6 noi tendințe în tehnologie cu care trebuie să fii la curent

Academia Barbatilor

Cu fiecare zi ce trece, tehnologia face noi pași înainte. Dacă ne uităm la cum au decurs lucrurile în această zonă în ultimii 10 ani, constatăm că bolovanul a început să se rostogolească rapid pe o pantă din ce în ce mai abruptă. Și, întrucâtva, mai periculoasă. În fiecare zi apar noi modele de smartphone-uri (unele, pliabile), tot felul de gadgeturi, drone și alte „jucării” care ne fac să ne gândim că ieri le priveam ca pe niște lucruri science fiction iar azi au prins contur în viața reală. Mai avem puțin până când vom avea mașini care se conduc singure și… ce părere ziceai că ai despre teleportare?

Și totuși, aceste invenții elaborate sunt încă departe de visurile producătorilor lor. Care țintesc sus, tot mai sus. Iată 6 noi tendințe în tehnologie, care reprezintă deja baza a ceea ce vom trăi în viitorul apropiat.

Camera foto de pe smartphone-uri face un pas în față

iphone11
Cele trei camere ale iPhone-ului 11

Avem din ce în ce mai puțină nevoie să luăm după noi în vacanță o cameră foto. Smartphone-urile de top le-au înlocuit deja, iar banii investiți în camerele lor foto/video nu sunt deloc puțini, această caracteristică devenind prioritară în ultimii ani. În această toamnă, mai toate companiile au făcut un pas în față în privința camerei, spre entuziasmul amatorilor de fotografii.

Cel mai mare „jucător” este Apple, cu al său iPhone 11. Probabil ai remarcat designul cu 3 camere, dar ceea ce impresionează cu adevărat sunt specificațiile: camere triple 12 MP Ultra Wide, Wide și Telephoto., panorame de până la 63 MP și funcție Portrait Lightning cu șase efecte (natural, studio, contour, stage, stage mono, high-key light mono). Impresionant.

Dincolo de iPhone, modelul OnePlus 7T Pro are, de asemenea, trei camere, cea principală dispunând de nu mai puțin de 48 MP, celelalte fiind o cameră ultra-wide, de 16 MP și una telephoto, de 8 MP. Cel mai recent model Sony – Xperia 5 – vine și el cu trei camere, iar noul sistem SteadyShot cu Intelligent Active Mode are o stabilizare de invidiat. La fel, abia lansatul Google Pixel 4 e un reper în domeniu, ca de fiecare dată.

Difuzoarele smart au de-acum și display-uri smart

Nest Hub Max
Nest Hub Max

Din ce în ce mai des auzi (sau rostești tu însuți) „Hey Google!” sau „Oi, Alexa!”. Începem să ne populăm camerele cu difuzoare inteligente și începem să vorbim din ce în ce mai mult cu asistenții digitali, poate mai mult decât cu prietenii. Dar modestul difuzor inteligent a evoluat, iar ultimul val ce ține de acest tip de device-uri vine cu display-uri încorporate.

E suficient să ne uităm la Amazon Echo Show 5, care are un display inteligent, de 5,5 inci, ce promite să te ajute pe tot parcursul zilei, să te țină în priză, să te distreze și să te conecteze la tot felul de alte device-uri. Apeluri video, control vocal și vizualizarea calendarului, plus utilizarea unor aplicații precum Spotify, Ring și Philips Hue.

Nici Google nu se lasă mai prejos, cu al său Nest Hub Max, la fel de folositor, care vine, în plus, cu o cameră aflată deasupra uriașului touchscreen de 10 inci. Chromecast este și el prezent, conectându-te la difuzoarele inteligente. Și chiar Bose a încorporat un display în difuzorul său, ce-i drept, unul mai mic, care afișează copertele albumelor cărora le dai play.

Camere 360 – un vis devenit realitate

Garmin VIRB 360
Garmin VIRB 360

Când au apărut, camerele ce fac fotografii la 360 de grade păreau niște simple jucării. Făceau ceea ce promiteau, dar de regulă te trezeai cu panorame de calitate slabă, cu linii apărute aiurea și, în general, cu rezultate nesatisfăcătoare. În 2019, camerele 360 au trecut la un alt nivel, iar tehnologia a devenit mult mai bună.

