7 activități acvatice în aer liber pe care să le desfășori vara asta

Academia Barbatilor

Hai să spunem lucrurilor pe nume: stilul de viață haotic din vremurile de azi nu ne lasă prea mult timp pentru distracție. Cei mai mulți dintre noi lucrează din greu toată săptămâna, ore ce par interminabile. Iar când, în sfârșit, vine weekendul, am fugi unde vedem cu ochii pentru a avea parte de activități în aer liber.

Activitățile legate de apă duc distracția și amuzamentul la un nivel cu totul nou. Dintotdeauna oamenii s-au simțit bine aproape de apă și au născocit o mulțime de moduri de a se bucura de  râurile, lacurile și plajele din întreaga lume. Dacă ți-ai pus în minte să te bucuri de puțină activitate acvatică în weekend-ul care vine, îți dăm noi 7 idei de activități în aer liber pe care le poți face pe apă și de care, în mod sigur, te vei bucura.

1 Navigație

activități acvatice sailing

Foto: 123rf.com

E ceva ce te calmează în mod miraculos atunci ești în preajma apei. De aceea sunt atât de mulți cei care iubesc navigația. Să aluneci pe apă cu vântul în pânze, este o manieră foarte plăcută de a petrece o după-amiază călduroasă alături de prieteni.

Dacă ai inspirația să iei cu tine și un coș cu ceva de mâncare și o sticlă bună de vin sau o ladă de bere, chiar poți spune că ți-ai delectat toate simțurile. Ce e frumos la navigație, e că te poți bucura de această activitate pe orice fel de apă, dacă este suficient de adâncă. Nu e neapărat nevoie să cumperi o barcă și barca nu are, de fapt, neapărată nevoie de vele. Tot ce contează, e să îți aduni prietenii lângă tine și să vă simțiți bine.

Citește și un interviu cu Teodor Sofronie: „Un eveniment pe mare înseamnă bucurie, dar și muncă”

2 Caiac

activități acvatice kayaking

Foto: Pixabay

Oamenii folosesc caiacul de câteva milenii. Primele caiace au fost, probabil, construite din bucăți plutitoare de lemn folosindu-se, eventual, și vreun schelet de balenă. Inițial, caiacul a fost folosit de către eschimoși drept vas de vânătoare și pescuit. În vremurile noastre, însă, caiacul este o activitate acvatică foarte îndrăgită.

Vâslitul este un sport foarte potrivit pentru cei cărora le place ca activitatea acvatică în aer liber să presupună și ceva efort fizic. Ai nevoie de puțină condiție fizică și de un tors antrenat pentru a manevra un caiac pe apă. Iar dacă ai chef de și mai multă aventură, atunci poți încerca să vâslești pe un râu rapid.

În plus, e o activitate minunată pentru că oricine se poate bucura de ea, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Dacă ești începător, e mai bine să te orientezi către apele mai calme ale unui lac sau ale unui râu liniștit, iar avansații își pot lua doza de adrenalină dintr-o cursă nebunească pe un râu cu ape repezi.

3 Scufundări & Snorkeling

activități acvatice diving

Foto: Pixabay

Din punct de vedere tehnic, scufundările și snorkelingul nu sunt activități pe care le poți face pe apă, ci mai degrabă, sub apă. Și ambele sunt grozave, pentru că îți permit să admiri uimitoarea lume de sub luciul apei, pe care, de deasupra, nu o poți vedea.

Snorkelingul este relativ simplu. Îți pui o mască cu un tub pentru respirație (sau snorkel) și înoți la suprafața apei, în timp ce observi viața subacvatică. Snorkelingul este ieftin și ușor. Nu ai nevoie de ape adânci , iar „echipamentul” necesar e ușor de transportat oriunde ai ocazia să îl folosești.

Citește și: 7 locuri superbe din întreaga lume în care să faci snorkeling

Scufundările, pe de altă parte, sunt un pic mai complicate. În primul rând, ai nevoie de un echipament destul de complex. Apoi, trebuie să iei lecții și să obții brevetul de scafandru și cu siguranță vei avea nevoie și de o adeverință de sănătate de la un medic.

Dacă toate aceste demersuri nu te descurajează, atunci nu vei fi dezamăgit de lumea din adâncuri. Sunt nenumărate creaturile marine cu care să interacționezi sau, dimpotrivă, pe care să le eviți. Dacă ai puțin norocul și ocazia de a explora un recif de corali, atunci, vei avea parte de un adevărat spectacol subacvatic.

