleară au, însă, câteva motive serioase de îngrijorare în privința altui lucru: cum ne descurcăm cu deșeurile nucleare?

Mass media se activează de regulă doar în cazul unui accident nuclear, rareori vorbind despre pericolele compușilor nucleari din apa de băut și din sol. Aceasta e o problemă foarte serioasă a omenirii, și ea vizează facilitățile de depozitare a deșeurilor nucleare. Partea proastă este că oamenii de știință nici măcar nu sunt siguri cât de rea este această problemă și care vor fi consecințele pe termen lung. Perioada lungă de activitate a componentelor radioactive înrăutățește problema și încă ne luptăm să căutăm o cale prin care să „negociem” cu deșeurile nucleare.

De pildă, în Hanford (Washington) există o fabrică în care se producea plutoniu. A fost închisă în 1987, dar procesul de „curățenie” încă e în plină desfășurare. În acest loc se află 177 de containere în care se păstra plutoniul iar specialiștii susțin că 67 dintre acestea au scurgeri și încă alte câteva vor începe în curând să se deterioreze.

Deșeurile rezultate din produsele secundare ale industriei IT poluează țările lumii a treia

dezastre ecologice
Foto: Wikipedia

În fiecare an cumpărăm tone de iPhone-uri, laptopuri, gadgeturi, aruncându-le pe cele vechi, care nu ne mai fac trebuință. Multe persoane donează produsele vechi unor centre de recuperare, în speranța că alți oameni, fără posibilități materiale, le vor recupera și se vor folosi de ele. Această practică are darul de a produce, însă, o cantitate imensă de deșeuri electronice, majoritatea acestora ajungând în țările lumii a treia. Trimiterea acestui gunoi în altă țară e ilegală, dar companiile americane (și nu numai) fac uz de o breșă legislativă.

Pentru că legea spune că e în regulă să donezi computere și alte device-uri electronice, cât timp acestea pot fi refolosite și, într-un fel sau altul, pot fi repuse în funcțiune. În ciuda acestui lucru, companiile trimit tone de „scule” imposibil de restaurat, organele abilitate neavând cum să le verifice pe toate.

Acest abuz a creat o nouă industrie în Ghana, o țară care primește mult mai mult deșeu toxic decât poate „duce”. Computerele conțin plumb, cadmiu, arsenic și alte substanțe periculoase, dar și mici cantități de metale prețioase, precum aurul. Oamenii, inclusiv copiii, desfac computerele, în căutarea „fericirii”, iar acest lucru se desfășoară într-un mediu toxic, care poluează atmosfera.

Tot felul de lucruri toxice sunt aruncate în chiuvetă

dezastre ecologice
Foto: mentalfloss.com

Oamenii fac haz pe tema ororilor din canale, dar un pericol care a intrat pe radar necesită atenție maximă. Și se referă la faptul că obișnuim să aruncăm în chiuvetă sau în vasul de toaletă tot felul de pilule, care ajung apoi în mediul înconjurător. Oamenii de știință au realizat acum mulți ani faptul că aceasta e o problemă reală și în continuare sunt de părere că e un lucru extrem de nociv.

Aceștia susțin că au dovezi ale faptului că unele medicamente au ajuns în apa potabilă, și în special anticoncepționalele orale, având, evident, efecte nocive asupra sănătății. În râul Potomac, din Statele Unite, cercetătorii au descoperit pești mutanți, cu ambele tipuri de organe sexuale, motivul apariției acestora fiind legat de anticoncepționalele care au poluat apa. Chiar dacă nivelul este foarte scăzut, și, aparent, această informație ar putea stârni zâmbete, oamenii de știință avertizează asupra faptului că hormonii din pilule nu au nevoie de cantități mari pentru a avea efecte devastatoare pentru un organism uman.

De asemenea, cercetările au relevat prezența de antidepresive în apa de la chiuvetă, îngrijorările fiind legate de efectele acestora pe termen lung. Au fost făcute teste pe pești, aceștia luând-o complet razna și afișând probleme neorologice. În plus, sistemele de la spa-uri și alte asemenea locuri de tratament nu dispun de un mijloc de înlăturare a acestor contaminanți.

