7 albume de jazz pe care ar trebui să le ai în playlist

Academia Barbatilor

Ce este jazz-ul? Sau ce mai poate fi jazz-ul, într-o epocă în care legea e făcută de Rihanna, Inna sau Justin Bieber? Dacă am trăi în perioada interbelică, probabil că diseară ne-am îmbrăca frumos și am ieși într-un club de jazz în care să ne bucurăm de acordurile unui saxofonist sau ale unui pianist talentat. Și am ști foarte bine cine sunt Duke Ellington, Count Basie sau Glenn Miller.

Jazz-ul a trecut binișor de vârsta centenară. De la sfârșitul secolului 19, când comunitățile afro-americane l-au introdus în lumina reflectoarelor, acest gen muzical a căpătat o popularitate din ce în ce mai mare, mai întâi pe teritoriul Americii, apoi s-a extins în Europa. În 1910, New Orleans, apoi Kansas City, erau orașe aflate sub „stăpânirea” jazz-ului, care a început, încet-încet, să se nuanțeze, în stiluri și curente: swing, bebop, gypsy, gospel și așa mai departe. Până în momentul în care a apărut nărăvașul rock’n roll iar lumea și-a găsit o nouă jucărie.

Astăzi, jazz-ul pare o muzică pentru vechile generații. Uneori de neînțeles, alteori atât de cool încât nu-ți vine să te mai desparți de ritmurile ce amintesc de vremurile de altădată. Un bun cunoscător al muzicii nu ar trebui să sară însă peste câteva dintre numele și albumele care au făcut istorie. Acestea sunt multe, dar noi am selectat deocamdată doar șapte albume de jazz pe care orice bărbat ar trebui să le asculte măcar o dată.

John Coltrane – A love supreme

Doar în jazz se poate întâmpla ca un artist să înregistreze un album într-o singură ședință, apoi acest album să ajungă ca o rachetă în fruntea topurilor. A love supreme e un album de studiou înregistrat de John Coltrane și trupa lui, în anul 1964 și, după părerea multora, este cel mai bun album produs de Coltrane, saxofonist american promotor al free jazz-ului.

Duke Ellington – Ellington at Newport

Ellington at Newport e considerat adeseori cel mai cunoscut album din istoria jazz-ului. A fost înregistrat live, în timpul concertului susținut de Duce la festivalul de Jazz Newport, din anul 1956, fiind apoi piesa de rezistență în fulminanta carieră a lui Ellington pe care mulți critici o considerau apusă. Albumul acesta e chintesența lui Ellington iar Ellington e chintesența jazz-ului.

Louis Armstrong – The Best of the Hot 5 and Hot 7 Recordings

Armstrong este unul dintre cei mai influenți muzicieni ai tuturor timpurilor, fiind considerat primul mare cântăreț de jazz. Unul care a beneficiat de o voce aparte. Omul era un geniu atunci când venea vorba de muzică și nu a existat alt muzician similar în istorie. Deși are multe albume excelente, acesta înglobează la creme de la creme-ul muzicii sale.

Billie Holiday – Lady Day: The Master Takes and Singles

Billie Holiday este una dintre cele mai mainstream cântărețe de jazz, ea și Ella Fitzgerald fiind femeile care au apărut de cele mai multe ori pe coloanele sonore ale filmelor. Lady Day e un excelent exemplu pentru talentul și pasiunea lui Billie care odată cu acest album își duce muzica la un nivel superior, menținând-o acolo de la prima până la ultima notă.

Charlie Parker – The Essential Charlie Parker

Mulți muzicieni au încercat să imite stilul inimitabil al lui Charlie Parker dar foarte puțini s-au apropiat cât de cât de el. Saxofonul lui Charlie este pur și simplu magic. Unde mai pui că el e acompaniat de monștri sacri precum Dizzy Gillespie și tânărul (pe atunci) Miles Davis, pentru a întregi un album de be-bop ce imortalizează un artist cu adevărat esențial pentru istoria jazz-ului.

Nina Simone – Sugar in my bowl: The Very Best of Nina Simone

Nina Simone e acel gen de artist pe care mulți oameni îl adoră și pe care alții nu-l suportă. A umplut lumea cu înregistrările ei, care au variat de la muzică clasică la cele mai alternative și creative zone de jazz. Albumul acesta nu a prins-o în cel mai de vârf moment al carierei dar a rămas drept unul dintre cele mai influente albume de jazz din istorie, cu ajutorul lui cucerindu-și definitiv fanii.

Dizzy Gillespie – The Complete RCA Victor Recordings

Dizzy Gillespie a fost cel mai mare trompetist care a urcat vreodată pe o scenă. Acest dublu album e o compilație a lucrărilor sale de be-bop și latin jazz, punând în lumină imensul său talent care l-a ajutat să interpreteze, practic, aproape orice stil de jazz.