7 cărți interesante care ne fac mai inteligenți

Academia Barbatilor

Chiar dacă în mod de multe ori artificial, presa scrisă a (cam) dispărut din România, șansa la lectura pe print ne este oferită în continuare de apariția cărților. Pe piață există cărți excelente, care ar trebui să se constituie în lecturi pentru fiecare dintre noi. În cele ce urmează vom vorbi despre 7 cărți interesante care ne fac mai inteligenți. Și asta deoarecere conțin informații din diverse zone, cu care ne putem impresiona oricând prietenii, la un pahar de vorbă.

Majoritatea dintre ele sunt traduse în limba română dar avem și câteva cazuri care, chiar dacă nu au văzut „lumina” unui traducător, pot fi comandate și citite în limba engleză.

1 Acasă. O istorie a vieții private, de Bill Bryson

acasa bill bryson cărți interesanteL-am descoperit de curând pe Bill Bryson și putem spune că este unul dintre autorii noștri favoriți. Anglo-americanul în vârstă de 65 de ani, a publicat cărți despre tot felul de subiecte, de la știință la călătorie. Acasă. O istorie a vieții private, e o călătorie fascinantă prin propriile noastre locuințe.

Bryson ia cameră cu cameră și povestește despre originile și evoluția încăperilor respective de-a lungul istoriei, și a obiectelor care se identifică cu acestea. E o lectură pe care o începi și nu te poți opri până la final. Informații dense, povestiri, relatări din presa epocii – totul expus într-o super-documentare care ne face să vedem într-o lumină nouă, poate diferită, cum a parcurs omenirea drumul de la mizeria de altădată la confortul în care se scaldă astăzi.


2 Guns, Germs and Steel, de Jared M. Diamond

cărți interesanteE o carte câștigătoare a Premiului Pullitzer, și totodată un best seller New York Times, care examinează expansiunea civilizației și culturii  dintr-un punct de vedere diferit de cel al invențiilor și ingeniozității. Și anume, din cel al necesității și oportunității. Autorul propune o serie de teorii legate de fiecare fațetă a civilizației moderne, realizând o pictură detaliată a acesteia care diferă în mod semnificativ de cea clasică, pe care o cunoaștem cu toții.

De ce au ajuns europenii în America și nu indienii americani în Europa? Cum s-au dezvoltat adevărate civilizații în locuri izolate, precum Papua Noua Guinee? De ce a devenit scrisul o armă de temut cu care s-au câștigat adevărate războaie? Și multe alte asemenea întrebări cu răspunsuri mai mult decât interesante.


3 Cosmos, de Carl Sagan

carl sagan cosmosCarl Sagan a scris una dintre cele mai bine vândute cărți științifice care au apărut vreodată. El folosește o viziune și o prognoză extrem de clare, prin care asemuiește lumea noastră cu o piatră prețioasă albastră, locuită de o formă de viață care-și descoperă încet-încet propria identitate și care începe să se aventureze în uriașul ocean al spațiului.

Scopul declarat al cărții este să explice complexul de concepte științifice oricui este interesat să înțeleagă și să exploreze natura Universului. 15 miliarde de ani de evoluție cosmică sunt dezvăluiți într-o lumină nouă, pe înțelesul tuturor, o lectură ușoară, agreabilă și foarte incitantă din punct de vedere intelectual.


4 Irațional în mod previzibil, de Dan Ariely

dan ariely carteUn alt best seller New York Times (din anul 2010), care nu e altceva decât o fascinantă examinare a naturii omenești. După cum indică și titlul, Ariely susține că oamenii sunt eminamente previzibili doar că… nu în felul în care am crede că sunt.

El pleacă de la un concept de bază, și anume că facem alegeri iraționale în majoritatea timpului, însă alegerile noastre sunt ușor de prezis. Și atunci trebuie să ne punem întrebări în legătură cu alegerile pe care le facem, de la cele banale, până la cele care ne afectează viața. Iar manifestările iraționale de care dăm dovadă nu sunt întâmplătoare sau absurde, ci sistematice și, din moment ce le repetăm, previzibile.


5 Universul holografic, de Michael Talbot

michael talbot cărți interesanteTrăim vremuri în care suntem familiarizați cu hologramele și imaginile 3D proiectate prin intermediul laserelor în spațiu. Pornind de la aceste lucruri, doi savanți eminenți ai lumii, un fizician și un neurofiziolog, lansează ipoteza că universul însuși poate fi o hologramă gigantică, o construcție imaginată de mintea omenească.

Cartea lui Michael Talbot vorbește despre necesitatea apariției de noi modele ale realității, care să ne stârnească imaginația către căutarea posibilului și pentru a ne redefini locul nostru în univers.


6 Tao of Jeet Kune Do, de Bruce Lee

carte bruce leeAșa cum știm, Bruce Lee nu a fost un scriitor. Dar luptătorul de arte marțiale care a făcut carieră în lumea filmului, și care a dispărut prematur, în 1973, la doar 33 de ani, a lăsat moștenire o mulțime de note și eseuri din care a fost asamblată această carte.

Departe de a fi o simplă carte de arte marțiale, volumul ilustrează că Jeet Kune Do, sistemul inventat de Bruce Lee, e mai degrabă un sistem al atenției și al abordării vieții ca pe o formă de combat. Este o carte reflexivă și, pe undeva, abstractă, dar care fascinează și stimulează mintea oricui, gândurile și meditațiile lui Lee putând sta oricând alături de cele ale celor mai mari filosofi ai omenirii.


7 Despre toate, pe scurt: de la Bing Bang la ADN, de Bill Bryson

cărți interesante bill brysonRevenim la Bill Bryson, pentru a altă carte de succes a lui, în care propune o ingenioasă și antrenantă istorie a universului, a Terrei, a vieții și a omenirii, în general. Practic, o poveste care pornește de la Big Bang și nașterea Universului, privită prin ochii și experiența de elev a lui Bryson, care citea în zadar manualul de științe pentru a găsi răspunsuri la întrebările care-l măcinau.

Așa că, adult fiind, Bill Bryson s-a documentat la nesfârșit și a scris o carte despre propria noastră lume, într-un fel în care, probabil, nu am văzut-o niciodată. Despre sistemul solar, dimensiunile Pământului, despre cosmos, universul lui Einstein, maimuțe și bipezi – subiecte interesante care stârnesc oricui întrebări la care acum, în sfârșit, ți se oferă răspunsuri pe măsură.

Citește și despre 7 cărți pe care ar trebui să le citească orice bărbat