7 alimente care te fac puternic și sănătos

Academia Barbatilor

Să recunoaștem: un bărbat poate mânca la infinit spanac și somon, pentru a-și constui un corp de invidiat. Dar nu cumva ar fi cazul să ducem dieta la un nivel superior? Umple-ți farfuria cu cereale, fructe de pădure, carne și băuturi sănătoase, pentru a-ți îmbunătăți sistemul imunitar, pentru a-ți întări inima, pentru a-ți ascuți mintea și pentru a scăpa de colacii de pe abdomen. Iată 7 alimente care te fac puternic și sănătos:

Kale

kale puternic și sănătos

Foto: Pixabay

Dacă încă nu știi ce este kale, e cazul s-o lămurim: varza kale, cunoscută și sub numele de „varza țăranului”, provine din nordul Europei (în special din Scandinavia) și este urmașa verzei sălbatice de pe vremuri. Are o aromă dulce și un conținut mare de fier, vitamine A și C, potasiu și calciu.

E plină de carotenoizi, precum beta-caroten și luteină, despre care studiile spun că au efecte majore împotriva petelor care se formează pe diverse organe, dar și a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de plamâni și cel bucal. Sugestia este ca dacă adaugi varză kale în salată, să-i păstrezi aportul de vitamină C evitând să o tai în bucăți mici.

Chefir

chefir

Foto: Pinterest

Chefirul este un iaurt îmbunătățit, fiind obținut prin introducerea granulelor de chefir în laptele de vacă, oaie sau capră. Pe vremuri, chefirul se prepara în burdufuri atârnate de ușă, iar oricine trecea pe lângă ele le lovea pentru ca granulele să se amestece bine cu laptele.

Chefirul conține o gamă diferită de bacterii față de cea din iaurt, dar cu beneficii similare, printre acestea numărându-se scăderea colesterolului și creșterea imunității. Un studiu recent a relevat faptul că are un efect mai bun decât cel al sucurilor de fructe și a altor băuturi lactate, fiind totodată un produs care taie foamea. Dimineața poți înlocui fără grijă smoothie-ul cu chefir.

Ceaiul rooibos

rooibos

Foto: Pixabay

Gândește-te la rooibos ca la noul ceai verde, chiar dacă el e roșu și e făcut dintr-o rădăcină, apoi pus laolaltă cu alte fitochimicale, cu proprietăți antioxidante. Un studiu japonez a relevat faptul că ceaiul roobos previne alergiile și luptă împotriva cancerului. Rooibosul este, de asemenea, un energizant cu gust plăcut, care se consumă dimineața și pe perioada zilei, evitându-se a se consuma seara, tocmai din cauza proprietăților sale energizante. Are rol în regenerarea celulară și poate fi oricând un substitut pentru cafea.

Agave

sirop agave

Foto: Pinterest

Probabil știi deja că din planta de agave se face tequila. Ce nu știi este că aceeași plantă funcționează și pe post de îndulcitor. Din agave se face un sirop asemănător cu mierea, care îndulcește de două ori mai bine ca zahărul, având jumătate din caloriile acestuia. Și încă un avantaj: se digeră mult mai ușor, fără a cauza dezechilibre energetice. Agave este, de asemenea, unul dintre puținele alimente ce nu fac parte din grupa lactatelor, care conțin bifidobacterii, necesare pentru o mai bună digestie. Siropul de agave se găsește și în România, de regulă în farmaciile bio.

Amarant

amarant

Foto: Pixabay

Aztecii amestecau această cereală (cu aromă de nuci) cu sângele uman, pentru un mix ce-i ajuta la căpătarea energiei și a forței. Poți face cam același lucru, înlocuind sângele cu chefirul. Amarantul este una dintre puținele cereale care sunt „proteină completă”, însemnând că dispune de toți cei opt aminoacizi esențiali.

Amarantul este, de asemenea, un puternic antioxidant, iar studiile au arătat că inhibă cancerul de prostată. Ba mai mult, cercetătorii sud-coreeni au demonstrat că are un efect unic în privința reducerii colesterolului. La noi se găsește tot în farmaciile bio, fiind un produs relativ ieftin.

Carne de crocodil

crocodil

Foto: Pinterest

Bogată în proteine și plină de acizi omega 3s, „cealaltă carne albă”, cum este denumită, e plină de savoare și reprezintă o alternativă excelentă la friptura clasică. Gustul cărnii de crocodil se încadrează undeva între pui și iepure, dar marea problemă este că nu o prea găsești, fiind o raritate, în special pe piața din România. Și totuși, un restaurant din Cluj avea în meniu această delicatesă, iar acum ceva vreme un magazin din București comercializa carne de crocodil congelată, laolaltă cu alte asemenea „exotisme” culinare. Poate că n-ar fi o idee rea ca importatorii să se orienteze și spre latura gastronomică a crocodilului, nu doar spre cea legată de marochinărie și încălțăminte.

Nori

nori puternic și sănătos

Foto: Pinterest

Nori e cunoscut ca fiind învelișul negru al sushi-ului, acea algă de mare extrem de bogată în fibre, calciu, fier și zinc. Dar nori are și lignină, o substanță compusă care e depozitată în pereții celulelor vegetale, precum și în spațiile intercelulare, și care previne creșterea tumorilor. Găsești foi de alge nori în magazinele cu specific exotic și chiar în supermarketuri.

Citește și cum să scapi de grăsimea de pe abdomen, eliminând aceste 10 alimente din frigider