4 Windsurfing

activități acvatice surfing

Foto: Pixabay

Adesea, combinarea a două activități poate fi un eșec pe ambele planuri. Dar asta nu se poate spune și despre windsurfing. Această activitate acvatică plină de adrenalină combină surfingul cu niște elemente de navigație.

Pe scurt, iei o placă de surf, îi adaugi pânze și îți croiești drum printre valuri. Partea cea mai grozavă la windsurfing este că nu te afli tot timpul pe suprafața apei. Din când în când, mai și zbori peste valuri. Bineînțeles, ca să îți iasă, e nevoie de destul de multă îndemânare și mult antrenament. Sau poți să te bucuri, pur și simplu, de a fi pe apă, fără alte figuri.

Windsurfingul nu se limitează doar la statutul de amuzament. În 1984 a figurat pentru prima dată ca disciplină la Jocurile Olimpice din Los Angeles. De atunci, a câștigat popularitate și este, în prezent, o activitate minunată pentru toate vârstele.

5 Rafting pe râuri învolburate

activități acvatice rafting

Foto: Pixabay

Există rafting și există rafting pe râuri învolburate. Raftingul este relativ pașnic și implică o barcă gonflabilă sau o plută și un ritm lent, pe un râu liniștit. Raftingul pe râuri învolburate e un soi de rafting pe steroizi. Cursul râului este imprevizibil și adesea întâlnești bolovani sau stânci. Efervescența și stropii care sar în toate părțile fac ca apa să pară albă, de unde și formularea „rafting pe ape albe”.

Unii pot considera această activitate palpitantă, periculoasă, dar, în realitate, nu trebuie să exagerăm – nu e chiar așa. În majoritatea locurilor unde se face „rafting pe ape albe”, există experți care cunosc râurile și știu cum să aibă grijă de siguranța pasagerilor. În plus, există echipamente de protecție, precum căștile și vestele de salvare, așa că nu ai motive să îți faci griji, trebuie doar să fii atent să nu cazi și… să te distrezi.

6 Jet ski

activități acvatice

Foto: Pixabay

La capitolul „pe val”, intră și jet ski-ul, care implică o ambarcațiune personală cunoscută drept skijet sau vehicul amfibiu de agrement. Jet ski-ul este o activitate foarte amuzantă, care poate fi practicată pe orice fel de apă, dar distracția adevărată este atunci când „țopăi” peste valuri. Ca să reușești să te deplasezi printre și peste valuri, ai nevoie de o cantitate semnificativă de îndemânare și rezistență. În plus, e ca și cum ai fi făcut un antrenament intensiv, pentru că simplul fapt de a-ți păstra echilibrul îți va solicita destul de intens mușchii.

Jet ski-ul este distractiv pentru toate vârstele și nivelurile de îndemânare. Novicii o iau ceva mai ușor, iar profesioniștii pasionați fac tot felul de giumbușlucuri pentru a-și demonstra abilitățile. Dacă ai un grup de prieteni amatori de jet ski, puteți să vă luați la întrecere. Amintiți-vă, însă, să păstrați o distanță suficientă între voi pentru a putea evita ciocnirile.

Un lucru e sigur: este foarte ușor să pierzi noțiunea timpului când te distrezi făcând jet ski. Dincolo de faptul că e foarte amuzant să le folosești, dispozitivele sunt foarte interesante și din punct de vedere tehnic, deoarece poți atinge viteze considerabile cu ele.

7 Paddle Boarding

activități acvatice

Foto: Pixabay

Paddle Boarding, sau vâslitul stând în picioare pe placă, presupune să stai în picioare pe o placă și să folosești vâsle lungi. Placa este similară cu o placă de surf, doar că, de regulă, este puțin mai groasă. Funcționează în felul următor: stai în picioare pe placă și te deplasezi pe apă cu ajutorul vâslelor.

Pare destul de simplu, dar în prima fază este nevoie de puțin exercițiu și îndemânare pentru a-ți păstra echilibrul pe placă. Paddle boarding-ul este mai potrivit pentru lacuri și ape mai liniștite. Iar acest lucru este deosebit de important pentru începători. Dacă ești novice, primele experiențe ar trebui să fie în zilele însorite, în care nu bate vântul. Odată ce ai reușit să îți menții echilibrul pe placă, poți trece la următorul nivel.

Citește și: Cum să faci snorkeling – mic ghid pentru amatori