7 boli care îi pot afecta pe bărbați

Academia Barbatilor

Sănătatea bărbaților poate fi afectată de mai multe boli decât deja clasicele cancere de prostată sau de ficat sau de bolile de inimă. Bărbații pot suferi de pietre la rinichi (a căror eliminare e teribil de dureroasă), de boli ce țin de dezordinea alimentară (care, în mod normal, afectează mai degrabă femeile) sau de cancer mamar (o ciudățenie care, totuși, apare și în cazul bărbaților). În cele ce urmează trecem în revistă 7 boli rare care afectează bărbații:

Cancer testicular

Conform American Cancer Society, cancerul testicular afectează în medie unul din 263 de bărbați și lovește în mod frecvent bărbații de 30-35 de ani. Uneori, acest tip de cancer este reperat și la bărbații adolescenți sau la cei de peste 55 de ani. Se depistează frecvent prin palpare și constatarea unei umflături. Tratamentul implică scoaterea testiculului afectat și, posibil, o intervenție chirurgicală mai de amploare, radioterapie sau chimioterapie.

Pietre la vezică

pietre boli rareMai puțin frecvente decât pietrele la rinichi, pietrele la vezică sunt formațiuni minerale care se formează în vezica urinară, atunci când urina are o concentrație foarte mare. De regulă, pietrele la vezică nu prezintă simptome. Și totuși, există cazuri în care apar dureri abdominale, urinări frecvente și dureroase, urină tulbure sau cu sânge și chiar dureri în penis.

Marele risc al pietrelor la vezică este golirea completă a acesteia, care afectează bărbații cu o prostată mărită, cu probleme neurologice, inflamații sau pietre la rinichi. Formațiunile mici se elimină relativ ușor (deși cu chinuri) însă cele mai mari necesită intervenții chirurgicale sau o procedură cu unde ultrasonice sau cu laser, care să spargă pietrele respective.

Varicocelul

Varicocelul e similar cu venele varicoase care se formează pe picioare, doar că localizarea lui este în scrot. Practic, avem de-a face cu o dilatație a venelor cordonului spermatic apărute din cauza tulburărilor funcționale în drenajul sângelui venos de la nivelul testiculului (sursa). Conform unui studiu al Urology Care Foundation, un procent de circa 15% dintre bărbați se pricopsesc cu varicocel.

Varicocelul duce apoi la scăderea calității spermei, ba chiar și a cantității acesteia, însă nu toate varicocelele duc la infertilitate. Mulți bărbați care au varicocel nu prezintă simptome și nu au nevoie de tratament. Nu există factori de risc demonstrați științific și asociați cu varicocelul dar dacă bărbatul în cauză prezintă dureri sau nu poate procrea, lucrurile se rezolvă chirurgical. Intervenția sigilează vena afectată și redirecționează fluxul sangvin prin celelalte vene.

Boala Peyronie

Peyronie boli rareDescrisă pentru întâia oară în anul 1743, boala Peyronie apare atunci când un bărbat prezintă o calcifiere sau o plagă ce cauzează curbarea penisului sau îndoirea lui. Acest lucru poate duce la scurtarea penisului, la disfuncții erectile și la imposibilitatea de a penetra în timpul actului sexual.

Se presupune că boala Peyronie afectează undeva între 1 și 23% dintre bărbați, majoritatea între 40 și 60 de ani, și este cauzată fie de o traumă a penisului, fie de o afecțiune congenitală. Deformarea poate fi ușoară, caz în care rămâne fără urmări, sau, în cazul în care unghiul curbării depășește 30 de grade, e nevoie de tratament. Care variază, de la medicamente injectate sau luate pe cale orală la chirurgie.

Cancerul mamar masculin

Mai puțin de un procent din cancerele de sâni se raportează a afecta bărbații (conform Breastcancer.org). Aceștia îl descoperă la palpare, prin simțirea unei umflaturi. Ca și în cazul femeilor, diagnosticul se pune în urma unei mamografii sau a unei sonograme. Riscul de apariție a cancerului mamar la bărbați este de 1 la 1000, majoritatea cazurilor apărând după vârsta de 60 de ani.

Factorii de risc sunt reprezentați de istoricul din familie, expunerea la radiații, nivelele ridicate de estrogen și alte afecțiuni congenitale. Rata de vindecare a cancerului mamar la bărbați e le nivel similar cu cea legată de femei.

Hematuria alergătorului

alergatori boli rareHematuria înseamnă sânge în urină iar acest lucru poate apărea din cauza a numeroase motive. Riscul mai mare apare la persoanele care fac efort fizic îndelungat, de pildă maratoniștii sau alergătorii pe distanțe lungi. Motivul nu este elucidat în întregime dar în principiu e vorba de un dezechilibru ce apare între fluidele din organism,  de scăderea numărului de celule roșii sau de trauma la care e supusă vezica din pricina alergării de durată.

Sugestia, pentru a nu ajunge în această situație, este ca alergătorul să urineze cu o jumătate de oră înainte de cursă (și nu fix înainte de începerea ei), astfel încât urina ce se formează apoi în vezică să funcționeze ca un „tampon” care să protejeze vezica de trepidațiile produse prin alergare.

Dincolo de asta, însă, orice bărbat care urinează cu sânge trebuie să se prezinte de urgență la medic, fiindcă motivele pot fi foarte grave, de la pietre la rinichi la cancer.

Mâncatul compulsiv

boli mancat compulsivCând lumea se gândește la tulburări de alimentație, targetează în special femeile. Dar mâncatul compulsiv afectează la fel de bine și bărbații. Cel puțin așa consideră National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders. Această instituție americană acceptă faptul că sunt de două ori mai multe femei care au o tulburare de alimentație dar că 40% dintre persoanele care au probleme legate de mâncatul compulsiv sunt bărbați.

Episoadele de alimentație compulsivă au în vedere următoarele trei (sau mai multe) aspecte: mâncatul foarte rapid, mâncatul după ce te-ai săturat, mâncatul continuu deși nu îți este foame și sentimentul de vinovăție după o alimentare compulsivă. Tratamentul trebuie să înceapă cu o examinare psihologică și psihiatrică și poate include medicație, terapie nutrițională, training aplicat și terapie familială.

Citește și cum să tratezi efectele neplăcute ale mahmurelii