6 reguli pentru a-ți asorta ceasul cu hainele

Academia Barbatilor

Imaginează-ți un bărbat în frac, la un eveniment cu ștaif. Are atitudine, stil și o postură care atrage atenția tuturor. Doar că… din când în când își ridică mâna ca să vadă cât e ceasul și de sub mânecă apare un ceas Casio, electronic, cu o curea de cauciuc. O imagine contrastantă, care naște o întrebare: cum îți asortezi ceasul la haine?

Precum cureaua, ceasul de mână are o putere magică. E un accesoriu mic, care te poate ridica sau te poate coborî în ochii celorlalți. Deoarece din momentul în care a fost inventat, ceasul reprezintă expresia personalității masculine. Numeroși bărbați aleg să-și cumpere mai mult de un ceas de mână, pentru a putea să le asorteze în funcție de ținută și de evenimentele la care participă.

ceasul cu haineleÎn cele ce urmează, vom vedea care sunt cele 6 reguli pentru a-ți asorta ceasul cu ținuta:

1 Alege tipul de ceas în funcție de tipul de ținută

Primul principiu pentru „împerecherea” ceasului cu hainele este ca tipul accesoriului să fie de același nivel cu tipul ținutei. Iar pentru a înțelege asta trebuie să știm care sunt principalele tipuri de ceasuri:

Ceasurile se împart în analogice și digitale. Ceasurile digitale au display LCD sau LED, care arată ora într-o manieră numerică. Brățările acestora sunt, de regulă, din plastic sau cauciuc. Acesta este genul de ceas „sportiv”, care merge întotdeauna cu un outfit sport. Nu trebuie să-ți bați prea mult capul când să-l poți, fiindcă lucrurile sunt simple: la cele mai casual haine pe care le îmbraci.

Mai important este să ne concentrăm pe ceasurile analogice. Acestea au un cadran cu limbi care se rotesc, și sunt mai clasice, mai formale sau mai casual, fiind purtate la ținute business, formale sau, evident, casual, după caz.

În cadrul categoriei de ceasuri analogice avem:

Ceasul de costum – elegant, simplu și sofisticat, ceasul de costum are cadranul alb și nu prezintă foarte multe funcții și butoane, având o curea subțire și neagră, foarte formală. Are cifre romane sau nu are cifre deloc, pentru un plus de eleganță.

ceas de costum ceasul cu hainele


Ceasul diveinițial a fost creat pentru scufundători, aceste ceasuri fiind subacvatice, cu curele de metal și un cadran de mărime medie, cu cifre arabe vizibile. În mod normal, ele includ, ca extra-funcție, un mic spațiu în care apare data.

ceas dive


Ceasul racing/driving – au o mărime medie sau mare, cu un cadran sportiv, cu numerale arabe, de regulă în culori deschise și contrastante. Includ un cronograf și, uneori, un sistem care indică data, plus alte eventuale elemente. Carcasa e de oțel inoxidabil iar cureaua e din metal sau piele.

ceas racing


Ceasul pilot – făcut pentru cockpit, ceasul pilot e mediu spre mare, cu un cadran supradimensionat, curat, luminos, care indică data și, câteodată un cronograf. Cureaua e din piele.

ceas pilot ceasul cu hainele


Ceasul field – născut în tranșeele din Primul Război Mondial, ceasul field e robust, funcțional, versatil și pretabil pentru activitățile dure, în aer liber. Mărimea lui este mică spre medie, are curea din piele sau pânză, cifre arabe ușor de citit și include afișaj de dată.

ceas field


Cum asortăm tipul de ceas la tipul de ținută:

După ce ai învățat care sunt categoriile de ceasuri, îți va fi mai ușori să le asortezi la ținute:

ceasul cu hainele costumBlack tie / White tie – tradiția spune că nu ești obligat să porți ceas la o ținută black tie. Iar dacă-l porți, să nu-l verifici în public. Un eveniment formal e unul care depășește granițele timpului, prin urmare ar trebui să te pierzi în atmosfera acestuia. Dacă vrei să porți ceas la această ținută, alege unul de costum, clasic, cu un cadran minimalist și cu o curea de piele.

