7 cărți horror de citit cu lumina aprinsă

Academia Barbatilor

E Halloweenul și parcă-parcă simți nevoia să te înfricoșezi și intelectual, nu doar să te îmbraci într-un costum dubios și să te duci într-un bar în care să torni shot-uri în tine până dimineața. Dacă ești mai introvertit și preferi liniștea căminului, ia una dintre cărțile horror de mai jos și petrece-ți noaptea cu părul măciucă, tremurând de spaimă în timp ce citești poveștile scrise de unii dintre maeștrii genului. Desigur, Stephen King, cel mai mare și mai popular dintre acestea, ar putea ocupa toate cele 7 locuri dar… sunt și alți scriitori de romane horror care merită citiți:

7 Exorcistul, de William Peter Blatty. Editura RAO

Un clasic, publicat întâia oară în anul 1971, stârnind controverse uriașe și devenind, în același timp, un adevărat fenomen care a staționat nu mai puțin de 17 săptămâni pe primul loc în Top Bestsellers New York Times. Fiica de 11 ani a unei actrițe este posedată de un demon iar câțiva oameni decid să scoată răul din ea.


6 American Psycho, de Bret Easton Ellis. Editura Polirom

Un roman-cult al Americii anilor 90, care l-a făcut pe autorul său să-și anuleze turneul inițial de promovare, din cauza imenselor controverse stârnite. Un tânăr educat și inteligent duce o dublă existență, ziua având un job respectabil pe Wall Street iar noaptea făcând lucruri abominabile. Care e adevărata lui față?


5 Tăcerea mieilor, de Thomas Harris. Editura RAO

Probabil că toată lumea a văzut ecranizarea din 1991 a cărții lui Thomas Harris, însă, parol!, aceasta e mai bună ca filmul. O agentă FBI e trimisă să preia cazul unui ucigaș în serie care obișnuia să-și jupoaie victimele de vii. Ea apelează la ajutorul doctorului Hannibal Lecter, un psihiatru canibal, aflat în închisoare, între cei doi declanșându-se sentimente și tensiuni de nebănuit.


4 Jocul lui Gerald, de Stephen King. Editura Nemira

Filmul abia a apărut și vei avea ocazia să-l vezi curând (nu e rău, dar nici o capodoperă). Ideea e următoarea: Gerald își duce soția într-o casă de vacanță izolată, în ideea de a revigora viața lor erotică, într-un loc liniștit. O leagă de pat cu cătușele și, când se pregătește de acțiune… moare de inimă. Neputincioasă, Jessie e pe cale să înnebunească, mai ales că trebuie să facă față unei apariții misterioase.


3 Sunt o legendă, de William Matheson. Editura RAO

Robert Neville supraviețuiește unei molime teribile, care a transformat oamenii în fioroase creaturi ale întunericului. Într-un oraș pustiu, el trebuie să se hrănească și să reziste atacurilor fiarelor, încercând totodată să găsească un alt neatins de virus. Pe marile ecrane, ”legenda” a fost personificată de Will Smith.


2 Umbra, de John Saul. Editura RAO

John Saul este un alt mare maestru al genului horror iar Umbra este una dintre cele mai bune cărți ale sale, dacă nu chiar cea mai bună. Un thriller care naște întrebarea dacă înzestrarea intelectuală ieșită din comun se poate transforma într-un avantaj sau într-un handicap?


1 It (Orașul bântuIT), de Stephen King. Editura Nemira

Remake-ul filmului IT a avut recent premiera și a stabilit încasări record. Stephen King nu se dezminte: un clown ademenește tinerii care trec pe lângă el cu tot felul de bunătăți însă când își scoate costumul, el se transformă în tot felul de creaturi monstruoase care au un singur scop: să devoreze copiii. Cine va reuși să-l ucidă?