7 castele fantastice pe care să le vizitezi în orice anotimp

Academia Barbatilor

Unii își petrec vacanțele pe plaje, alții nu au răbdare să stea prea mult într-un loc și caută cât mai multe atracții turistice pe care să le bifeze și să le adauge în portofoliul de călător. Printre acestea, un loc aparte îl ocupă castelele. Piese istorice, cu arhitecturi specifice diverselor perioade, castelele au acel farmec magnetic care te atrage în orice loc al lumii te-ai afla. Să vedem 7 propuneri de castele pe care să le vezi măcar o dată-n viață:

1 Castelul Neuschwanstein (Schwangau, Germania)

castele NeuschwansteinCastelul Neuschwanstein a fost construit între 1869 și 1886 de către Ludovic al II-lea al Bavariei, drept omagiu adus compozitorului Richard Wagner, plătind cheltuielile din averea lui personală. Inițial, castelul trebuia să fie locuința de zi cu zi a regelui doar că regele a murit în 1886 (doar 11 nopți a apucat să doarmă în el), iar construcția a fost apoi deschisă publicului. De atunci, peste 61 de milioane de oameni i-au trecut pragul, iar Neuschwanstein a apărut în mai multe filme și producții de televiziune.

Astăzi, el este vizitat de peste 1,3 milioane de persoane anual, acest lucru aducându-l în topul atracțiilor turistice din Europa. Din motive de securitate, palatul se poate vizita doar într-un tur ghidat, ce durează 35 de minute, iar dacă vrei să-l vezi în zilele de vară, ar trebui să faci o rezervare.

2 Castelul Malbork (Malbork, Polonia)

castele malborkCastelul Malbork era cunoscut în trecut sub numele de Castelul Ordinului Teutonic din Malbork. Dacă e să-l luăm după domeniul pe care se întinde, e cel mai mare castel din lume. A fost construit undeva în secolul 13, de către un ordin romano catolic german al Cavalerilor Teutoni. Mai târziu, el a devenit parte a provinciei poloneze numite Prusia Regală și a fost locuit de regii Poloniei, chiar și în perioada în care a fost ocupat de suedezi. Astăzi este un muzeu care găzduiește o mulțime de artefacte istorice și expoziții, fiind renovat complet în anul 2016.

3 Castelul Osaka (Osaka, Japonia)

castele osakaCastelul Osaka a fost ridicat în anul 1583, pe locul templului Honganki, care fusese distrus cu 13 ani mai devreme de către cuceritorul Nobunaga Oda. Toyotomi Hideyoshi, generalul lui Oda, a fost cel care a construit castelul, în dorința ca acesta să fie inima unei Japonii reunificate sub comanda lui. La acea vreme era cel mai mare castel din lume. După moartea lui Hideyoshi, soldații Tokugawa au distrus castelul, care a fost refăcut abia în 1620. De atunci, castelul a trăit numai vremuri de pace până la războiul din 1868,

Castelul în sine este superb dar la fel de frumoase sunt și grădinile care-l înconjoară. Parcul a fost inaugurat în anul 1931 și a devenit o destinație specială pentru călătorii care vor să vadă primăvara fenomenul sakura, al cireșilor înfloriți, și toamna – koyo, cel al frunzelor care cad.

4 Castelul Chillon (Veytaux, Elveția)

castele chillonChillon se află pe o insulă, la marginea lacului Geneva, în sudul localității elvețiene Veytaux. A fost ridicat în anul 1160, de către James de St. George, destinația inițială fiind aceea de avanpost roman care veghea asupra trecătorii din Alpi aflată din apropiere. Castelul a rezistat mulți ani, traversând cu brio trei perioade tumultuoase. Unele părți ale lui sunt atât de vechi încât nici nu se știe când au fost ridicate. La un moment dat a fost o simplă reședință pentru un bărbat care era cunoscut drept Contele de Savoia și care avea o flotă de vase pe malul lacului. În altă perioadă, castelul a funcționat drept temniță.

Peste 400.000 de vizitatori trec pragul anual castelului Chillon. Aceștia admiră picturile murale din secolul 14, criptele, sălile de paradă și dormitoarele (care au fost păstrate în forma originală și care datează din perioada conducerii berneze). Întregul complex constă din 25 de clădiri și trei curți interioare, protejate de două ziduri circulare de apărare.

5 Castelul Pena (Sintra, Portugalia)

castele penaAcesta e mai degrabă un palat, construit într-un stil ce combină arhitectura maură și cea manuelină, în mijlocul unui parc din apropierea unei păduri. Pena este opera geniului creativ al Regelui Ferdinand al II-lea, fiind ridicat (în anul 1836) în așa fel încât să fie vizibil din orice colț al parcului. Parcul însuși este o importantă atracție turistică, aici aflându-se circa 500 de specii de arbori din toate colțurile lumii.

6 Castelul Warwick (Warwick, Anglia)

Castelul Warwick a fost restaurat recent de compania care-l deține – Tussauds Group (care-l preluase de la Contele de Warwick în 1978). 6 milioane de euro și castelul a devenit principala atracție din zonă. Istoria lui are peste 1000 de ani, fiind ridicat de Wilhelm Cuceritorul, în anul 1068. Mai întâi a fost construit din lemn, apoi, în secolul 12, reconstruit din piatră. În perioada Războiului de 100 de ani, fațada aflată față-n față cu orașul a fost refortificată, fiind una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură militară din secolul 14.

Castelul a început să fie vizitat încă de la sfârșitul secolului 17. Importanța lui a început să crească în secolul 19, când a primit vizita Reginei Victoria. La începutul secolului 19 se percepea bilet de intrare și exista o gardă permanentă.

7 Castelul Peleș (Sinaia, România)

castele pelesConstruit din dorința regelui Carol I, între 1873 si 1914, castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii istorice din România, o bijuterie arhitectonică de o valoare culturală unică în Europa. A fost proiectat de către arhitecții Johannes Schultz, Karel Liman și Carol Benesch și decorat de către J.D Heymann, August Bembe și Bernhard Ludwig.

Sub castel sunt îngropate mai multe monede de aur de 20 de lei, având gravate chipul regelui Carol I. Inaugurarea a avut loc în anul 1883, iar castelul a fost gazda multor întâlniri politice din prima jumătate a secolului 20. La Peleș s-a nascut, în 1893, regele Carol al II-lea și, în 1921, fiul său, regele Mihai I. Castelul a rămas reședință regală până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist. În 2006 a fost retrocedat regelui Mihai, dar a rămas în circuitul turistic.

Citește și despre 7 locuri incredibile de vizitat în Maroc