7 cocktailuri cu whisky pe care să le bei iarna

Academia Barbatilor

Atunci când deschizi barul, cu gândul să-ți prepari un cocktail, îți îndrepți atenția mai degrabă către sticlele de vodcă, gin, tequila și rom. Cele de whisky, scotch, bourbon par destinate definitiv consumului „simplu” sau cu gheață. Cu toate acestea, cea mai populară băutură aurie din lume se poate utiliza la fel de bine și în combinații cu altele, arătându-și dorința de „socializare” alături de „verișori” de tot felul. Am selectat în cele ce urmează 7 cocktailuri pe bază de whisky, pe care să le savurezi în special pe timp de iarnă.

Smoked & Salted

smoked and salted
Foto: Peter Garritano

Ingrediente:

  • 60 ml bourbon Four Roses
  • 8 ml sirop de arțar (subțiat în prealabil cu apă fierbinte)
  • 5 stropi de bitter Crude Smoke & Salt

Instrucțiuni:

Amestecă ingredientele cu gheață și diluează. Toarnă apoi într-un pahar în care se află un cub mare de gheață. Ornează cu o coajă de portocală.

Carthusian Sazerac

Carthusian Sazerac
Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 75 ml whiskey de secară
  • 8 ml Chartreuse verde
  • 15 ml sirop simplu
  • O clătire de absint
  • Doi stropi de bitter lemon
  • O felie de lămâie

Instrucțiuni:

Clătește cu absint un pahar-cupă, apoi scoate absintul. Într-un pahar de amestec toarnă whiskey-ul, Chartreuse-ul și siropul peste cuburi de gheață. Apoi toarnă amestecul în paharul-cupă, umple cu bitter lemon și ornează cu felia de lămâie.

Apple Cider Old Fashioned

Apple Cider Old Fashioned
Foto: mealplannerpro.com

Ingrediente

  • ½ ceașcă gheață
  • 2/3 ceașcă cidru de mere
  • 60 ml whisky
  • 2 stropi de bitter Angostura
  • Felii de mere, pentru ornat
  • Batoane de scorțișoară, pentru ornat

Instrucțiuni

Amestecă toate ingredientele într-un pahar. Servește după ce ornezi paharul cu feliile de mere și batoanele de scorțișoară.

Pickle Juice Whiskey Sour

Pickle Juice Whiskey Sours
Foto: delish.com

Ingrediente

  • 90 ml bourbon
  • 30 ml suc de murături cu mărar
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • Condiment Old Bay, pentru ornat paharul (se poate înlocui cu o combinație de paprica dulce, muștar uscat, usturoi)
  • Castreveciori de tip cornișon, pentru ornat
  • Felii de lămâie, pentru ornat

Instrucțiuni

Combină bourbonul, sucul de murături și sucul de lămâie într-un shaker umplut cu gheață. Agită până ce amestecul se răcește cu totul.

Plimbă o felie de lămâie pe buza paharului, apoi îndeasă paharul în Old Bay.

Toarnă amestecul de bourbon în pahar și ornează-l cu un cornișon și o felie de lămâie.

Fireball Hot Toddy

Fireball Hot Toddy
Foto: delish.com

Ingrediente

  • 2 cești apă fiartă
  • ¼ ceașcă de caramel cald
  • 2 linguri miere
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • ¼ ceașcă whisky Fireball (cu scorțișoară)
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 2 steluțe de anason

Instrucțiuni

Pune apă la fiert și scufundă buzele paharelor în caramel. Adaugă miere în fiecare pahar și stoarce sucul de lămâie. Toarnă whisky Fireball peste apa fierbinte și amestecă până se dizolvă mierea.

Ornează cu batonul de scorțișoară și steluțele de anason.

The Irish Mule

irish mule
Foto: fox and briar

Ingrediente

  • 60 ml irish whiskey
  • 180 ml bere de ghimbir
  • Sucul de la o jumătate de limetă – cca 30 ml
  • Opțional, felii de lămâie, pentru ornat
  • Opțional, o rămurică de mentă, pentru ornat
  • Gheață

Instrucțiuni:

Umple o cană de cupru (sau un pahar) cu gheață. Toarnă whiskey și sucul de limetă, apoi adaugă berea de ghimbir, până sus. Amestecă, ornează cu feliile de limetă și rămurica de mentă.

Berea de ghimbir dă gustul. Dacă vrei să aibă un gust mai pregnant de whiskey, pune mai puțină bere de ghimbir.

Monkey Colada

Monkey Colada
Foto: benihana.com

Ingrediente

  • 60 ml scotch Monkey Shoulder
  • 60 ml cremă de cocos Coco Lopez
  • 90 ml suc proaspăt de ananas
  • 20 ml suc proaspăt de limetă
  • 3 stropi de bitter Angostura
  • Un strop de apă
  • Un strop de sare

Instrucțiuni:

Combină ingredientele într-un blender și amestecă-le până conținutul devine fin. Toarnă într-un pahar de tip hurricane și ornează cu o felie de ananas.

Citește și: 20 de lucruri interesante despre cocktailuri