Otrăvirea cu mercur a declanșat o adevărată criză globală

dezastre ecologice
Foto: Peter Buckley/Flicker

Probabil ai auzit că unele organizații sugerează să renunțăm la consumul de pește în mod constant, în special al peștilor de dimensiuni mari, din cauza faptului că aceștia conțin mici cantități de metilmercur. După cum se știe, mercurul este incredibil de toxic pentru oameni – spargerea unui termometru care conține mercur produce un adevărat dezastru în camera care trebuie ulterior curățată de specialiști. Ce nu prea știu oamenii este că mercurul ajunge, într-un final, în apă.

Cele mai multe contaminări moderne cu mercur sunt cauzate de fabricile de cărbuni, care deversează neurotoxine în apă. Lacurile, râurile, oceanele – niciunele nu sunt imune la acestea. Nu doar că mercurul otrăvește apele și peștii din ele, dar se pare că acest tip de poluare e din ce în ce mai mare. Din nefericire, deși liderii lumii au discutat despre această problemă, discuțiile au avut în vedere doar limitarea efectelor acestui tip de poluare și nu stoparea completă a ei. S-a propus doar limitarea contității de mercur produse de fabricile respective, lucru care permite unor țări să profite de această breșă legislativă și pur și simplu să construiască mai multe fabrici.

Fluviul Gange e un film de groază

dezastre ecologice
Foto: Wikiwand

Importanța fluviului Gange, din India, este de netăgăduit. Gangele e considerat sfânt în credința hindusă, este unul dintre cele mai mari fluvii ale lumii și este o sursă de apă vitală pentru milioane de oameni. Din nefericire, în ultimii ani, Gangele a devenit incredibil de poluat și e foarte posibil să fie tardiv să se mai poată face ceva pentru a se opri dezastrul. Principala problemă este că foarte mulți oameni folosesc apele fluviului în scopuri complet nepotrivite. De exemplu, pe țărmurile lui există multe crematorii, cadavrele celor arși fiind aruncate direct în apă.

Dar lucrurile stau și mai rău, de fapt. Ca și în Ghana, există probleme cu poluarea cauzată de componentele metalice și de altă natură care ajung direct în apă. Pasiunea indienilor pentru gadgeturi a crescut enorm în ultima vreme, iar acum țara produce propriile imense cantități de deșeuri electronice. În plus, deșeurile umane sunt și mai nocive. Se estimează că nu mai puțin de 3 miliarde de litri de deșeuri umane își fac drum în Gange în fiecare zi!

Și dacă mai era nevoie de ceva, unii fermieri lipsiți de scrupule otrăvesc și mai tare apa Gangelui deversând cantități uriașe de pesticide în ea, ba mai mult, scăzând nivelul fluviului prin diverse mijloace. Din acest motiv, există îngrijorarea că într-o zi, Gangele, așa cum îl știm, nu va mai exista, fiind înlocuit de albii nămoloase și extrem de murdare.

Poluarea din China – un film s.f.

Foto: scmp.com

S-a vorbit mult despre problema poluării din Beijing, orașul care a găzduit ediția Jocurilor Olimpice din anul 2008, cât și despre faptul că guvernul Chinei a încercat să o acopere cât mai mult cu putință. Dar pisica ieșise deja la iveală, și continuă să alerge de nebună, deși multă lume nu realizează imensul pericol generat de această problemă.

Beijingul nu e nici pe departe unicul oraș din China afectat de poluare. Multe altele se află într-o situație mult mai gravă. De pildă, orașul Xingtai, în care trăiesc peste 7 milioane de oameni, are parte de 129 de zile pe an în care nivelul poluării este atât de mare încât aceasta e considerată o stare de urgență. Asta înseamnă că dacă locuiești în Xingtai, îți petreci o treime din viață cu teama că în momentul în care ieși din casă ajungi într-o atmosferă incredibil de toxică. Exact ca într-un film s.f.

Chinezii își păstrează simțul umorului în legătură cu această problemă. Compania Jing-A a produs un nou tip de bere, cu un procent de alcool de aprope 9%, care te poate pune cu ușurință la pământ dacă o consumi în cantități mari. Berăria și-a promovat produsul cu promisiunea că dacă nivelul de poluare a aerului din Beijing va crește peste peste un anumit nivel, oamenii vor primi gratuit o bere Airpocalypse în acea zi. Umor negru.

Citește și: Lucruri de știut despre tragedia de la Cernobîl