7 destinații pentru iubitorii de istorie

Academia Barbatilor

Fiecare loc al lumii are istoria lui, însă există unele care „aruncă” orice vizitator într-o călătorie în timp, povestindu-i, prin obiectivele turistice sau prin vestigiile antice, despre felul în care au decurs lucrurile acum multe sute de ani. Poveștile istoriei sunt interesante pentru oricine dorește să știe de unde venim și cum a fost drumul pe care l-a parcurs omenirea până în ziua de azi. Și cel mijloc poate fi mai bun pentru a descoperi aceste povești, decât de a te deplasa la fața locului și a le vedea cu proprii tăi ochi. Iată 7 destinații obligatorii pentru iubitorii de istorie:

1 Atena (Grecia)

atena
Foto: Pixabay

Considerat drept „leagănul civilizației occidentale” și locul de naștere al democrației, Atena e un oraș pe ai cărui umeri stau peste 3400 de ani de istorie. În timpul Greciei Antice, Atena era un adevărat centru urban, în care înfloreau arta, filosofia și cunoașterea în general. Era casa lui Platon și Aristotel, doi dintre marii filosofi antici. Astăzi, poți vizita în Atena celebrul Acropole, monument aflat în Patrimoniul UNESCO, cu al său muzeu despre care se spune că este unul dintre cele mai bune din lume. Atena e destinația perfectă pentru cei interesați de istorie, filosofie și mitologie.

2 Ierusalim (Israel)

ierusalim
Foto: Pixabay

Cu o istorie care se întinde pe o durată mai mare de 3500 de ani, Ierusalim este unul dintre cele mai sacre locuri ale cresștinătății, iudaismului și islamului. Acest fascinant oraș a fost casa Regelui David și al Regelui Solomon, precum și locul în care s-a ținut cina cea de taină și în care Isus a pășit pe drumul spre crucificare (cunoscut drept Via Dolorosa), dar, totodată, și orașul vizitat de profetul islamic Mohamed.

Ierusalim a fost capitala Primului Templu, înainte ca acesta să aparțină Imperiului Neo-babilonian și a adăpostit al Doilea Templu, înainte ca acesta sa fie demolat de romani. Mai târziu, cruciații și-au stabilit aici unul dintre domicilii, după care otomanii l-au cucerit. Pentru ca, în anii mai recenți, britanicii să fie cei care au deținut „cheile” orașului, înainte ca Israelul să intre pe deplin în posesia lui. Toate aceste epoci, și multe altele, sunt vizibile în fiecare colțișor al acestui oraș fascinant.

3 Roma (Italia)

roma
Foto: Pixabay

Roma este un adevărat paradis pentru iubitorii istoriei. Vestigiile rămase din perioada Imperiului Roman, unul dintre cele mai mari și mai influente din istorie, se află la fiecare pas în capitala Italiei. De la magicul Colosseum la Forumul Roman, de la Arca lui Constantin la Arca lui Titus, la Panteon și la castelul Sant’Angelo. În momentul în care vizitezi Roma, chiar dacă nu ai nici cel mai mic interes în privința istoriei, îl vei căpăta, cu sau fără voie, fiindcă ceea ce vezi în jur nu te poate lăsa indiferent din acest punct de vedere.

4 Pompeii (Italia)

pompeii
Foto: Pixabay

Istoria orașului Pompeii nu e atât de îndelungată precum cea a Romei sau a Ierusalimului, dar el atrage anual zeci de mii de curioși, datorită poveștii cutremurătoare ce l-a marcat. În anul 79, vulcanul Vezuviu a erupt și lava aruncată de acesta a distrus în întregime înfloritoarele localități Pompeii și Herculaneum, care se aflau la mică distanță.

Locuitorii acestor orașe au murit pe loc, iar ele au fost uitate vreme de sute de ani. În secolul 18, Pompeii și Herculaneum au fost readuse la suprafață grație unor excavații care au continuat de-a lungul anilor, astfel că în prezent cele două, și în special Pompeii, au devenit importante atracții turistice. În care descoperi orașe înghețate în timp, așa cum erau ele acum 2000 de ani, fascinante vestigii ale unei extraordinare civilizații.

5 Machu Picchu (Peru)

machu picchu
Foto: Pixabay

Despre Machu Picchu, cunoscut drept „orașul pierdut al incașilor”, se poate spune că, întrucâtva, a urmat soarta lui Pompeii în privința uitării istoriei. Cel mai celebru sit inca din lume, ce datează din secolul 15 (fiind abandonat ulterior), se află pe un munte, la altitudinea de 2430 metri, la 80 km nord-vest de orașul Cusco. Numeroși arheologi sunt de părere că Machu Picchu a fost construit ca reședință a împăratului incaș Pachacuti. Este cea mai vizitată atracție turistică din Peru și una dintre cele mai râvnite din întreaga lume, atât datorită importanței istorice cât și a priveliștilor fantastice de care ai parte la fața locului.

6 Cairo (Egipt)

cairo
Foto: Pixabay

Vestigiile Egiptului antic sunt extrem de vizibile în Cairo, iar când spunem acest lucru ne referim în special la piramidele aflate în imediata apropiere a orașului. Lângă Piramida din Giza, una dintre cele mai înalte structuri din lume realizate de mâna omului, stă Marele Sfinx, de care oricine rămâne uimit, mai ales când află că a fost ridicat acum peste 4500 de ani. Marea întrebare care se pune este cum și de ce au fost realizate aceste structuri. De asemenea, în Cairo se poate vizita Muzeul Egiptean, care adăpostește o colecție impresionantă, de peste 120.000 obiecte ce datează din perioada Egiptului antic.

7 Petra (Iordania)

petra
Foto: Pixabay

Un alt „oraș pierdut”, descoperit de occidentali abia în anul 1812. Petra a fost capitala anticului Regat Nabateean. Un oraș zidit în stâncă (petra înseamnă piatră, în limba arabă) și care în antichitate se numea Rekem, apărând menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. A fost capitala nabateenilor până în anul 106 d. Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, după care a fost abandonat în secolul 6 și a intrat în uitare.

Plimbarea pe marginea canionului abrupt care duce spre Petra lasă o impresie deosebită oricărui vizitator ce încearcă să-și imagineze cum se desfășura viața în acest oraș care, cândva, se afla într-un important nod comercial de pe Drumul Mătăsii, dar și de pe cel al rutelor mirodeniilor, ce legau Occidentul de Orient.

Citește și: Cele mai bune orașe din lume pentru gurmanzi