7 bărbați celebri care au cunoscut succesul doar după ce au simțit gustul amar al eșecului

Academia Barbatilor

Marca bărbaților de succes este, adesea, universală. O etică impecabilă a muncii, inteligență, dorința de a experimenta și de a gândi dincolo de limite – iată doar câteva calități care se regăsesc la unii dintre cei mai prosperi bărbați ai lumii. Și totuși, nu toți au cunoscut succesul din prima. Cei 7 bărbați de mai jos au eșuat mai întâi în cel mai jalnic mod, chiar de câteva ori, înainte de a găsi calea spre succes și a ajunge pe culmile acestuia. Poveștile lor de viață sunt impresionante.

Stephen King

stephen king

Maestrul genului horror a întâlnit de multe ori dezamăgirea în anii tinereții. Crescut de o mamă singură, într-o epocă în care acest lucru era considerat de-a dreptul rușinos, King a primit atât de multe refuzuri de publicare încât avea deja o colecție întreagă, păstrată într-o cutie, în momentul în care a absolvit Universitatea Maine.

El a contactat peste 30 de editori în legătură cu o idee de roman și a fost respins de fiecare dintre aceștia. Singura care l-a susținut a fost soția lui, scriitoarea Tabitha King, iar această susținere a avut ca rezultat, în final, apariția primului său roman: Carrie. Tabitha a mers până acolo încât a recuperat manuscrisul pe care Stephen îl aruncase la gunoi. La acea vreme, cei doi trăiau într-o rulotă închiriată, iar King scrisese romanul stând închis în spălătorie, cu mașina de scris pe genunchi.

Drepturile de autor pentru Carrie s-au vândut pentru 400.000 de dolari și au lansat fulminant cariera care îl plasează astăzi pe Stephen King printre cei mai de succes (și mai bine plătiți) scriitori ai lumii. Perseverența l-a adus la acest nivel – o lecție din care orice bărbat ar trebui să tragă învățămintele cuvenite.

Ray Kroc

bărbați celebri ray kroc

Poate nu ești familiarizat cu acest nume, dar dacă ai văzut filmul The Founder în mod cert ți-l vei aminti. E vorba de cel care a făcut celebru brandul McDonald’s. În tinerețe, Kroc și-a încercat norocul ca muzician de jazz, cântând la pian pentru bacșișuri, în paralel vânzând pahare de hârtie. Nu a avut succes în niciun domeniu, iar Kroc și-a pierdut încrederea în sine.

La un moment dat, cineva l-a angajat să vândă automate de milkshake-uri. Lui Kroc i-a plăcut munca de comis-voiajor, a căpătat experiență și încredere, apoi i-a cunoscut pe cei doi frați  care înființaseră McDonald’s și a avut o viziune clară legată de cum pot face bani din fast food. A făcut economii, a cumpărat compania și apoi a vândut franchiza în cât mai multe orașe americane. Afacerea a crescut exponențial iar averea lui Kroc ajunsese în momentul morții lui (1984) la mai mult de 600 milioane de dolari – echivalentul a 1,4 miliarde în ziua de azi.

Michael Jordan

michael jordan

Jordan este unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie, poate chiar cel mai mare. Dar pentru că el nu a atins înălțimea de 1,98 m până târziu, în liceu, statura deloc impresionantă l-a adus în postura de a fi refuzat la o selecție pentru o echipă de baschet la care își dorea mult să ajungă. Urmarea? S-a închis în dormitor și a început să plângă. Dar Jordan nu a fost niciodată un tip care să renunțe ușor. I-a impresionat pe toți cu prestațiile din echipa de juniori a universității și, când a crescut mai mult în înălțime, a cucerit lumea cu munca, talentul și calitățile sale de om de echipă.

Michael a câștigat de două ori medalia de aur la Jocurile Olimpice, este medaliat cu aur la Jocurile Panamericane, a fost de șase ori desemnat MVP-ul campionatului nord-american de baschet profesionist și de șase ori campion în NBA, pe lângă multe alte premii, medalii și distincții. Spiritul său de luptător și dorința imensă de a-și atinge scopurile sunt lecții pe care Jordan speră că le poate transmite mai departe și prin intermediul conferințelor pe care le susține, laolaltă cu actele de caritate pe care le face în mod constant. Averea lui e estimată la circa 650 milioane de dolari, cu un venit anual de 80 de milioane din reclame, apariții și investiții financiare.

