7 beneficii ale consumului de vin pentru sănătate

Academia Barbatilor

Vinul are efecte pozitive asupra sănătății. Paradoxal, aceasta poate fi o veste bună pentru băutorii de vin, care s-ar auto-învinovăți că-l iubesc prea mult pe Bachus. Dar… să fim bine înțeleși de la bun început: consumul de alcool (deci și cel de vin) trebuie făcut întotdeauna cu moderație. Nu încurajăm bărbații ca în urma acestui articol să înceapă să consume cantități industriale de vin, în baza faptului că acesta are beneficii pentru sănătatea lor.

Nu te poți aștepta ca, dacă ai obiceiul să bei o sticlă de vin pe zi, să fii mai sănătos și să trăiești veșnic. Asta se numește alcoolism. Rândurile de mai jos sugerează însă, că doar câteva pahare de vin pe săptămână pot avea efecte pozitive. Iată în ce fel:

1 Vinul îmbunătățește memoria pe termen scurt

beneficii ale consumului de vin

S-a demonstrat că o substanță aflată în vin, pe nume resveratrol, are efecte benefice în privința îmbunătățirii memoriei pe termen scurt. Resveratrolul se găsește în ciocolata neagră și în strugurii roșii și este una dintre acele substanțe-minune care are tot felul de calități incredibile. Printre altele, îmbunătățește sănătatea cardiacă și scade tensiunea arterială.

Consumul de vin e asociat mai degrabă cu incapacitatea de a-ți aminti diverse lucruri, decât de a-ți îmbunătăți memoria. Dar un pahar de vin roșu băut seara are, dimpotrivă, efecte pozitive în acest sens: îți vei aminti cu mai multă ușurință unde ți-ai pus telefonul pentru a verifica dacă vinul băut de tine se află pe lista aplicațiilor de vinuri favorite.

2 Vinul ajută la reducerea acneei

Înainte de a începe să-ți torni vin pe față, află că această băutură nu e chiar cea mai bună alegere pentru a opri acneea sau alte boli dermatologice în acest fel. Dacă suferi de acnee, nu te vei vindeca nici dacă bei vin continuu. Dar acesta ar putea să ajute, iar aici de „vină” este tot resveratrolul, care suprimă înmulțirea bacteriilor ce cauzează acneea. El funcționează foarte bine alături de ceilalți compuși ai vinului. Studiile se află momentan în stadii timpurii, dar medicii spun că ar trebui să consumi resveratrol din alte surse, dacă cel din vin nu se metabolizează.

3 Vinul reduce riscul apariției bolilor cardiace

Pe parcursul vieții trebuie să ai în permanență grijă de inima ta. Și nu e nimic surprinzător sau nou în faptul că vinul roșu reduce riscurile apariției bolilor cardio-vasculare. E un lucru demonstrat de mulți ani. Aceeași substanță, resveratrol, oprește conglomerarea de trombocite din inimă, ceea ce reduce riscul de coagulare. Aspirina, de pildă, are același efect.

Vinul roșu conține, de asemenea, foarte mulți anti-oxidanți, care ajută la apariția bolilor coronariene. De multe ori, bolile cardio-vasculare te obligă să renunți la alimente care-ți plac – de pildă, carnea roșie sau ciocolata – dar de un pahar de vin roșu te vei putea bucura oricând.

4 Vinul te face mai puternic

beneficii ale consumului de vin

Studiile sugerează că o cantitate mică de vin, băută cu regularitate, te poate face mai puternic. Un studiu din Spania a relevat faptul că bărbații care practicau exerciții fizice de cel puțin două ori pe săptămână erau mai puternici, obținând rezultate mai bune în perioadele în care consumau vin roșu și alb.

Asta nu înseamnă că vinul are proprietăți și efecte de genul celor pe care-l are spanacul asupra lui Popeye, dar el își aduce un cât de mic aport, contribuind inclusiv la întărirea sistemului osos.

5 Vinul reduce riscul apariției depresiei

Informația potrivit căreia vinul roșu reduce riscurile apariției depresiei vine tot dintr-un studiu spaniol, care a urmărit viețile a 5000 de persoane, de-a lungul a șapte ani. După care a relevat faptul că participanții – oameni cu vârste între 55 și 80 de ani – care consumau între două și șapte pahare de vin pe săptămână, erau mai puțin depresivi decât cei care nu consumau vin deloc. Important de menționat aici este cantitatea de alcool, dar și vârstele participanților la studiu. Care nu e extrem de concludent cu privire la depresie, dar care vorbește în mod cert despre beneficiile vinului în acest sens.

6 Vinul îmbunătățește vederea

Ai auzit de expresia „chior de beat”? Ei, uite că aceasta capătă un nou înțeles când afli despre faptul că eventualul consum de vin roșu poate îmbunătăți acuitatea vizuală. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, se poate întâmpla ca vasele de sânge din ochi să se deterioreze. Același resveratrol, substanța magică din vin, poate ajuta la protecția împotriva acestor deteriorări, un studiu fiind deja făcut pe șoareci. Ce-i drept, încă nu și pe oameni.

7 Vinul e bun pentru stomac

Sănătatea stomacului este, la rândul ei, extrem de importantă. De aceea auzim în mod constant despre probiotice și alte suplimente care ajută la păstrarea unei microflore bacteriene intestinale pozitive. La ce ajută vinul roșu? Tot spaniolii au făcut un studiu care relevă că un păhărel de vin roșu pe zi e foarte bun pentru echilibrarea acestei flore, eliminând în bună măsură bacteriile rele din colon și participând la o mai bună digestie cotidiană, reglând imunitatea organismului.

Citește și: Tipuri de vin și diferențele dintre ele – vinurile roșii