6 metode simple pentru a economisi bani

academia barbatilor

Dacă ești nevoit să lucrezi suplimentar pentru a fi la zi cu toate plățile, este momentul să te gândești la metode de economisire care să-ți permită să petreci mai mult timp cu familia și cu prietenii. Stabilitatea și independența financiară se poate obține chiar și prin economisirea unei mici părți din salariul lunar. În felul acesta, dacă nu ești mulțumit cu job-ul tău și vrei să cauți ceva care ți se potrivește mai bine, te poți baza pe aceste economii pentru a face tranziția mai ușoară.

Așadar, economisirea este o idee bună. Iată 6 sfaturi simple pentru a scăpa de datorii și a dobândi relaxare financiară, oferite de specialiștii KRUK.

1 Metoda 50/20/30

Aceasta va funcționa foarte bine ca un prim pas al strategiei de economisire și ar fi bine să stea la baza planului lunar de cheltuieli

50 – alocă maximum 50% din bugetul tău costurilor fixe: chirie, întreținere, abonamente pentru transport, etc.

20 – economisește cel puțin 20% din venituri. Poți pune acești bani de-o parte, îți poți plăti datoriile sau poți face o investiție prin care să câștigi mai mult.

30 – 30% din venitul tău lunar reprezintă costurile flexibile: cumpărături, mâncare, divertisment, hobby, etc.

2 Ține evidența cheltuielilor

metode de economisireDacă îți urmărești permanent cheltuielile, vei reuși să ai o imagine clară a cât cheltuiești și mai ales pe ce. Se încadrează cheluielile tale în modelul 50/20/30? Dacă nu, identifică derapajele din bugetul tău și renunță la lucrurile de care nu ai nevoie. Această metodă reprezintă primul pas pentru a deveni un consumator rațional.

3 Folosește cardul mai rar

Specialiștii spun că vei economisi cu până la 18% mai mult dacă folosești cash în loc de card. După ce ai stabilit bugetul, poți scoate banii de pe card pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pune banii în plicuri separate. Avantajul utilizării de cash este că vei avea un reper vizual pentru tot ceea ce cheltuiești. Asta te va ajuta să faci alegerile potrivite atunci când vine vorba de cumpărăturile de zi cu zi și nu vei depăși bugetul.

4 Economisește cu un scop

Stabilirea unui scop precis pentru care economisești, te va ține motivat. Fie că planifici o vacanță sau că dorești să îți cumperi ceva la care râvnești de multă vreme, economiile tale îți vor aduce mereu o recompensă. De asemenea, poți economisi mai mult dacă îți impui o limită de timp.

5 Nu cheltui mai mult de 15% pe transport

Costurile alocate transportului nu ar trebui să depășească 15% din venitul tău lunar. Întreținerea și folosirea mașinii în fiecare zi te-ar putea face să depășești cu ușurință acest procent. Alege un autoturism cu consum și costuri de întreținere mici și ia in calcul alternativele mai ieftine: transportul în comun, bicicleta, rolele sau skateboard-ul.

6 Divertisment cu costuri mici

Cycling-ul, jogging-ul sau un meci de fotbal cu prietenii sunt activități care te ajută nu doar să te relaxezi, ci și să economisești.  Fii mereu conectat la evenimentele organizate în orașul tău. Vei economisi banii de transport și vei avea un program variat.

Citește și cum să devii un antreprenor de succes