Trend-ul pe această zonă e dat de camerele GoPro, cu recentul model Hero Max, care vine cu caracteristicile Max HyperSmooth, Max TimeWarp și Max SuperView, aducând la pachet și o stabilizare mult mai bună. Pe lângă acestea, cele 6 microfoane încorporate conlucrează pentru a livra un impresionant sunet surround, cel mai bun oferit vreodată de o cameră GoPro.

Alta cameră de top este noua Garmin VIRB 360, cu stabilizare sferică 4K și senzori G-Metrix, cea mai solidă, anti-acvatică și anti-șoc cameră de pe piață. Nu departe se află și Kodak PIXPRO ORBIT360, care oferă video-uri 4K 360 grade, ce demonstrează cât de avansată a devenit tehnologia în acest domeniu.

Închirierea de mașini se face cel mai bine prin intermediul aplicațiilor

Virtuo
Virtuo

Dacă încă te mai duci la birourile Hertz, Avis, Europcar sau Sixt când ajungi la destinație, în aeroport, atunci poate ar trebui să reconsideri modul în care vrei să închiriezi o mașină.

Virtuo îți oferă o experiență rapidă, desfășurată exclusiv cu ajutorul smartphone-ului. Momentan funcționează doar în Marea Britanie, Belgia, Franța și Spania, dar planurile de extindere sunt mari. Dispune de o flotă Mercedes, mașinile sunt disponibile 24/7 și le poți accesa prin intermediul aplicației. În mod similar, The Out e o altă aplicație care-ți oferă posibilitatea de a închiria mașini online (în Londra), exclusiv vehicule de lux (Land Rover și Jaguar).

Și pentru a duce lucrurile la un nivel superior, Wheely oferă un serviciu de închirieri de mașini cu tot cu șofer, punându-ți la picioare o lume a luxului discret, pe patru roți.

Încărcătoarele wireless vor fi peste tot

enerqi
Încărcător Enerqi

Cine mai are timp să caute un încărcător, zilele astea? Când ne deplasăm de acasă la serviciu, unde avem tot felul de întâlniri, nu ne place să cărăm după noi fire încurcate. De aceea, în 2019 (și în anul ce vine) asistăm la o explozie a modelelor de încărcătoare wireless.

Acestea sunt extrem de practice și, lucrul cel mai important, se pot instala pe diverse piese de mobilier. Companiile mari, precum Ikea și John Lewis au înglobat deja încărcătoarele wireless în diverse modele de lămpi și birouri. Dar cei care par a acorda o atenție specială încărcătoarelor fără fir sunt cei de ENERQI, care au un modul inovator ce permite transformarea oricărei suprafețe într-un încărcător wireless pentru telefoanele noastre.

EarPods-urile își fac în sfârșit treaba la cote maxime

Sony WF-1000XM3
Sony WF-1000XM3

Apropo de wireless, EarPods-urile au cunoscut un avânt maxim în 2019. Dacă atunci când au apărut, nu prea erau luate în seamă, Apple a fost compania care le-a pus pe făgașul corect, impunându-le ca standard pentru telefoanele ei. Celelalte branduri s-au grăbit să le copieze, iar acum ne-am trezit cu un tsunami de căști fără fir, ce-i drept, încă destul de scumpe.

Sony WF-1000XM3 este unul dintre cele mai atrăgătoare modele, oferind perfecțiune pe zona de noise cancelling, laolaltă cu o excelentă durată a bateriei. Cambridge Audio și-a încununat cei 50 de ani de existență cu modelul Melomania 1, căști care încorporează Bluetooth 5.0. De asemenea, pe segmentul earpods, Sennheiser e un alt nume de referință, cu al său model Momentum True Wireless, ce vine cu un plus de stil. Ia în calcul și foarte fiabilele Beoplay E8, de la Bang & Olufsen, cu a lor tehnologie de inducție magnetică și cu o interfață tactilă intuitivă.

Citește și: 7 invenții fantastice pentru bărbații moderni