7 băuturi ciudate pe care să le încerci, în caz că dai peste ele

Academia Barbatilor

Tuturor ne place ca atunci când călătorim să încercăm fără rețineri gastronomia locului în care ne aflăm. Iar când ne referim la gastronomie includem, desigur, și băuturile. De câte ori nu ai cerut, într-un loc anume, să testezi „băutura tradițională” a țării. Probabil de fiecare dată. Aproape sigur însă, nu ai dat niciodată peste una dintre cele șapte băuturi ciudate de mai jos, atât de ciudate încât te-ai putea gândi de două ori înainte de a le încerca. Și totuși, dacă ajungi pe plaiurile în care se prepară aceste băuturi, dă-le o șansă. Vei fi unul dintre puținii oameni din ume care o fac.

Vin de pescăruș

pescarusNu e chiar ceea ce crezi, adică vinul de pescăruș nu e un simplu vin, cu un pescăruș mort în el. Această băutură e preparată de poporul inuit, din nordul extrem, ea rezultând după ce se lasă un pescăruș mort într-un bol cu apă, „conceptul” fermentând apoi lent, în bătaia soarelui. Conform unui călător care a încercat licoarea înainte să i se spună cum e obținută, aceasta „nu a fost rea”. Este, probabil, cea mai bună „recenzie” obținută de vinul de pescăruș, pe care-l poți degusta într-o călătorie la Polul Nord, cu oprire în Islanda.

Vin de șarpe

vin de sarpeEi, acest vin chiar e ceea ce crezi: mai exact vin de orez, care are un șarpe în el. O băutură tradițională, care se consumă în China de secole și pe care o vei găsi de-a lungul Marelui Zid dar și în unele zone din India și Asia de Sud-Est. Pe vremuri, era folosită ca medicament, considerându-se că veninul șarpelui are efecte benefice pentru sănătate. Nu-ți face probleme, însă: veninul e neutralizat de alcool și nu te ucide. Iar dacă nu-ți repugnă ideea de a bea un vin cu un șarpe mort în interior, mergi pe strada Huaxi, din piața de noapte a Taipeiului, în Taiwan.

Gau Jal (Sifon de urină de vacă)

gau jalGau Jal nu e o băutură alcoolică, ci una… răcoritoare, făcută din urină de vacă. Este „copilul” organizației Rashtriya Swayamsevak Sangh, un proeminent grup de naționaliști paramilitari hinduși, care țin neapărat să înlocuiască Coca Cola americană cu acest sifon indian. Deoarece vacile sunt sacre în cultura hindu, urina lor e recoltată și folosită de multe secole drept remediu natural pentru diverse boli.

Producătorii Gau Jal speră că băutura lor va genera consumul pe scară largă, făcând oamenii mai sănătoși. Dar deși sifonul e popular printre membrii organizației, nu prea există dovezi că publicul indian l-a primit cu brațele larg deschise, renunțând la Coca Cola în favoarea urinei produse de doamna vacă.

Kumis (alcool din lapte de iapă)

kumisLaptele de iapă este baza unei băuturi alcoolice denumite kumis, populară în țări precum Mongolia, Kazahstan și Kârghistan. Laptele acesta nu e consumat, de regulă, în formă pură, deoarece e un laxativ puternic. Așa că nu e de mirare faptul că oamenii din Asia Centrală îl fermentează și îl transformă în alcool din timpuri străvechi: cea mai veche dovadă a existenței băuturii kumis datează din anul 5 î.Hr.

Kumis nu are un grad ridicat de alcool, fiind similară cu berea din acest punct de vedere. Pe de altă parte, în privința producției, e mai asemănătoare cu vinul, deoarece fermentația se face din zaharuri lichide (fructoza în vin, lactoza la kumis) și nu din cereale. Dintre toate băuturile aflate pe această listă, e de departe cea mai… rezonabilă.

Berea de pizza

pizza beerPizza și berea sunt prietene la cataramă în orice situație. Un cuplu din Illinois s-a gândit însă să inventeze pizza beer, „prima bere culinară din lume”. Și a făcut asta incluzând în procesul de producție a berii, roșii, usturoi și ierburi aromatice, rezultând o băutură despre care oamenii spun că are un gust similar cu cel al pizzei. Acum… depinde pe cine întrebi: ori e un sacrilegiu pentru simbolul culinar al Italiei, ori e cea mai mare invenție din istoria gastronomică, una care îmbină două concepte diferite într-unul singur.

Cocktailul deget acru

Sourtoe CocktailSourtoe Cocktail (degetul de picior acru) este servit cu mândrie în Sourtoe Cocktail Club din Dawson, Teritoriul Yukon, începând din anul 1973. Nu se știe cu siguranță ce conține această băutură, care nu e chiar un cocktail, din moment ce are un ingredient care, la o adică, se poate adăuga în orice băutură: un bine conservat deget de la picior. Uman.

Mulți oameni și-au donat degetele de la picioare barului, care are acum o mică colecție. Exista și o amendă, de 500 $ pentru cei care consumă „din greșeală” degetul, una mărită la 2500 $ când acest lucru chiar s-a întâmplat: un bărbat a dat în mod voit pe gât degetul, în anul 2013.

Există o singură regulă: „Poți să bei repede sau poți să bei încet – dar buzele trebuie să atingă degetul”. E o provocare pentru mulți oameni care trec porțile clubului. Te bagi?

Placenta 10000

placenta 10000Spre deosebire de multe băuturi din această listă, care au o istorie destul de îndelungată, Placenta 10000 a fost creată în Japonia, în anul 2008. Logica din spatele ei este că placenta se presupune a avea proprietăți regenerative, acesta fiind motivul pentru care, în ultima vreme, unele mame aleg să-și mănânce propria placentă după ce nasc.

Se spune că băutura are gustul piersicilor proaspete, ceea ce nu sună chiar rău, dar numele ei e suficient de „puternic” încât să nu te ademenească prea tare. Ceea ce mai îndulcește din efect este informația potrivit căreia se folosește placentă de porc, și nu de om. Și totuși, nu există nici cea mai mică dovadă științifică legată de faptul că placenta de porc ar avea efecte benefice asupra sănătății.