7 documentare cool pe care le poți vedea pe Netflix

Academia Barbatilor

Dacă nu ți-ai făcut încă un abonament pe Netflix, poate că e momentul să iei în calcul acest lucru. Sigur, încă există site-urile ilegale, pe care poți vedea filme online. Dar așa cum știi, acestea au mari probleme, adesea filmele nu se încarcă, dacă oprești vizionarea și închizi pagina trebuie să o iei de la început și, în plus, există întotdeauna acel sentiment de vinovăție că, la urma-urmei, faci ceva împotriva legii drepturilor de autor: te uiți gratuit la o operă pentru care ar trebui să plătești. Ca să nu mai vorbim și de torente…

Netflix, intrat relativ recent în România, îți oferă posbilitatea de a vedea filme, documentare, spectacole, seriale online, pe un maxim de 4 device-uri pe abonament, la calitate HD și super-HD, în funcție de abonamentul pe care-l alegi. Sunt trei tipuri de abonament (de 8, 10 și 12 euro lunar) iar avantajele de a avea un cont pe Netflix sunt evidente: fă-ți unul și le vei constata imediat. Mai ales că prima lună e gratuită – poți să renunți după 30 de zile dacă nu ești satisfăcut. Dar vei fi.

Ne place Netflix din mai multe motive iar unul dintre acestea este că găsești aici o mulțime de documentare fabuloase. Practic, câte ceva pentru toate gusturile. Și pentru că e greu să faci alegeri, multe dintre ele fiind tentante, am selectat mai jos 7 dintre cele mai interesante filme documentare de pe Netflix, pe care să le incluzi pe lista de vizionare pentru următoarele săptămâni:

Voyeur (2017)

Un tip în aparență banal a cumpărat un motel american la sfârșitul anilor 60 și vreme de aproape 20 de ani și-a spionat clienții, dintr-o mansardă construită special, în care decupase găuri de aerisire ce dădeau în tavanele camerelor. Un voyeur care nota tot ceea ce vedea și a cărui poveste a ieșit la iveală cu ajutorul unui venerabil jurnalist american care s-a întâlnit cu el în câteva rânduri de-a lungul anilor. Un secret revoltător dar cumva inofensiv, lucrurile petrecându-se cu mult înainte de explozia epocii digitale.

Cuba and the Cameraman (2017)

Jurnalistul american Jon Alpert a vizitat întâia oară Cuba în 1970, având o cameră de filmat, într-o perioadă în care insula din Caraibe trăia o epocă de optimism revoluționar sub conducerea tânărului Fidel Castro. De-a lungul următorilor 45 de ani, Alpert s-a întors constant în Cuba, filmând schimbările prin care trecea țara, cu accent pe câteva familii de localnici cu care se întâlnea de fiecare dată dar și pe ideea unei relații construite cu Fidel. Un documentar emoționant, în care descoperi esența poporului cubanez și a unei vieți trăite sub spectrul și nuanțele comunismului.

Jack Whitehall: Travels with my Dad (2017)

Stand-up comediantul Jack Whitehall pleacă să viziteze câteva țări din Asia împreună cu venerabilul său tată, impresar și producător de filme. N-ar fi nicio problemă dacă cei doi nu ar reprezenta întruchiparea a două personaje savuroase dar extrem de diferite, care fac eforturi să se „întâlnească” într-un compromis turistic plin de umor fin și de situații interesante. „Călătoriile cu tata” sunt o pledoarie atât pentru ceea ce poate însemna relația fiu-părinte, cât și pentru un documentar de călătorie de nota 20.

Secrets of great British castles (2016)

Istoricul Dan Jones explorează istoria turbulentă a 12 dintre cele mai cunoscute castele din Marea Britanie (sunt două sezoane momentan, câte șase castele pe sezon). În spatele zidurilor acestora se ascund povești de dragoste, intrigi, drame, rebeliuni și crime. Jones readuce în prim-plan câteva dintre marile povești ale istoriei britanice din ultimii o mie și ceva de ani, într-o cavalcadă nebună în care personajele principale sunt regi, regine, prinți, călăi, cavaleri, eroi pozitivi și negativi.

13th (2016)

Regizoarea Ava DuVernay face o analiză profundă a modului colectiv de înțelegere a uneia dintre cele mai periculoase noțiuni a vremurilor noastre: „progresul”. Cum definim progresul și mai ales cine îl definește? 13th (se referă la Amendamentul 13) e un argument captivant împotriva celor care dau măsura progresului prin legi ce pretind că protejează cetățenii americani. Documentarul sugerează ideea că sclavia nu a dispărut niciodată din America ci doar a fost și continuă să fie amendată. O declarație crudă, care îndreaptă un deget arătător spre o anume clasă politică de peste Ocean.

Icarus (2017)

Un documentar care la început pare o introspecție în lumea dopingului sportiv dar care se transformă rapid într-un experiment aproape incredibil. Pentru a investiga mai adânc cazurile de doping, un ciclist amator decide să se dopeze, în ideea de a vedea dacă acest lucru îl face mai puternic în timpul competițiilor. Pentru asta, ia legătura cu un om de știință rus, renegatul doctor Grigori Rodcenkov. Cu ajutorul acestuia, Bryan Fogel face cunoștință cu programul rusesc de doping, sponsorizat chiar de către stat (al căror efecte au dus recent la interzicerea particării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, din Coreea de Sud).

Living on one dollar (2013)

Patru prieteni americani călătoresc în Guatemala rurală, încercând să trăiască timp de două luni cu un dolar pe zi, suma cu care localnicii trebuie să se descurce, indiferent de faptul că le e foame sau că au probleme medicale. Cei patru pleacă în Guatemala doar cu un rucsac în spate și cu ideea de a încerca să supraviețuiască așa cum o fac peste 1,1 miliarde de oameni din întreaga lume: cu maxim un dolar pe zi. Un documentar despre prietenie dar care trage un nou semnal de alarmă despre sărăcia ce domină anumite zone ale planetei.