Costum business – pentru ținutele business, alege un ceas simplu, clasic, auriu sau argintiu, cu un cadran deloc complicat. Unii bărbați sunt de părere că la un costum nu poate fi purtat un ceas dive, însă acesta poate fi abordat la o variantă de ținută ceva mai puțin formală și conservatoare. Însă numai dacă are curea de piele.

Ținută sharp casual – aici vorbim despre cămăși cu nasturi pe guler, pantaloni khaki, dark denim, haine sport (fără cravată), pantofi de piele etc. Genul de ținută pe care ai purta-o la un job casual sau la o întâlnire. În această zonă, poți aborda ceasuri mari, cu mai multe funcții și ceva mai complicate, din gama pilot, racing sau field.

Ținută casual – la hainele casual (tricouri polo, jeanși, etc) merg toate tipurile de ceasuri, mai puțin cele pentru costum. Dacă urmează să faci activități fizice, ar fi bine să te orientezi către un ceas field.

2 Asortează tipul de curea de ceas la tipul de ținută

curele ceasul cu haineleDupă ce ai învățat ce fel de ceas să abordezi, în funcție de ținută, ai grijă și la un alt detaliu foarte important: cureaua. Fiindcă o proastă alegere a curelei de ceas poate strica întregul ansamblu. Sunt două lucruri de care să ții cont:

  • Curelele de piele sunt considerate mai formale decât cele de metal
  • Pielea neagră e mai formală decât pielea maro

Curelele de metal auriu sau argintiu nu sunt potrivite pentru evenimentele formale dar pot fi abordate pentru alte ocazii elegante, în măsura în care sunt complementare cu restul ținutei.

Curelele de piele care par uzate, masive, dure (precum cele care se pun la ceasurile field) reprezintă o excepție, putând fi purtate nu atât la ținutele formale ci la cele casual (jeanși).

3 Pielea merge cu piele

ceasul cu haineleCând porți un ceas cu o curea de piele, aceasta ar trebui să aibă aceeași culoare cu pielea pantofilor. Dar mai întâi trebuie să începi prin a-ți asorta cureaua la pantofi. Apoi ceasul, cu ambele.

Prin urmare, o curea de piele neagră ar trebui să fie purtată împreună cu pantofi și curea de culoare neagră. Similar, în cazul maroului. Culoarea curelei nu trebuie să fie neapărat în aceeași nuanță cu cea a celorlalte două accesorii dar să aibă același ton (închis / deschis).

4 Metalul merge cu metale

ceasul cu haineleMetalul folosit ca material pentru carcasa ceasului sau cel al curelei, poate fi oțel, aur, argint, platină sau titaniu. Culoarea acestuia trebuie să fie complementară cu cea a celorlalte accesorii pe care le abordezi – inele (cu excepția inelului de căsătorie), butoane, catarama de la pantofi, catarama de la curea etc. Aurii sau argintii.

Nici aici culorile nu trebuie să se potrivească perfect. De pildă, un ceas din aur roz poate fi purtat cu o curea a cărei cataramă e din aur galben.

5 Curelele de metal merg mai bine cu anumite culori

curea metal ceasul cu haineleDacă ceasul are curea de metal, aceasta se potrivește și cu pantofii negri și cu cei maro. Dar anumite culori de metal merg mai bine cu anumite culori de haine. De exemplu, ceasurile argintii se asortează cel mai bine cu haine și pantofi de culoare neagră, gri sau albastră, în timp ce ceasurile aurii se asortează perfect cu marouri, bejuri și alte nuanțe de pământ.

6 Ceasurile lăsate moștenire sparg regulile

Ceasurile-moștenire, foarte vechi, de o valoare inestimabilă, sunt purtate de obicei ca talisman sau în memoria celui care le-a deținut inițial. Un astfel de ceas nu e purtat pentru a se urma un anumit trend sau un anumit stil. E o moștenire de familie, care „vorbește” despre istoria și cultura acesteia și care poate „viola” orice regulă de stil în privința ceasurilor. Aceste ceasuri vor constitui punctul de plecare al unei conversații și te vor scoate în mod cert în evidență.

Citește și 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ceasurile de mână