6 reguli pentru a purta cureaua ca un bărbat stilat

Academia Barbatilor

Te-ai uitat vreodată în oglindă și te-ai întrebat „Se potrivește oare cureaua asta?”. Nu ești singurul. Regulile legate de curelele masculine sunt multe și complicate dar majoritatea pot fi încălcate dacă știi cum.

Hai să trecem în revistă 6 dintre cele mai întâlnite reguli despre cum să porți cureaua ca un bărbat stilat:

#1 – Găicile au mai întotdeauna nevoie de curea

La origini, blugii au fost utilizați drept uniformă pentru muncitori. Aceștia nu aveau la dispoziție croitori care să le facă haine pe măsură, așa încât să le vină pantalonii perfect, deci erau nevoiți să-i susțină cumva – au folosit cureaua. Blugii arată incompleți fără o curea (de lățimea a 3 -3,5 cm), din piele dură, mată, de obicei mai groasă decât cea de la curelele de costum.

Pantalonii scurți nu se supun atât de mult regulii de a avea o curea, cu toate astea, dacă au găici, sigur au fost creați să fie purtați împreună cu una. Este recomandată o curea ușoară, casual, de tip webbing, canvas sau din piele. O curea din piele împletită și colorată este un accesoriu foarte căutat pentru o ținută formată din pantaloni scurți chinos și un tricou polo.

În zilele noastre, pantalonii de sport sau pantalonii de costum pot fi purtați fără curea dacă sunt croiți pe măsură. O curea care nu se potrivește sau face ca ținuta să pară încărcată este și mai rea – nu purta o curea nepotrivită doar pentru a umple găicile.

Ia în calcul și ce aduce cureaua pentru o ținută și, mai ales, dacă o afectează. Binențeles că există reguli și tradiții, acoperite de motive întemeiate. Totuși, factorul decisiv ar trebui să fie dacă cureaua arată bine împreună cu vestimentația și, mai ales, dacă se potrivește cu evenimentul.

Dacă ai o pereche de pantaloni pe măsură și nu ai nicio curea care să se potrivească, poți aranja cu croitorul să te scape de găici.

#2- Reguli diferite pentru curea, pentru costum și elementele separate

De regulă, piesele separate ale unui costum arată mai bine cu o curea deoarece aceasta atrage atenția către celelalte elemente ale ținutei. Sacoul și pantalonii costumului creează o senzație de continuitate care te face să pari mai înalt și mai slab – iar o curea, în acest context, îți poate da o alură mai scundă.

Dacă ești înalt și slab, discontinuitatea te poate ajuta. Cureaua adaugă un bonus vizual, la fel ca ținutele din elemente separate, deci dacă ai o curea care atrage atenția și este interesantă, folosește-o.

#3 – Bretelele, alternativă la curea

breteleBretelele sunt o opțiune bună pentru un dress code masculin reușit, de la business casual la o ținută formală. Arată bine atât pe tipii scunzi cât și pe cei cu construcție mai fermă, doarece atrag atenția asupra jumătății superioare a corpului și dau impresia de înălțime.

Bretelele au fost inventate că o alternativă la curea, în anii 1820, când pantalonii erau atât de înalți pe talie încât bărbații nu puteau purta curea încât să-i țină pe ei. Această explicație încă este relevantă pentru o serie de pantaloni formali.

Sistemele de reglare din părți (rejansele) sunt o a treia opțiune pentru hainele făcute pe comandă. Te ajută să strângi materialul în jurul taliei fără a se vedea pe ținută.

Rejansa cu cataramă reprezintă o variantă mai desteaptă – te ajută să micșorezi talia cu câțiva centimetri astfel încât să ți se potrivească pantalonii în orice moment. Funcționează prin prinderea capselor de unul dintre cei trei nasturi iar cel mai indicat  e să prinzi pantalonii la nasturele din mijloc pentru a-i face mai mari sau mai mici.

Poți, de asemenea, să acoperi intreaga talie a pantalonilor cu aceste sisteme de reglare dacă există suficient material. Croitorul ar trebui să știe cum să te ajute.

#4 – Ținuta casual business: Curea pentru costum, nu curea casual

Nu purta curele uzate în ținutele smart la birou. Cureaua va arăta ca și cum ar fi fost smulsă de pe o pereche de blugi și asortată cu forța la o ținută business. Nu aceasta este atenția pe care vrei să o primească accesoriul.

În situații de criză, poți purta cureaua de costum la blugi. Nu este ideal, dar majoritatea tipilor o fac atunci când nu găsesc una mai potrivită. Poate da un look de tocilar dar e mai bine decât să cadă pantalonii de pe tine.

#5 – Curelele pentru costum au nevoie de o cataramă care să le încadreze bine

Acesta este look-ul tradițional pentru cureaua de costum: cu cataramă.

Regula din spatele regulii este că aceasta trebuie să fie mică, simplă și bine aranjată. Stilurile mai noi de catarame, cum ar fi cele micro ajustabile, pot fi și ele folosite dacă se încadrează în regulă.

În privința cataramelor cu plachete înscripționate, acestea nu se folosesc în niciun caz la pantalonii de costum dar se potrivesc într-un loc de muncă mai puțin conservator sau cu o ținută foarte casual.

În tot cazul, poți scuza mai repede curelele cu catarame ciudate dacă restul ținutei este în perfectă stare sau dacă ești extraordinar de bun în meseria ta. O singură excentricitate dă un plus de personalitate unui bărbat care se vede clar că știe ce să facă în privința stilului său.

#6 – Nu purta niciodată bretele cu curea

Arată ca și cum te temi în permanență că îți vor cădea pantalonii. Formează trei laturi de pătrat în jurul abdomenului, lucru care nu te flatează absolut deloc.

[Foto feature: pampeano.co.uk]