7 cărți pe care ar trebui să le citească orice bărbat

Academia Barbatilor

Deși piața de carte în România pare a fi în creștere, senzația generală, privind în jurul nostru, este că se citește din ce în ce mai puțin. Smartphone-urile și alte device-uri și-au făcut atât de mult loc în viețile noastre încât cititul, această ocupație „desuetă”, ne ocupă, din păcate, din ce în ce mai puțin timp.

Și totuși, sunt oameni care continuă să citească. Bărbații care citesc au o inteligență superioară iar acest lucru se vede și în comportamentul lor de zi cu zi. Dacă nu ți-ai format un bagaj literar în perioada copilăriei și a adolescenței, nu e timpul pierdut să te apuci de treabă. Sunt milioane de cărți care te așteaptă, fiecare dintre acestea având câte ceva de oferit. Mai jos amintim doar șapte. Șapte cărți pe care fiecare bărbat ar trebui să le citească pentru a fi mai bun, mai inteligent, mai cult.

Marele Gatsby, de Francis Scott Fitzgerald

Probabil ai văzut deja filmul și l-ai invidiat pe Leo Di Caprio în rolul milionarului Jay Gatsby, îndrăgostit până peste urechi de încântătoarea și sofisticata Daisy Buchanan. Dar pentru a înțelege mai bine esența acestei povești, trebuie să citești romanul, a cărei acțiune are loc în perioada interbelică. O poveste în care tragi cu ochiul la strălucitoarea dar haotica societate americană a acelor vremuri dar, cel mai important, înveți rapid cum să fii un adevărat gentleman, cu sugestii general valabile în orice epocă.

Cumpără


Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

Un roman clasic, construit pe marginea unor subiecte veșnic importante: rasismul, conflictele sociale, pierderea inocenței copilăriei. Un bărbat de culoare e acuzat că a violat un femeie albă, într-un mic oraș din sudul Americii. Tatăl fetei prin ochii căreia este văzută povestea, trebuie să-l apere pe presupusul violator, făcând față imenselor prejudecăți ale comunității locale, care se transformă treptat în ură și violență. Dar Atticus Finch știe cum să rămână un reper moral, păstrând o atitudine empatică și echilibrată.

Cumpără


Portocala mecanică, de Anthony Burgess

Într-o distopică societate londoneză, odată cu lăsarea întunericului străzile intră în stăpânirea criminalilor. Alex e un delicvent adolescent, aflat la limita patologicului, care împreună cu gașca lui de ticăloși propagă violența la cote maxime, trăind din jafuri dar și din plăcerea de a face rău. Săltat de poliție, Alex este supus unui experiment ce constă în tehnici de reeducare ce ar trebui să-l transforme în individul perfect pentru reintegrarea în societate. Doar că experimentul este bazat tot pe violență extremă iar eșecul pare inevitabil. Un roman care a stârnit multe controverse, ecranizat în 1971 de către Stanley Kubrick.

Cumpără


Crimă și pedeapsă, de Fiodor Dostoievschi

Este unul dintre cele mai importante romane ale literaturii ruse, o carte despre alegerile pe care trebuie să le facem în viață, ce spune povestea unui student sărac care decide să facă o crimă în dorința de a ieși din zona întunecată a vieții în care se află. Doar că aceasta îl va adânci și mai tare, tulburându-i sufletul peste măsură și născând o întreagă panoplie de gânduri și filosofii, universal valabile. O lectură aproape obligatorie.

Cumpără


Arta războiului, de Sun Tzu

Fără discuție, este una dintre cele mai citite cărți de război din toate timpurile, una care se focusează pe filosofia câștigării unui război, ideile lui Sun Tzu – ce aparțin secolului 5 î.Hr., o epocă în care China trecea de la o armată de tip feudal la una profesionistă – putând fi preluate oricând, în orice domeniu: business, viața de zi cu zi, relații personale. O carte provocatoare și inteligentă, pe care fiecare bărbat ar trebui să o aibe pe raftul bibliotecii, fiindcă spiritul lui Sun Tzu continuă să fie prezent în lumea contemporană.

Cumpără


Tropicul Cancerului, de Henry Miller

Peste 25 de ani a fost interzisă această carte în America iar Henry Miller știa că așa se va întâmpla. O combinație de ficțiune și biografie în care dezinhibarea e pusă pe primul plan în povestirile unui tânăr scriitor american exilat în Parisul anilor 30, care alege o existență sordidă, învârtindu-se în lumea bordelurilor, a exceselor și excentricității. O viață trăită în viteza a cincea, cu clipe de o intensitate maximă dar și cu momente vizionare și poetice, care dau un farmec aparte acestui roman considerat „obscen” dar incontestabil de sincer.

Cumpără


Zbor deasupra unui cuib de cuci, de Ken Kessey

Dacă nu ai văzut încă filmul lui Milos Forman, din 1975, cu Jack Nicholson în rolul principal, grăbește-te să o faci. Dar grăbește-te și mai mult să citești romanul lui Ken Kessey, o poveste devastatoare despre viața într-un spital de nebuni și despre un pacient care încearcă să schimbe concepțiile de nezdruncinat ale unei asistente tiranice, adepta unor metode barbare de tratament. O carte ce a lăsat urme în literatura americană, personajul McMurphy rămânând în istoria literaturii drept un adevărat simbol împotriva autorității tiranice.

Cumpără