Albert Einstein

einstein

Când Einstein era copil, familia și profesorii se gândeau că s-ar putea să fie handicapat mintal. Nu a vorbit până la vârsta de 4 ani, iar educatorii lui erau de părere că nu va fi în stare să facă nimic în viață. Până la vârsta de 7 ani nu a învățat să citească, părând mai degrabă un copil care are nevoie de asistență specială, lumea din jurul lui fiind deseori auzită pronunțând termeni precum „retardat” și „idiot”.

Dar lucrurile aveau să se schimbe pentru tânărul Albert. Pe măsură ce a crescut, inteligența sa nativă a ieșit la lumină. Ideile sale erau atât de radicale și sclipitoare, încât de multe ori stârneau aplauze ad-hoc. În 1921, la 42 de ani, a primit Premiul Nobel pentru fizică, Einstein fiind considerat, pe bună dreptate, părintele fizicii moderne.

Walt Disney

disney

Omul din spatele „celui mai fericit loc de pe pământ” (cum e supranumit Disneyland-ul) a avut parte de oceanul său de dezamăgiri înainte de a deveni cunoscut. A eșuat în a se înscrie la liceu, acolo unde nu a fost primit fiindcă era considerat prea tânăr. Ceva mai târziu, primele două afaceri ale sale s-au soldat cu tot atâtea eșecuri, aducându-i falimentul.

În ciuda adversităților, Disney nu a renunțat niciodată la luptă și la idealurile sale legate de animație, de producție și de actorie vocală. Iar cel care l-a ajutat să devină celebru a fost un biet șoarece animat, pe care l-a botezat Mickey. Restul, cum se spune, e istorie.

Bill Gates

bill gates

Numele lui Gates e pe buzele tuturor celor care sunt întrebați ce personalitate legată de computere și tehnologie cunosc. Puțini știu, însă, că prima sa încercare de a pătrunde în lumea business-ului a fost un eșec lamentabil. Născut într-o familie înstărită, apoi student la Harvard, Gates a renunțat la studii pentru a-și urma pasiunea: computerele. S-a asociat cu prietenul său, Paul Allen, și împreună au lansat o companie pe care au numit-o Traf-O-Data.

Însă totul s-a soldat cu un dezastru, iar Gates a fost distrus. Cu toate astea, cei doi au încercat din nou, în 1975, cu o altă companie pe care, de această dată au numit-o Microsoft. Iar aceasta a fost lozul norocos: Gates are astăzi o avere de peste 96,5 miliarde de dolari, care, momentan, îl plasează pe locul 2 în topul celor mai bogați oameni de pe planetă, după Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

Jack London

jack london

Marele scriitor nu a avut deloc un start ușor în viață. Tatăl său nu a vrut niciodată să știe de el, iar mama lui a înnebunit temporar după ce a fost părăsită de acesta, plasându-l pe micuțul Jack în grija unei foste sclave. Mai târziu, după ce a primit o scrisoare în care cel despre care credea că e tatăl lui nega paternitatea, London n-a mai vrut să se ducă la școală și a plecat în Klondike, în căutarea aurului, alături de alți 100.000 de oameni care visau frumos.

Acolo vremea era proastă și teritoriul neprietenos. Jack s-a îmbolnăvit de scorbut și a început să aibă probleme cu alcoolul, dar, într-un fel, în același timp s-a îndrăgostit de acel ținut. A început să scrie povești, inspirându-se din locul în care se afla, după care a început să le trimită diverșilor editori. A fost refuzat de 600 de ori înainte de a fi publicat prima oară. După care nimic nu i-a mai stat în cale: 20 de romane și numeroase povestiri scurte care au făcut din el unul dintre cei mai mari scriitori americani ai tuturor timpurilor.

Citește și: Top 7 cei mai bogați oameni de sport din lume